SM-guld till Villa!
SM-GULD!

SM-guld till Villa!

Martin Karlsson avgjorde en högdramatisk final mot AIK.

SM-final i en träningshall i Uppsala. Det låter ju sisådär men det blev till slut rätt så kul ändå när Villa efter en väldigt underhållande och väldigt dramatisk match kunde bärga sitt andra SM-guld.

Det hände grejer redan från start. Joel Broberg, som var fullständigt magnifik matchen igenom, snodde bollen från Johan Esplund och satte tidigt 1-0. AIK kvitterade snabbt innan Petter Björling av alla tokiga människor kom sopren efter ett lyft från Martin Karlsson och satte 2-1. Omöjligt att se via TV-bilderna men visst kändes det spontant som offside.

När AIK kvitterade i slutsekunderna av första halvlek kändes det rätt så snopet. Villa hade bollen men åkte lite onödigt på en omställning som resulterade. Annars en bra halvlek av Villa där Tim Persson hade en boll i stolpen bland annat. Defensivt fick man stopp på AIK på ett bra sätt.

I andra halvlek så ryckte Villa ifrån till 4-2. Johan Löfstedt skickade iväg en lyra på tom yta. Joel Broberg visade hur urstark han är när han hann först på bollen och hårt uppvaktad lyckades passa bakåt till Christoffer Edlund som satte bollen bakom Andreas Bergwall i AIK-kassen.

Minuten senare lyfte Erik Säfström fram bollen till ännu ett friläge för Petter Björling som gjorde 4-2. Åter igen misstankar om offside och åter igen gick det inte att avgöra något på TV-bilderna. Det var ett par Villaspelare i offsideläge men just Björling som fick bollen kom åkande väldigt långt bakifrån och kan nog ha varit på rätt sida. Omöjligt att säga dock.

AIK mobiliserade rejält med offensiv kraft och satte tryck på Villa. 4-3 kom rätt så snart och när Villa drog på sig två utvisningar så var det också kvitterat. Här var Villa riktigt illa ute och det kändes som att man gick på knäna mot ett aggressivt AIK. Johan Sixten tog en nödvändig timeout och lyckades tillföra lite nytt syre till sina mannar.

Slutet blev dramatiskt när Edlund sköt i stolpen på övertid. AIK hade därefter en jättechans att avgöra innan Tim Persson i slutsekunderna vek in i straffområdet och blev rejält kapad och domaren blåste för straff. Efter långa diskussioner så valde man att ändra domslutet eftersom man ansåg att AIK-spelaren, Linus Pettersson i det här fallet, träffade bollen först innan han fällde Tim. Förlängning istället för straff alltså.

Innan Villa till slut avgjorde så hade vi fått se några otroliga lägen i andra förlängningshalvleken framför allt. Joel Broberg hade två kanonlägen att avgöra och framför Villas mål var det fullständigt kalabalik vid något tillfälle och så när segermål för AIK. Vid ett av Joels lägen så kastade sig Edlund fram på returen men fick bollen i ögat och blev liggande och fick bryta matchen. Inte nog med att ena ljumsken är trasig. Nu blev han nästan blind också. Tur att det inte blev straffläggning för i så fall hade han väl behövt både blindkäpp och ledarhund för att kunna skjuta.

Strax därefter så bröt det stora segerjublet ut när Martin Karlsson tog sig förbi ett par AIK-spelare och smällde in bollen bakom Bergwall. Otroligt skönt givetvis och nästan mer känslosamt än vid det första guldet 2019. Då avgjorde man ju finalen relativt tidigt. Nu var det en kamp med kniven mot strupen där man också för att ens kunna ta sig till finalen fått kämpa mot sjukdomar och skador. 

Villa vann därmed rubbet den här säsongen. Både herr och damlag vann Svenska Cupen, Elitserien och SM-guld. Så det har verkligen funnits mycket att glädjas åt denna säsong trots tomma läktare, flyttade matcher, coronautbrott, massor med skador och avslutningsvis SM-final i en träningshall. Förhoppningsvis kan vi få se bandy från läktarplats nästa säsong.

Nu firar vi. Ha det gött.

Villa vs AIK 5-4 (2-2)
1-0 Joel Broberg 4
1-1 Sebastian Ytterell (Alan Dzhusoev) 6
2-1 Petter Björling (Martin Karlsson) 23
2-2 Tobias Nyberg (Daniel Andersson) 45+1
3-2 Christoffer Edlund (Joel Broberg) 54
4-2 Petter Björling (Erik Säfström) 55
4-3 Erik Pettersson (Alan Dzhusoev) 65
4-4 Daniel Andersson (Erik Pettersson) 75
5-4 Martin Karlsson (Erik Säfström) 106

Villalandlisch05102021-04-03 22:19:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping