5 - 1

SM-silver för Villa
Inget försvarat SM-guld för Villa.

Edsbyn är nya mästare efter att ha vunnit finalen med 5-1.

De speciella förutsättningarna för den här matchen vet ni ju om. Tomma läktare och väldigt långt ifrån den fest som en SM-final normalt sett är. Det kändes egentligen mer som en enda lång baksmälla.

Hos Villa så var Jocke Andersson frisk och hel i sin rygg igen och kom till spel. Theo Lewerin som fick en en smäll på foten i juniorfinalen dagen innan var också med i truppen.

Solen gassade på vilket gjorde att isen tog stryk. Det snackades först om att sargen på ena sidan skulle flyttas in en bit men till slut lyckades man lösa det ändå. Isen var dock väldigt mjuk och medförde att många spelare tappade skär och bollen studsade och for lite grann också vilket ställde till det för båda lagen.

Villa började rätt så vasst och hade några lägen inne i straffområdet genom Jocke och Johan Esplund. Jocke hade också en hörnkanon i ribban så hela TV:n vibrerade här hemma. Edsbyn tog sedan ledningen genom Jonas Edling och Villas anfallsförsök blev rätt så enformiga efter detta. Edsbyn kändes lite mer spetsiga och beslutsamma i sina attacker.

I slutet av halvleken kan man väl säga att matchen avgjordes via två snabba mål av Mattias Hammarström. 2-0 på straff och 3-0 bara dryga minuten senare på direktskott efter att Villalaget gått bort sig lite grann.

I andra halvlek så hade Villa medvind. Man försökte gå upp och pressa Edsbyn och skapade också betydligt mer än i första halvlek. Tuomas Määttäs 4-0 efter 55 minuter gjorde dock att den riktiga tron på en vändning inte infann sig. Martin Andreasson gjorde Villas enda mål i matchen när han satte lagets tolfte hörna fram till 4-1.

Edsbyn var betydligt mer effektivt i den här matchen vilket med eftertryck visades när Mattias Hammarström i slutminuterna gjorde 5-1 på lagets femte hörna. Villa hade som jämförelse hela arton hörnor men gjorde bara ett mål. Inte tillräckligt bra i en SM-final givetvis. Känns som Villa hade behövt första målet för att den här matchen möjligtvis skulle ha kunnat få ett annat slut.

Självklart är Edsbyn värdiga mästare. Man vann de sista 22 matcherna på säsongen. Villa är lika värdiga silvermedaljörer. Det är bra gjort att kunna slita sig fram till ännu en final efter den här jobbiga säsongen. Väl på Studenternas verkade bränslet tagit slut hos en del spelare. Kanske man saknade sin stora publik. Kanske att motståndet helt enkelt var för bra.

Vad framtiden nu bär med sig är omöjligt att sia om i dessa coronatider. Många klubbar kommer behöva se över sin ekonomi och dra ner på utgifterna, Villa inte minst. Vad sedan detta leder till får vi se. Vi vet ju inte ens om nästa säsong kommer kunna genomföras som planerat.

Hur som helst så kommer vi nog få se lite mer rörelse i Villas trupp än vad som varit de senaste säsongerna. Egentligen ganska naturligt eftersom man kunnat spela med skapligt likvärdig trupp i ett par år nu. Till slut så måste ju ett par spelare försvinna. Inga konstigheter som Färjan-Håkan skulle sagt.

Om det blir några värvningar utifrån eller om man fyller på med spelare från sin fantastiska ungdomssektion står skrivet i stjärnorna. Villa vann SM-guld med både P19 och P17 den här säsongen. En bedrift att känna stolthet över.