Premiärseger för Villa
Jesper Eriksson satte det viktiga 3-2-målet.

Premiärseger för Villa

Efter en del problem så vann Villa till slut elitseriepremiären hemma mot Vetlanda med 6-2.

Efter en försäsong som kändes evighetslång så var det sent under lördagskvällen äntligen dags för Villa, svenska mästarna, att begå sin elitseriepremiär. Motståndare var Vetlanda hemma i Arenan och allt annat än en seger för hemmalaget skulle varit en stor missräkning. Det blev också en seger till slut även om vägen fram till slutsignalen inte var direkt silkeslen om man säger så.

Matchbilden såg ut ungefär som väntat. Mycket boll för Villa mot ett Vetlanda som backade väldigt djupt. Det är ju så där vi har vant oss vid att det ser ut när Villa spelar sina hemmamatcher och så kommer det väl också att fortsätta ett bra tag framöver får man anta.

Även om Villa hade lägen att näta första kvarten så var det istället Vetlanda som något ologiskt gjorde matchens första mål på hörna genom Philip Lennartsson. Villa replikerade dock snabbt också på en hörna när Johan Esplund tog tag i bollen före försteskytten och lyckades lirka in bollen från snäv vinkel.

Några fler mål fick vi inte se i första halvlek även om Villa hade ett par bra lägen. Ett stolpskott från Martin Karlsson (tror jag?) var det närmaste. David Borvall i Vetlandas mål fick dessutom göra några vassa räddningar. Vetlanda hade svårt att komma in i Villas straffområde och ägnade sig istället åt att skjuta från distans. Ett par av dessa skott blev riktigt luriga för Jesper Thimfors i Villas kasse.

Andra halvlek fortsatte som den första. Massor med boll för Villa som försökte ta sig runt mycket på kanterna där det var lite glesare med motståndare istället för att ge sig in i snårskogen centralt. Detta resulterade i en stor mängd med hörnor, 17 stycken till slut. Länge var merparten av dessa totalt misslyckade men det skulle ändras som tur var.

Vetlanda stack upp i en omställning och Niklas Gälman avlossade ett distansskott som satt i bortre burgaveln. Åter igen skulle Villa kvittera snabbt och äntligen fick man också utdelning på sitt hörnskytte. Detta när Köpings stolthet Martin Andreasson fick drömträff på en högerhörna och bollen satt som en smörklick uppe i krysset.

Nu tog Villa över rejält och det kändes som att Vetlanda tröttnade mer och mer för varje minut och hade svårare och svårare att freda sig. Man tog också en timeout men det hjälpte föga. Efter 72 minuter så tilldömdes Villa en straff när Felix Pherson kom farande som en bulldozer innan han vältes över ända.

När man såg domarens strafftecken så blev reaktionen först "Yes, straff" för att sekunden senare ersättas med "Åh nej, straff". Villas straffskytte hittills den här säsongen har varit ett stående skämt typ. Straffarna har suttit överallt utom i mål och så blev det givetvis den här gången också. Johan Esplund fick chansen och sköt långt utanför.

Vetlanda fick en spelare utvisad i samband med straffen och strax efteråt drabbades laget av ytterligare en utvisning när man inte hängde med riktigt. I spel 11 mot 9 ökade Villa trycket ytterligare. Efter att Vetlanda tappat bollen långt ner på egen planhalva så lyfte Jocke Andersson fram nystanet till Jesper Eriksson som drog till direkt på halvvolley och nätet stod som en strut bakom Borvall i Vetlandakassen. Matchens snyggaste mål och Villa var i ledning för första gången med kvarten kvar.

Vetlandas bästa kvitteringschans var åter igen på ett skott utifrån men nu sträckte Thimfors i Villakassen ut rejält och räddade snyggt till en resultatlös hörna. I matchminut 85 så dödade Jocke matchen när han fiskade upp bollen runt Vetlandas straffområde. Han avancerade och stod och fintade länge och väl innan han till slut såg en lucka och satte 4-2.

Målskyttet avslutades sedan med två hörnmål. Först när Joel Broberg lyckades sätta en retur i nät efter lite kalabalik och så hamrade Jocke in ett direktskott på en högerhörna fram till 6-2. Hörnskyttet löste sig rätt så väl till slut kan man säga. Två mål på direktskott, ett på variant och ett på retur är klart godkänt med tanke på de vassa skyttar som för tillfället saknas.

Det här kan väl kallas för en typisk premiärmatch. Villa är givetvis långt ifrån någon toppform och spelet hackade en hel del. Dock är man såpass starka och maler på att motståndarna till slut inte orkar hålla uppe sitt försvarsspel. Speciellt nu när det äntligen rörde sig om en fullängdsmatch igen efter alla dessa otaliga 2x30-matcher under försäsongen.

Två poäng in på kontot. Mer kan man inte begära så här tidigt på säsongen tycker jag. Annars så var det mycket folk i arenan, bra drag stundtals och dessutom ett vackert tifo från tifogruppen. Tummen upp för det. Nästa match för Villas del är på onsdag då Hammarby kommer på besök till Arenan. Vi hörs då.

Villa vs Vetlanda 6-2 (1-1)
0-1 Philip Lennartsson (Pontus Vilén) 16
1-1 Johan Esplund (Felix Pherson) 21
1-2 Niklas Gälman (Simon Lundström) 62
2-2 Martin Andreasson (Felix Pherson) 66
3-2 Jesper Eriksson (Joakim Andersson) 76
4-2 Joakim Andersson 85
5-2 Joel Broberg 87
6-2 Joakim Andersson (Felix Pherson) 90+3
Utv : Villa 1x10, Vetlanda 3x10
Publik : 3393

Villalandlisch05102019-11-03 08:55:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping