Säsongspredikan division 1 västra 2013/2014
Det röda nystanet dras även igång i division 1 till nästa helg. Deltaredaktionen har tippat säsongen för den västra serien.

Säsongspredikan division 1 västra 2013/2014

En ny säsong börjar nästa helg i division 1. I år är det inte lika hundra att vi vet vilka som står och knackar på dörren till det allsvenska kvalet. Och så passar vi på att såga Bandyförbundet vid fotknölarna.

Förra året hade vi två dominanta lag i form av Surte och Otterbäcken som lekte med allt som försökte agera motstånd mot dem. De gånger de fick slita var när de mötte varandra. Det hela slutade med att OBK gick upp efter en härlig seriefinal och att Surte fick kvala, utan att lyckas. Men fick ändå en gratisplats, som Boltic säkert är ganska missnöjda över nu, då de får åka några mil extra denna säsong.

Deltaredaktionen försöker sig återigen på sig en gissning för hur säsongen slutar.
1. Kareby
Nyförvärv: Martin Rundqvist (anfallare, Surte), Henrik Carlson (?, Kungälvs SK), Glenn Skoglund (anfallare, comeback)
Förluster: Linus Carlström (anfallare, Surte)
Varför etta? De har knappt tappat någon spelare, då Carlström var knäskadad stora delar av förra säsongen. Sen plockar de hem ett rivjärn från Surte ihop med att en lirare med meriter från IFK Kungälv (Skoglund) verkar spela med dem i vinter. Förra säsongen tippade vi dem i botten, men de var starka hela säsongen och i år gör vi dem till favoriter om de får hålla sig intakta. Kanske har lite frågetecken i de defensiva leden.

2. Mölndal
Nyförvärv: Henrik Sporrong Esbjörnsson (tränare), Håkan Krohn (ass.tränare), Janne Ekholm (ass.tränare)
Förluster: Mattias Wenstedt (anfallare, Surte), Jonas Trysberg (mittfältare, Surte), Carl-Oskar Bridholm (försvarare, Surte), Robin Wang (mittfältare, Surte)
Varför tvåa? Ett av de nedflyttade lagen, med stora och tunga spelarförluster. Deltabekantingen Hans Iverlund finns i klubben. De har ändå imponerat på försäsongen och har spelat massor av träningsmatcher. De har fortfarande en stomme  i laget från förra säsongen.

3. Delta
Nyförvärv: Lars Nordmark (allt-i-allo, comeback), Johan Nilsen (anfallare, comeback), Niclas Wilke (libero, comeback), Erik Beäff (mittfältare, Karlstad Bandy)
Förluster: Jonathan Lidholm-Jansson (halv, Boltic), Johan Lindblom (libero, slutar), Sebastian Dahlén (mittfältare, Mosserud), Fredrik Berg (allt-i-allo, slutar), Anders Bergman (tränare, slutar)
Varför trea? Givetvis tippat med hjärta här. Två tunga spelarförluster i form av Lindblom och Lidholm-Jansson, som istället har ersatts av comebackande Wilke och åkstarka Beäff. Oprövade kort annars, som nu ska etablera sig. Kvar finns ändå en stomme som har funnits i 4-5 år. Laget står däremot utan tränare och får nu förlita sig på att gruppen har de bandykunskaper för att behålla laget på den nivå de var under förra säsongen. Och en urusel försäsong med endast tre matcher i bagaget, gör kanske att laget är lite väl högt rankat om man tippar med skallen lite, men här på redaktionen gör vi inte så.

4. Kålland
Nyförvärv: Fredrik Sixtensson (spelande tränare, LAIK), Jesper Karlsson (?, Villa/Lidköping), Patrik Tobiasson (?, Villa/Lidköping), Wiktor Edvinsson (?, Villa/Lidköping), Robert Bergström (anfallare, Gillstad)
Förluster: Johan Lagesson (back, studier)
Varför fyra? Fått in ledarskap och struktur. Ryktet säger att en viss Ingemar Sixtensson också kommer finnas med i ledarstaben. Verkar annars inte ha tappat något ovärderligt och de har kvar sina offensiva krafter. Har också spelat bra under försäsongen, men vi nämner det vi återupprepar inför varje säsong. Det är ett Lidköpingslag, är det på bra humör så spelar de bra. Går det däremot sämre, så finns inte inställningen där och då går det betydligt sämre, vilket märktes under andra halvan av förra säsongen, då de sjönk som en sten i tabellen.

