2017-11-04 16:00

Bolton - Norwich
2 - 1

Om matchen mot Edsbyn hemma
Anders Wallman gick in och gjorde en strålande debut i elitserien.

Om matchen mot Edsbyn hemma

Det var två av Sveriges genom tiderna bästa bandylag som möttes på Tingvalla Isstadion igår, Boltic-Edsbyn. Två lag med numera skiljda förutsättningar vad gäller trupp och träningsmöjligheter (Edsbyns hall). Men det var en match där hemmapubliken fick se ett hårt jobbande hemmalag som verkligen hade repat god mod efter 11-0 förlusten mot Villa. Dessutom gick elitseriedebuterande Anders Wallman i målet in och storspelade.

- Det är den bästa matchen vi har gjort den här säsongen tycker jag. Vi jobbar som ett lag och i den andra halvleken är Edsbyn nog lite nervösa tror jag, vi vågade verkligen anfalla mer när vi såg att de var nervösa, säger elitseriedebutanten i målet Anders Wallman.

Förutsättningarna var de optimala för bra bandy på Tingvalla Isstadion när IF Boltic tog emot Edsbyn under söndagseftermiddagen. Sol och lite minusgrader gjorde att isen var riktigt fin. Dessutom kom hemmalaget att repa nytt mod efter senaste nederlaget borta mot Villa Lidköping.

Visserligen kunde Magnus Olsson på utkast av målvakten Anders Svensson fri med målvaktsdebutanten i elitserien, Anders Wallman, sätta 1-0 redan efter två minuter. Martin Söderberg ökade på ledningen elva minuter senare på hörna.
Men som sagt var det en upprättelse för Boltic och man krigade och kämpande över hela banan. Det var ingen som vek ner sig och det var också något man hade pratat om innan matchen.

- Jag sa innan matchen på samlingen att den som inte tog jobbet i defensiven skulle inte få spela, så enkelt är det, berättar tränaren i Boltic Ola Fredricson.

Boltic kom dessutom att skapa fina möjligheter och med lite bättre skärpa i avsluten hade man kunnat reducerat till 1-2. Speciellt vid ett läge efter ungefär 34 minuter när Niclas Andersson blev fri med Edsbynmålvakten Anders Svensson.

Edsbyn då? De försökte och försökte men Boltic kom att försvara sig bra under hela matchen och gav inga direkta gratisytor till Byn. Plus att elitseriedebutanten i Boltic-målet Anders Wallman gick in och visade klass direkt.

- Han gjorde det otroligt bra, jag har inte haft honom så mycket då han spelade i Mosserud förra året. Men jag har alltid vetat att han är bra, det är en härlig person som verkligen brinner för det här, var tränaren Ola Fredricsons omdöme av målvaktsdebutanten efter matchen.

Storspel från målvakten Anders Wallman och bra spel från lagkamraterna till trots kunde de inte försvara sig mot en variant på ett frislag som gav Byn 3-0 ledning (Daniel Liw) efter 37 minuter. Man repade dock nytt mod per omgående då Jacob Bucht kom åkande på vänsterkanten och fick in en boll i straffområdet som Robin Olsson var sist på och vi hade en 3-1 reducering som var nyttig för matchen.

Det såg dessutom ut att bli halvtidsresultatet om det inte hade varit för gästernas effektivtet i samband med fasta situationer. En hörna i slutminuterna resulterade i 4-1 ledning. Martin Söderberg igen.

Om det såg bra ut efter första 45 minuterna sett från Boltichåll, kom det att bli ännu bättre i den andra halvleken som bjöd på mål direkt. Åter igen var det Jacob Bucht som genialt hittade fram till Robin Olsson och vi hade en 4-2 reducering i upptakten.

Direkt efter fanns det bud på 4-3 och man kan säga att under resterande del av matchen stod man i Boltic upp bra, krigade, kämpande och framförallt vek man aldrig ner sig. Man hade bestämt sig innan matchen och man visste om att om man visste om vad som skulle hända om man inte tog jobbet.

- Det är den bästa matchen vi har gjort den här säsongen tycker jag. Vi jobbar som ett lag och i den andra halvleken är Edsbyn nog lite nervösa tror jag, vi vågade verkligen anfalla mer när vi såg att de var nervösa, säger elitseriedebutanten i målet Anders Wallman som tycker att man hade bra koll på Byn under matchen:

-  De fick en rätt bra start i matchen i och med Magnus "Kuben" Olssons friläge, kanske inte bästa möjliga start för mig men jag fick ta ett vinkelskott som jag lyckades hålla med nöd och näppe. Det kändes rätt så bra och de avslutade inte så mycket ändå tycker jag. De fick inte komma igenom och vi hade ett bra försvar som höll koll på dem.

Wallman tvingades släppa ytterligare en boll förbi sig då Edsbyn kom på vänsterkanten och ett inspel i banan hittade rätt adress och vi hade 5-2 genom Mattias Hammarström . Men han lyckades få sista ordet med en fin straffräddning i den 89:e-90:e minuten. Byns specielle straffläggare Jonas Edling gick bet på straffen.

- Jag tjuvade lite, hade kollat på youtube och sett vart han brukar lägga sina straffar. Jag gick lite tidigt och chansa. Det var kul att det gick bra i ens första match i elitserien, visst nu vann vi inte och man ska väl inte gå och vara jätteglad heller men jag tycker att det gick bra i debuten, säger Anders Wallman som av naturliga skäl blev utsedd till matchens lirare.

# Vad framförallt var bra med matchen?

- Vi jobbar ihop, de får inte komma igenom. Vi jobbar helt enkelt som ett lag uppifrån och ner, det är inte bara defensiven som jobbar och då blir det bra.
- Vi kämpar, krigar, slår och hugger och det var som jag sa igår (läs förhands lördags) det ska fan inte vara kul att möta oss.
- Dessutom märktes det på dem att de blev griniga.

# Vad gäller det att ta med sig nu till matchen mot Haparanda?

- Inställningen och att det blir att kriga,  sen kan vi sätta chanserna när vi får dem. Idag brände vi några men så var Anders Svensson bra med i målet också.

Även tränaren Ola Fredricson var nöjd med lagets insats idag (läs igår)

- Tycker att vi hade en chans på poäng idag (läs igår) och det är därför jag körde upp med fyra man på slutet när det stod 2-4. Hade även med Erik Wallman på topp och försökte komma till 4-3. Nu skapade vi lite chanser men sen blev tyvärr Erik utvisad.

- Tycker som sagt att vi gör en bra match och hade bud på poäng, säger Ola Fredicson och fortsätter:

- Framförallt gör de som man säger att de ska göra och som vi har bestämt innan matchen, det är enkelheten, tålamod och att de krigar i 90 minuter.

# Vad går det att ta med sig till Haparanda?

- Inställningen men även att elitserien är inte så farlig som man tror.

Anders Andersson2010-11-08 08:50:00
Author

Fler artiklar om Boltic

Boltic är redo för Ljusdal på bortais
Mikael Bood snart tillbaka - längtar efter att få spela match