SAIK körde över Broberg
Erik Pettersson gjorde fyra av SAIK:s nio mål ikväll

SAIK slog Broberg i den 22:a omgången av Eliserien med 9-2 (4-1). Det var en mycket övertygande seger och SAIK spelade mycket bra matchen igenom. Försvarsspelet imponerade stort och gästerna fick inga ytor att anfalla på.

SAIK tog emot Broberg i den 22:a omgången i Elitserien. De båda lagen har under säsongen parkerat i den övre delen av tabellen. SAIK, som varit först i Elitserien så länge så att det inte är värt att kolla upp det, var naturligtvis favoriter men Broberg har haft en bra säsong och oroar alltid.

Än mer oroande för SAIK var att skyttekungen Patrik Nilsson fått lämna återbud på grund av sjukdom. Linus Forslund startade då längst fram, och Olle Berglund tog Linus roll som forwardsavbytare.

Broberg inledde matchen med att lugnt och säkert spela runt bollen i försvaret, men efter två minuter höll det på att gå fel. Då snodde Daniel Mossberg bollen högt och sköt snabbt, men Dennis Wasberg klarade. Annars var det en ganska stillsam inledning med två lag som tog ut varandra.

Efter 16 minuter satte Broberg Abbe Bodin på prov för första gången, och Abbe parerade. SAIK kunde då vända spelet och Erik Pettersson spelade fram Linus Forslund som dribblade en försvarare och var fri med Wasberg. Linus lyfte upp bollen i det bortre krysset och det var 1-0 till SAIK. SAIK tog över lite efter målet, men det var marginellt och matchen var fortfarande relativt jämn.

I den 23:e minuten fick Jonas Nygren ett ganska bra läge för gästerna, men han fick inte riktigt träff på bollen och Abbe Bodin klarade. Efter 25 minuter provade Erik Pettersson lyckan ur snäv vinkel, och sköt stenhårt men inom räckhåll för Wasberg som klarade. Tre minuter senare skulle Erik få revansch på Wasberg, men det var en annan spelare som var huvudaktör i målet. Dennis Henriksens flippass var utomordentligt bra och EP fick ner den fint och satte säkert 2-0.

Niklas Gälman hade en riktigt fin genomåkning strax efter målet och det var nära att han fick sätta bollen, men Wasberg styrde ut bollen till en resultatlös hörna. Just hörnor hade Broberg mängder av, och i den 33:e blev det en för mycket. Jonas Nygren fick bollen efter en variant och kunde fösa in 2-1 från nära håll.

Lyckan blev kortvarig för gästerna. I den 36:e minuten Rasse Forslund bröt med hjälp av antingen axeln eller handen (ska vi döma av reaktionerna så var det förmodligen handen) och SAIK vände spelet. Då tog Erik Pettersson bollen och drog till från nästan 30 meter, och 3-1 satt lågt i Wasbergs vänstra hörn.

Efter 38 minuter utökade SAIK ytterligare, SAIK snodde bollen på mitten och Erik Säfström fick bollen. Säva tog med bollen in i mitten och sköt ett högerskott som studsade långsamt in i mål. Efter målet spelade Broberg upp sig och hade ett par halvchanser men Abbe Bodin hade inga problem att hålla tätt resten av halvleken, 4-1 i halvtid.

En mycket stabil första halvlek där SAIK:s försvarsspel imponerar. Det var bra individuellt och ganska bra kollektivt vad det gäller defensiven, och det är ju alltid kul att se. Offensivt var det väl inte varit någon fantastisk, men fyra mål där 1-0 och 2-0 var riktigt fint går ju knappast att klaga på.

SAIK öppnade den andra halvleken i ett högt tempo och ytterhalvorna hade varsin räd längs sin kant innan minuten var spelad. På vänsterkanten jobbade Säva fram en hörna, men Erik Petterssons skott gick i muren. I den 49:e minuten fick EP ett läge till, Säva lyfte en diagonal boll från en bit in på egen planhalva. EP tog ner bollen elegant och var fri mot Wasberg, och EP gjorde inga misstag. 5-1 stod det och Broberg hade en väldigt lång väg att gå för att komma tillbaka in i matchen.

SAIK var det bättre laget genomgående i den andra halvleken, men Broberg stack upp ganska ofta i hyfsat bra anfall. Då mötte man ett mycket stabilt SAIK-försvar och om man mot all förmodan tog sig förbi så fanns Abbe Bodin längst bak som en mycket säker sista utpost. Det kändes hur bra som helst, som två kassaskåpssäkra poäng. Och med timmen spelad så kom 6-1. Daniel Mossberg bröt sig igenom och spelade iskallt i sidled till Olle Berglund som satte bollen i det tomma målet.

Ilari Moisala, av alla människor, hade Brobergs farligaste chans i den andra halvleken. Brobergsliberon kom igenom till höger och prickade ribban med ett hårt skott. Men SAIK gjorde också nästa mål i matchen, och det var riktigt snyggt! Daniel Mossberg och Erik Pettersson väggspelade med varandra och hittade ganska enkelt igenom försvaret. Anfallet avslutades med att Mossan återigen frispelade en medspelare med öppet mål, den här gången var det EP som enkelt satte 7-1 i öppet mål, efter 71 spelade minuter.

SAIK bytte in Joel Engström längst fram, en kille som ännu inte fyllt 18 år. Han sköt på en vänsterhörna, men fick ingen vidare träff på bollen. Broberg fumlade dock ut bollen till en ny hörna och efter 82 minuter fick Niklas Gälman bollen längst bak. Det var väl ingen kanonträff han fick, den gode Gälman, men den gick in ändå och det var 8-1 till SAIK.

Två minuter senare var han framme längs sin högerkant, Niklas Gälman, och sköt in bollen i mitten. Där träffade den en Brobergsförsvarare och gick in bakom Wasberg, och det var 9-1 till SAIK. En dryg minut efter det tröstmålade Jesper Öhrlund för Broberg, men det var bara av akademiskt intresse. Det var roligt att se att SAIK höll fokus matchen ut och spelade bra fram till slutsignalen trots att matchen sedan länge var avgjord. Det slutade 9-2, en mycket övertygande och stabil SAIK-seger!

Ibland är det kul med bandy, och det var det verkligen ikväll! Inte för Svenne Olssons Broberg såklart, men för oss SAIK:are. Och det märktes på läktarplats, trots en ganska svag publiksiffra så var det bra stämning. Flytten av klacken till kortsidan har varit lyckad, men inte mest lyckad idag om man får jämföra med SAIK:s försvarsspel. Det var ohyggligt bra, över 90 minuter, ända längst framifrån och ner till Abbe i kassen. I andra halvlek hade gästerna knappt någonting att hämta, SAIK var ruskigt aggressiva men ändå kloka i sitt försvarsspel.

Bäst i SAIK idag var Erik Pettersson med sina fyra mål, men jag måste få berömma namnen Linus också. Lusen lyckades med 100% av sina aktioner idag. Så fort Broberg kom förbi på en kant eller var på väg igenom i mitten så var han där och stoppade upp. För att vara bättre än EP så hade han behövt kröna insatsen med ett mål, målskytt har han ju blivit känd som i Kina av vad jag har förstått.