2022-02-25 19:00

Villa Lidköping - Motala
5 - 3

Seger i första kvartsfinalen
Seger i kvartsfinal 1.

Seger i första kvartsfinalen

Villa vann en spännande match hemma mot Motala med 5-3.

Igår var det dags för första kvartsfinalmatchen för Villas del hemma i Arenan mot Motala. Villa ställde upp helt ordinarie när man åkte ut på isen inför relativt välfyllda läktare. 3121 fredagsglada åskådare innebar nästbästa publiksiffran för Villa denna av restriktioner väldigt sönderhackade supportersäsong.

Hela Villa dånade fram som en blåvitskrudad isbrytare från start och när Christoffer Edlund smällde in 1-0 i fjärde minuten så hade redan två kanonlägen vaskats fram innan dess. Drömstart tänkte man men efter 17 minuter så hade 1-0 förbytts till 1-3 efter att Motala varit hundraprocentiga och satt vartenda litet läge man fick mot en rätt så sömnig Villadefensiv.

1-1 på hörna via ett lågt skott vid första stolpen. Ruset gick helt fel och spelarna på mållinjen höll inte tätt heller. 1-2 kom på en styrning och 1-3 på en lite sölig retur. Mål 2 och 3 gjordes för övrigt av ex-villaiterna Philip Florén och Elias Gillgren. Både spelare och publik kändes lite smått brydda vid det här läget.

Villa hämtade ny kraft under slutkvarten av första halvlek. Petter Björling gjorde en av sina numera med bandymått mätt världsberömda djupledsåkningar. Alexander Karlgren lyfte fram bollen och Björling jonglerade lite innan han med en backhandvolley lyfte in 2-3 i krysset och gav Villa välbehövligt syre inför fortsättningen.

På slutet hade Villa några riktiga kanonlägen att kvittera men Motalas finske keeper Jussi Aaltonen murade igen sin målbur. Samtidigt som han var väldigt bra så kändes avsluten från Villaklubborna ibland lite smått obeslutsamma. Så har det väl varit hela säsongen egentligen. Ett hyperoffensivt Villa stänkte in 238 mål under serien men känslan var ibland att man brände lika många lägen som man satte. Det har nog varit mer regel än undantag att motståndarmålvakterna fått pris som deras lags bäste spelare när man mött Villa.

Andra halvlek började som den första slutade. Med ett antal jättelägen för Villa som hade en tung press på Motala här men Aaltonen fortsatte storspela. Ett långskott träffade ramen och 14 hörnor skapades men de flesta av dessa var tämligen ofarliga. Med tjugo minuter spelade så gick Björling i djupled igen och fick ett perfekt lyft från Erik Säfström och äntligen var det 3-3. En del klagoläten kom från Motalas spelare att Björling skulle varit i offsideläge, men är det något man lärt sig från bland annat förra årets SM-final så är det att Petter Björling ALDRIG kommer bli avblåst för offside. Deal with it!

Efter kvitteringen så ändrades matchbilden en hel del. Motala som bara hade haft sekundära anfall ett bra tag lyfte upp spelet och det blev en rätt så öppen och svängig bandy. Känslan var ändå att Villa fyllde på med mer folk i sina attacker. Just detta accentuerades i matchminut 81 när Felix Pherson följde med upp offensivt, fick bollen av Alexander Härndahl, och kunde sätta 4-3.

Slutet blev spännande när Motala lyfte in bollar mot Villas straffområde och vid åtminstone ett tillfälle var det snubblande nära en kvittering. Villa fick sina omställningslägen och på övertid kunde Edlund susa igenom och sätta befriande 5-3 inför en väldigt nöjd hemmapublik.

Det blev en riktigt skön slutspelsfight det här. Jämnt och spännande och ett Villa som vänder underläge och vinner inför välfyllda läktare. Kommer ihåg 2019 när Villa mötte Motala i kvartsfinal och vann första matchen med 13-2. Det var ju inte ens kul. Man stod bara och gäspade typ. Det är matcher som gårdagens det ska vara i ett slutspel. Sedan kan man möjligen bli lite smått vansinnig på att Villa ställde till det för sig så som man gjorde i första halvlek, men man redde ju ut det till slut. 

På söndag är det dags för kvartsfinal 2 i Motala. En lika tuff match är att vänta där. Det är en liten och trång plan med en is som oftast inte inbjuder till något skönspel. Man kommer ju också möta ett suppertaggat hemmalag som säkert känner att de verkligen har chansen att nypa en match mot seriesegrarna och regerande mästarna. Det är nog inte många lag som haft den känslan när man ställts mot Villa i en kvartsfinal de senaste åren.

1-0 i matcher till Villa. Vi hörs.

Villas målskyttar : Christoffer Edlund 2, Petter Björling 2, Felix Pherson.

Villalandlisch05102022-02-26 08:41:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping