SAIK vann Elitserien
Erik Pettersson stod för tre av målen mot Vänersborg

SAIK tog hem Elitserien efter hemmaseger mot Vänersborg med 5-4 (3-1). Det var en bra första halvlek men en mindre andra där Vänersborg nästan kunde äta ikapp 5-1-ledningen. SAIK höll dock ut och väljer nu först i valet inför slutspelet.

SAIK tog emot Vänersborg i den 26:e och sista omgången av säsongens Elitserie. IFK Vänersborg hade efter en väl genomförd säsong placerat sig på 6:e plats inför matchen, men det fanns risk för att laget skulle ramla ner på en 8:e plats. Stefan Karlssons mannar var dock långt ifrån att vara inblandad i någon streckstrid, utan man var sedan länge klara för slutspel och skulle inte nå Bollnäs på 4:e plats.

SAIK ledde tabellen, men VSK hade inför matchen chansen att stjäla seriesegern. De grönvita gästade Bollnäs, och behövde vinna samtidigt som SAIK skulle förlora mot Vänersborg. SAIK hade dock sett enormt starka ut efter Kinaresan och man var stora favoriter inför matchen.

Vänersborg började matchen bra och Johan Koch fick ett bra läge efter tre minuter. Bollen träffade Martin Falks vänstra stolpe, och SAIK kunde kontra. Patrik Nilsson fick ett hyfsat läge men skottet täcktes undan, och minuten senare blev det farligt då samma man sköt på en hörna. Matchens första mål gjorde gästerna, Adam Herou Löf satte en retur efter att Daniel Mossberg missat en passning på mittplan och Vänersborg kontrat effektivt. Det var 1-0 till Vänersborg, efter sex spelade minuter.

SAIK spelade stundtals ganska bra och var på väg igenom ett par gånger, men Vänersborg försvarade bra. Efter 14 minuter kom målet för SAIK, och det var Dennis Henriksen som gjorde det. Dennis tog bollen på mitten och körde igenom bortaförsvaret som måste ha trott att han skulle släppa ifrån sig bollen. Men Dennis fortsatte åka, blev fri och satte 1-1.

Matchen var inte tråkig på något sätt, men det blev inga solklara målchanser under en längre period i matchen. Linus Forslund ropade på straff med resten av arenan när vi hade spelat 23 minuter, men domarna friade. Två minuter senare kom den där stora målchansen. Ted Haraldsson frispelade Erik Pettersson och EP tog med sig bollen i sidled och satte 2-1 förbi Pertti Virtanen.

Virtanen stod för en fin parad i den 30:e minuten då Patrik Nilsson kom igenom från höger, men han skulle snart få kapitulera igen. Patrik sköt utifrån och Virtanen klarade, men returen gick rakt ut till Erik Pettersson som enkelt satte 3-1 i den 31:a minuten. SAIK spelade de avslutande tio minuterna av den första halvleken med en man mer på banan sedan Henrik Eriksson åkt ut för hakning.

Efter en ganska sävlig period i matchen så åkte nästa Vänersborgsspelare, Jocke Hedqvist, ut för hakning, men SAIK skulle inte få spela med två man mer i mer än några sekunder. Erik Pettersson åkte ut på en ganska tveksam tia och det blev ganska irriterat i slutskedet. Kul att se känslor, men såklart får det inte gå till överdrift. Det började bli på gränsen till överdrift innan Roland Fager blåste av den här halvleken, och innan spelarna åkte in i omklädningsrummet var det flera stycken som stannade kvar för en pratstund med Fager.

3-1 var absolut ett bra resultat för SAIK i en match som denna. En ganska bra halvlek spelmässigt var det också, SAIK kontrollerade händelserna och det krävdes att man gick bort sig för att Vänersborg skulle skapa några chanser av kvalité. Framåt så var det väl lite sådär, Vänersborg spelade ett ganska bra försvarsspel och Patrik Nilsson fick dra iväg något desperat avslut får att det skulle hända någonting. Men det kändes tryggt i halvtid, seriesegern var bara 45 minuter bort.