5. Mosserud
Nyförvärv: Marcus Bergwall (tränare), Sebastian Dahlén (mittfältare, Delta)
Förluster: Christian Tellin (mittfältare, Boltic), Peter Stoor (slutar), Axel Henrysson (anfallare, Åtvidaberg), Teemu Collin (anfallare, Haparanda/Tornio), Joakim Westberg (målvakt, Otterbäcken)
Varför femma? Vår lokalkonkurrent, som har tappat en hel del spelare ur sin stomme. Men de har givetvis kvar en grundstomme. Spelare som Christian Mattsson och Daniel Johansson kommer nog åka några 80-metersraider i vinter. Och tränarduon Henrik Larsson/Marcus Bergwall kommer garanterat ha några skridskor snörade i vinter om det krisar. Men i träningsmatcherna har det gått sådär, t.ex. förlust mot Kålland.

6. Sunvära
Nyförvärv: Christoffer Ohlsson (anfallare/spelande tränare, Surte), Glenn Sandersson (anfallare, Frillesås), Mattias Svederberg (?, comeback), Jonathan Ekhamn (back, Nässjö), Pierre Blickander (?, Frillesås)
Förluster: Pavel Barsukov (mittfältare, GAIS)
Varför sexa? Deras playmaker är borta, nu kanske de kan börja spela som ett lag? Och då har de hämtat in spelare som gör deras offensiv ännu starkare. Fjolårets näst bäste målskytt från Surte blir även tränare (oprövat kort och det är inte lättaste att vara spelande tränare heller). Även Glenn Sandersson kommer tillbaka, som var riktigt duktig för två säsonger sedan i Sunvära. Det är fortfarande defensiven som är ett stort frågetecken hos Sunvära, då de inte är de snabbaste på skridskor där.

7. Slottsbron
Nyförvärv: Jörgen Nykvist (matchcoach), Erik Elfström (?, Karlstad Bandy)
Förluster:
Varför näst sist? Nykomlingar återigen och detta är ett gäng som åkt som en jojo genom seriesystemen senaste 4-5 åren. Deras främsta problem har varit defensiven, då de har läckt som såll bakåt. De har ingen bra målvakt och försvaret är stabbigt. Offensiven däremot säger vi inget emot, men oavsett om det är division 1, så åker man på baklängesmål om man slarvar offensivt. Tack vare den dåliga defensiven hamnar de här, men de kommer fortfarande vara med och kriga i de flesta matcherna. Och på topp har de ju Mattias Green, som år efter år öser in mål.

8. Höjden
Nyförvärv
: Johan Lord (?, Nässjö)
Förluster: Johan Ekängen (spelande tränare, tränare i Surte), Magnus Bring (mittfältare/ass.tränare nu i GAIS), Johan Hellström (?, IFK Kungälv P-20), Adam Samuelsson (anfallare, IFK Kungälv P-20), Emil Nagy (?, IFK Umeå)
Varför som sist? Lite oklart är det med juniorerna som gått till IFK Kungälv. Det troliga är att de har ett samarbetsavtal som gör att de kan spela i båda lagen. Och det behöver Höjden, för utan Samuelsson så har vi svårt att se att de gör några mål framåt, för han var deras klart bästa spelare förra säsongen. Lite Patrik Nilsson-stuk över honom. Höjdens största besvär är alltså offensiven, för defensivt kan de verkligen spela. Och har de någorlunda häng i matchen, så krigar de som att all Abbasill vore slut och de hade abstinens på den.

Vi skulle såga Bandyförbundet också, för att de har lagt in division 1-matcherna på söndagar. Ren idioti, som många tycker. Även serieindelning kunde man se fick utstå kritik, vilket går att se i kommentarsfältet. Division 1-lagen flödar inte precis med ungdomar som fortfarande går i skolan, då de flesta utövarna i division 1 har ett heltidsjobb att gå till på måndagen, då är det inte så roligt att ha varit borta hela söndagen om man har en lång bortaresa. Dessutom att dela in division 1 i fler serier leder bara till urholkning och sämre kvalitet på serierna. I år fick alla lag som anmälde intresse till division 1 delta. Varför kan då lag åka ur serien, när man ändå bara kan anmäla intresse för att delta säsongen efter om man åker ur? Det betyder med andra ord inget att åka ur, förlorar man inte en hel del tävlingsinstinkt då hos lagen, som t.ex. har den berömda kniven mot strupen? Ska de inte snart dela in Elitserien och Allsvenskan in i en serie och dela upp den i regioner? Eller vad har Bandyförbundet för dåligt förslag som går igenom nästa gång?

Följ Delta ännu närmre via http://www.deltabandyklubb.bloggsida.se
 

Deltaredaktionen2013-11-08 16:59:00
Author

Fler artiklar om Delta