SvenskaFans Bandyblogg: Silly Season-fenomenet är svårförklarat

Missförstå mig nu inte, jag är egentligen en lika stor Silly Season-nörd som de flesta andra. Jag har dock ändå lite svårt att förstå fenomenet. Vad är det som gör att så många av oss, oavsett sport, kan ägna egentligen hela mellan-säsongen åt att spekulera i, oroa oss över och hoppas på huvudlösa rykten som man egentligen inte har en aning om i fall de stämmer överhuvudtaget? Det är faschinerade hur man dras med i den här cirkusliknande tiden på året, då det nästan finns fler rykten om spelare än vad det finns licensierade bandyspelare i Sverige.

Är det bristen på matcher och därmed dramatik och spänning från dessa som gör att vi söker alternativa draman att engagera oss i? Som gör att vi befarar det värsta och tror att vårt lag knappt ska få i hop en startelva därför att man omges av otaliga rykten. Eller som för oss att hoppas på en ny storhetstid därför att den ena superstjärnan efter den andra placeras i klubben under rykternas period. Det känns dessutom som att Silly Season numera startar lite tidigare för varje bandysäsong. Flera omgångar innan grundserien är slut börjar de första rykterna spridas. Suget efter Silly Season verkar vara så stort att "försäsongen", det vill säga slutspelsmatcherna, blir helt ointressanta i väntan på bekrätade övergångar.

I bandyn händer det allt som oftast ingenting förrän SM-finalen är spelad. Det händer faktiskt knappt något förrän 1 april. Därför är mars alltid en ryktesfylld tid och ni har säkert alla sett de olika rykten som cirkulerar om många av de största bandyspelarna. Ska bli intressant att se vad som egentligen händer framåt månadsskiftet. Under den här perioden måste man också lära sig skillnaden på riktiga rykten och internet-troll som hittar på saker i olika forum. Få konkreta rykten sprids via kommentarer på SvenskaFans.com eller bandysverige.se. Personer som bara skriver "Nisse Nilsson är klar för Klubben" och som dessutom lägger till minst tre utropstecken har sällan mycket kött på benen. Men den oroliga Silly Season-nervern gör ändå att man tror det är sant, med efterföljande glädje eller bedrövelse.

Silly Season är en härlig tid, men fenomenet är svårförklarat. Den psykologiska effekten som tiden har på människor skulle jag gärna se att någon forskade i.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2011-03-08 10:43:00
Author

Fler artiklar om Sverige