I den 47:e minuten gjorde Patrik Nilsson 4-1 till SAIK, och det var sannerligen ett av årets konstigaste mål. Martin Röing bröt en djupledsboll och tog med sig den genom eget straffområde, men fick Patrik Nilsson på sig och han bröt bollen direkt in i mål. Inledningen av den andra halvleken var av lugnare karaktär, men efter 53 minuter blev SAIK-spelarna förbannade då Vänersborg fick en hörna.

Efter 56 minuter tog Vänersborg time-out, och det var inget konstigt beslut. Det hände ingenting för gästerna offensivt och skulle man ha med sig någonting hem till Väst så behövde man göra något nu. Men det var inga drastiska förändringar i lagets sätt att uppträda. Erik Pettersson hade först ett drömläge när han bröt in från höger, men sköt utanför. När han sedan frispelades av Daniel Bäck en minut senare fick han revansch, 5-1 efter 62 minuter.

Vänersborg replikerade dock ganska snabbt genom Robin Lundqvist, efter ett frislag till vänster spelade man över bollen på en ganska tom högerkant där Lundqvist kunde skjuta in 5-2 i den bortre gaveln. Och i den 69:e minuten small det igen för gästerna, Mikko Lukkarila drog till stenhårt på en högerhörna och det var 5-3. SAIK verkade lite skärrade av situationen och det som för fem minuter sedan kändes så självklart var nu en stor fråga. Skulle SAIK hålla ut och vinna Elitserien?

Vänersborg skakade fram högerhörna efter högerhörna men bollträffarna var inte i närheten av lika klockrena som Lukkarilas. I den 75:e minuten kom reduceringen, men inte på en hörna. Jocke Hedqvist spelade fram Robin Lundqvist som kroppsfintade bort den sista SAIK-försvararen och satte 5-4 bakom Martin Falk. Och fyra minuter senare var det dags för en högerhörna igen, men Röing sköt högt över.

Vänersborg vann alla lösa bollar och hade den större delen av bollinnehavet, och då var det logiskt att SAIK tog time-out. SAIK tog över bollinnehavet efter att Dino hade tagit ett snack med dem, men Vänersborg var inte helt ofarliga tack vare det. De hade några frislag högt upp i banan och varenda människa i bandysverige vet att Jocke Hedqvist kan göra mål på frislag runt straffområdet. Nu gjorde han inte det och klockan tickade upp på 90. Tre och en halv minuts tilläggstid var det kvar för Vänersborg att jaga på, och för SAIK att hålla ut. SAIK skapade det farligaste läget i den 92:a minuten. Linus Forslund kom förbi till vänster men Virtanen klarade. Det viktigaste var dock att SAIK vann matchen med 5-4, tog två poäng och vann Elitserien.

SAIK stod som slutsegrare i Elitserien. Det innebär att man väljer motstånd först i slutspelet och ett ekonomiskt tillskott som säkert är minst sagt välkommet. En djup formsvacka efter jul kunde inte stoppa de regerande svenska mästarna, och skönt var väl det! Rättvist kan jag också tycka att det var, för under en period i höstas så var SAIK så bra att man krossade allt och alla. Förhoppningsvis infinner sig den formen igen till slutspelet.

Det var väl annars ingen andra halvlek att skriva hem om, men Vänersborg är bra och utmanade SAIK på ett bra sätt. Skönt ändå att SAIK vinner trots att man inte spelar helt perfekt, det är ju trots allt segrarna som räknas.

Bäst i SAIK var Erik Pettersson som gjorde tre mål och hela tiden hotade bortaförsvaret. Jag vill även passa på att berömma Dennis Henriksen som gjorde en riktigt bra första halvlek och ett riktigt fint mål.