SM-guld för Villas damer

SM-guld för Villas damer

Villas damlag vann tredje raka SM-guldet när man slog Västerås med 8-1 i fredagens final.

Under fredagskvällen så var det dags för Villa och Västerås att göra upp om SM-guldet i damfinalen på Studenternas.

När Villa vann guldet förra året så genomfördes ju den finalen inte på is utan på en fruktansvärd sockervaddsliknande sörja. Den här gången var förutsättningarna lite bättre även om isen var långt ifrån toppskick.

Första halvlek dominerades av Villas Wonder Woman, Tilda Ström. Hon satte alla tre målen i en annars rätt så jämn halvlek. 1-0 tidigt på ett långskott, 2-0 på ett stort misstag från Västeråsförsvaret och 3-0 psykologiskt precis innan pausvisslan.

Utöver Tildas mål så hade Villa ett par bra chanser. Freja Lööf med ett missat friläge och Moa Friman med ett stolpskott var närmast. Västerås hade också några lägen att näta men Sofie Millqvist i Villakassen svarade för några fina parader.

Västerås försökte flytta fram positionerna i andra halvlek och hade ett jätteläge till reducering men då räddade Millqvist ännu en gång. Sedan så fick Tilda Ström bollen på egen planhalva och valsade runt med stora delar av Västeråslaget innan hon skvätte in 4-0. En otrolig prestation av en helt unik spelare.

När Lisa Östman strax därefter soloåkte in med 5-0 så var matchen avgjord trots att det återstod 25 minuter. Västerås reducerade på hörnretur genom Edit Ljung innan Villa satte tre mål sista tio och rann ifrån till en odiskutabel 8-1-seger.

Freja Lööf satte 6-1. Hon gjorde mål när Villa vann F17-guld förra helgen och nu fick hon hänga in en kasse i damfinalen också. Moa Friman solodribblade in 7-1 på ett vansinnigt vackert sätt innan Tilda avslutade målskyttet på ett friläge.

Ett mycket välförtjänt guld för Villa trots en väldigt slitsam säsong. Tre spelare (Matilda Svenler, Malin Kall, Julia Wallgren) försvann tidigt av olika anledningar och resten av truppen har plågats av ständiga skador och sjukdomar. Tilda Ström bröt ju tummen i december och Moa Friman har haft en huvudskada som höll henne borta från semifinalspelet bland annat.

Lisa Östman gjorde en mycket uppskattad comeback när det krisade lite grann och även flera egna produkter har fått chansen och verkligen tagit den. Freja Lööf, Ebba Stern och Lua Nyberg exempelvis. Framtiden känns ljus får man lov att säga.

Under lördagen spelas herrarnas final mellan samma föreningar, blåvita Villa mot grönvita Västerås. Vi håller tummarna för att vädergudarna är på skapligt humör så att det blir en minnesvärd match. Hur som helst kommer förutsättningarna vara lika för båda lagen.

Stort grattis till Villas damer. 

Villalandlisch05102023-03-17 22:49:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping