2019-08-20 20:45

Ipswich - AFC Wimbledon
2 - 1

Stark upphämtning mot Bollnäs

Sänkta biljettpriser ikväll för att locka mer folk upp till Hällåsen, återigen perfekt väder med några minusgrader i luften och varken blåst eller snö i sikte. Drygt 2100 personer blev publiksiffran, även om enligt min mening kändes som mer. Dom fick se en match som inte kommer gå till historien som en av dom mest välspelade, men derbykänslan och nervositeten var på plats.

Broberg började bäst, med mest bollinnehav men inte så värst mycket målchanser. Bollnäs började redan från start backa hem och tänka defensivt. Det skulle dröja 25 minuter innan matchens första mål kom, och då var det Jernberg som sätter 0-1 till Bollnäs fri med Wasberg. Efter det tog Bollnäs över mer och mer, det skulle bara dröja 13 minuter till innan det rasslat till bakom Dennis två gånger till, 0-3 på tavlan efter 38 minuter.

Halvtid närmade sig, Broberg började jobba sig tillbaka i matchen och den så viktiga reduceringen skulle komma före halvlek, 30 sekunder före pausen för att vara exakt. Det var också matchens kanske bästa prestation, då Nygren tar fart och åker fullständigt rakt igenom det kompakta Bollnäsförsvaret innan han sätter in bollen i mål från nära håll.

Det redan så defensiva Bollnäs skulle bli nåt helt annat i andra halvlek. Det skulle bli ännu mer defensivt. Broberg fick äga bollen medans bortalaget fokuserade på att skydda sitt mål. Trots det skulle det bli Bollnäs som gjorde nästa mål, 1-4 av Westh på hörna när klockan nått 55 minuter. Nu kändes poäng väldigt långt borta, speciellt med tanke på Bollnäs extrema defensiv. Klart man ska fokusera på att hålla sin ledning, men Bollnäs hade efter sitt 1-4 inte ens tendens till ett riktigt anfall.

Dom gulsvarta hade troligen ett bollinnehav på 70-75 procent under den sista halvtimmen. Chanserna kom omgående, men tyvärr inte målen. En hörna som satt stenhårt i hjälmen på Ståhl men inte in i mål samt ett par skott som Timo Oksanen klarade med bra räddningar. Men i minut 74 fick det finska mumintrollet (Timo har mumin på sin hjälm) ge sig då Engström skickade iväg en rejäl projektil i mitten utanför straffområdet som satt klockrent i krysset. 2-4, kontakt.

Bollnäs fortsatte att bara rensa när dom fick bollen, vilket ledde till att dom aldrig fick pusta ut och Broberg kom i anfall efter anfall. Fyra minuter efter 2-4 kom också 3-4, då Rolf Larsson kör slalom genom försvaret i straffområdet och blir fälld i skottögonblicket men lyckas fösa in bollen från nära håll, vild glädje på Hällåsen för nu var inte poängen så långt borta längre.

Timeout Bollnäs, som till en början såg ut att ge lite effekt då Brobergs anfallsspel delvis minskade under några minuter. Men vid minut 83-84 så började slutforceringen från hemmalaget. Robban Dammbro blir slagen på skridskon (enligt mig i straffområdet) efter en rejäl soloraid och glider rakt igonom nätet bakom mål och är en dryg meter från att "glidtackla" omkull undertecknad. Dock bara frislag, istället för straff och utvisning som hade varit det rätta beslutet. Som vanligt är jag helt opartisk i min bedömning.

Broberg gav inte upp och lyckas trycka, bokstavligen trycka in 4-4 i straffområde i en rejält stökig situation. Återigen är det Engström som står för målet. Klockan hade då passerat 85 minuter. Efter målet så har Broberg några bud på 5-4 och Bollnäs får en hörna med en minut kvar men matchen slutar 4-4 vilket förstås känns som en seger för hemmalaget.