Ovisst läge kring bandy-VM 2020 - Sverige nobbar turneringen
Sverige har tackat nej till medverkan i bandy-VM 2020.

Ovisst läge kring bandy-VM 2020 - Sverige nobbar turneringen

Om drygt en månad är det tänkt att VM-turneringen ska spelas i Ryssland. Men det ovissa världsläget med reserestriktioner gör att mästerskapet kan ställas in.

Uppdatering 2/9
Nu står det klart att Sverige inte kommer att delta i VM 2020 som är tänkt att arrangeras i oktober. Det beskedet kom under tisdagen och beslutet grundar sig i att det svenska bandyförbundet följer UD:s reserekommendationer. Så här säger Anders Bergström, som är ordförande i svenska landslagets bandykommitté, till radiosporten om beslutet:
- Vi har konstaterat att UD:s reseavrådan fram till 15 november för resor utanför EU omöjliggör svenskt deltagande.
I skrivande stund är det ännu inte fastställt om turneringen kommer spelas då det internationella bandyförbundet inte givit ett besked i frågan.


Under onsdagen kom det ett nytt besked från UD. I beskedet går det att läsa att Utrikesdepartementet förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengenområdet/Storbritannien till och med den 15 november.

Den 3-10 oktober är det tänkt att bandy-VM 2020 ska spelas i ryska Irkutsk. Med gårdagens nya uppgifter ställs frågan om det över huvud taget kommer gå att spela ett världsmästerskap i bandy i dessa tider. Sveriges förbundskapten Michael Carlsson säger följande till bandypuls om VM:s vara eller icke vara:

- Man får liksom utgå från att VM blir av och ha den beredskapen. Samtidigt känner jag att vi behöver ha ett besked.



Sveriges förbundskapten, tillika Västerås huvudtränare, tror inte att VM blir av och ställer sig frågan vilka spelare som är beredda att åka till mästerskapet om det trots allt skulle bli grönt ljus för turneringen i Irkutsk. 

- Vilka spelare är beredda att åka på ett VM i Ryssland? Vissa har astma, allergier och såna bitar att ta hänsyn till, som är försvårande om man får corona, säger förbundskaptenen till bandypuls. 

Anders Bergström, som är ordförande i svenska landslagets bandykommitté, blev intervjuad av bandypuls under torsdagen där han bland annat sa följande:
- Min tolkning är att VM inte går att genomföra. Vi hamnar i läget att det bli omöjligt att ta sig till Ryssland.

*** *** ***

Läs mer: Bandy-VM tänkt att spelas i oktober

Fredrik Wiberg2020-09-02 14:40:00

Fler artiklar om Sverige