Övertygande seger i västderbyt!
Fredrik Johansson firar ett av sina hörnmål. Foto Johan Spanås.

Övertygande seger i västderbyt!

IFK Kungälv besegrade Vänersborg med hela 6-1 i Ale Arena efter en mycket stark insats, framförallt defensivt. Siffrorna speglar dock inte riktigt en match som länge stod och vägde och rann iväg lite i slutet.

Lagen
Kungälv saknar fortfarande backen Viktor Wareborn som återhämtar sig efter en operation. Inte heller syntes nyförvärven Adam Rudell och Jimmy Berglund till, lite oklart om det handlar om skador eller om de helt enkelt inte platsar. Kungälv har ju en större trupp i år.
Vänersborg var av allt att döma ordinarie.

Första halvlek
Matchen började i en bra tempo och Kungälv kunde ta ledningen redan efter 3 minuter. Ted Skoglund sköt ett snabbt frislag som verkade passera rakt igenom Vänersborgs mur. IFK hamnade dock i numerärt underläge när Mathias Johansson utvisades efter att han inte hängde med när Emil Viklund satte fart (oj vad den killen är snabb). I hålet där han hade varit kom sedan gamla Kungälvspelaren Mikko Lukkarila fri till synes något för enkelt och kunde lätt ta sig fram och kvittera för gästerna.

Sedan följde en längre period av ställningskrig med ganska få målchanser. Det var dock väldigt glädjande att se Kungälvs försvar bra samlade och organiserade och att de oftast lyckades styra ut gästernas snabbskrinnare (Viklund, Fagerström mm) till ofarliga områden. Man hade även en makalös chans till 2-1 när Ted Skoglund kom helt fri efter en långboll, men gamla Kungälvmålvakten David Borvall räddade första skottet och returen sköts utanför.

Strax innan halvtid blev det dock 2-1, inplacerad av Jesper Henriksson efter fint förarbete av Mikael Lindberg. Det var nära att ledningen bara varade några sekunder, i sekvensen efteråt var det hela tre gästande spelare fria bakom Kungälvs backlinje, men Lukkarila kom för nära landsmannen Kyllönen och sköt rakt i bröstet på honom.

Andra halvlek
Ställningskriget fortsatte långt in i andra perioden. Kungälv var bra organiserade och försvarade sin ledning, medan gästerna skapade inte särskilt mycket värt namnet.

Matchbilden ändrades radikalt efter att Kungälv lyckades utöka till 3-1 efter 73 minuter. Lukas Perssons hårt slaget och snabbt taget frislag från hörnflaggan styrdes in i mål från nära håll av Ted Skoglund. Kändes som om gästernas försvar inte riktigt var redo på det där.

Sedan var Vänersborg tvungna att chansa lite framåt och blev också straffade bakåt. Matchavgörande 4-1 kom fyra minuter senare, en makalös passning från Erik Schön friställde Lukas Persson som enkelt kunde åka fram och placera in bollen förbi en chanslös Borvall. I slutminuterna blev det även båda 5-1 och 6-1, båda två hörnmål från Fredrik "Fidde" Johanssons klubba.

Sammanfattning
Årets Kungälv är starkare än förra årets. Kan man försvara sig så här bra framöver så blir det en rolig vinter. Många bra brytningar, bra organisation, och så lyckades man nolla Vänersborg på 7-8 stycken hörnor idag! Ett Vänersborg som med Jocke Hedkvist i spetsen har rykte om sig att vara ruskigt effektiva från just hörnor.

Framåt så har man lite för mycket tendenser till soloåkningar ibland men idag tog laget verkligen tillvara på chanserna de fick och visade stundtals upp ett fint passningsspel också. Erik Schön får "matchens lirare" av mig men det var många som var bra. Nya målisen Kyllönen är också värt att nämna, han var i vägen för det mesta som Vänersborg visade upp idag och ser ut att vara en riktigt bra värvning.

Vänersborg då? Det är nog så att de kan bättre än det här, och med lite mer effektivitet från dem (särskilt Lukkarila) kunde det ha varit en annan match. Emil Viklund är verkligen svårstoppad när han sätter fart och satte skräck i hemmaförsvaret mer än en gång, medan Christoffer Fagerström var ganska osynlig idag.

Nu väntar en intensiv vecka med tre svåra matcher. Först Edsbyn borta på lördag eftermiddag, en match man kan se på bandyplay.se om man bor långt från Edsbyn, och sedan båda Sandviken och Vetlanda hemma under nästa vecka. Väderprognosen säger att kallare väder väntas här till helgen så vi får hoppas att Skarpe Nord är redo i tid. Blott 660 personer i Ale igen ikväll, visserligen några fler än mot Broberg men knappast imponerande siffror i en derbymatch.

Geoff Bache2015-11-18 23:41:00
Author

Fler artiklar om Kungälv