Storseger i måstematchen
Fyra mål för EP ikväll, nu har han gjort 200 i SAIK-tröjan

SAIK besegrade Hammarby i den tredje SM-semifinalen med 7-2 (2-1) och gav matchserien liv efter två Hammarbysegrar. Bajen var länge med målmässigt i matchen men SAIK var det bättre laget och vann mycket rättvist. När Erik Pettersson (fyra mål ikväll) gjorde 4-1 med kvarten kvar var matchen avgjord.

SAIK tog emot Hammarby i den tredje SM-semifinalen, och det var med kniven mot strupen. I de två första matcherna hade Hammarby varit strået vassare och avgått med segern även om det var knappt. Nu behövde SAIK vinna samtliga tre resterande matcher för att spela SM-final den 14:e mars på Tele2 Arena.

Hemmalaget kom till start med ett nästintill ordinarie lag, Jocke Bergman som spelat samtliga Elitserie- och slutspelsmatcher för SAIK den här säsongen var avstängd efter det röda kortet han fick i den förra matchen. På förhand var det lite oklart hur han skulle ersättas, och det blev inte som väntat. Istället för att Micke Nilsson som klev rakt in i Jockes roll som vänsterback så tog Daniel Bäck över den rollen, Linus Forslund spelade på mittfältet och Olle Berglund bytte framåt. Micke fick alltså vara extraavbytare igen.

SAIK slog av bollen och matchen drog igång i ett rasande tempo som inget av lagen tycktes kunna hantera. Den första målchansen fick Patrik Nilsson i den andra minuten då han klev in från vänster och sköt ett stenhårt skott som Patrik Hedberg lyckades avvärja. Precis som vid det första läget kom det i den fjärde minuten en långboll till Patrik Nilsson, den här gången från Niklas Gälman, och Patrik tog ned bollen. Den här gången klev han ut till höger men fick ingen bra träff på skottet, som ändå letade sig förbi Hedberg och in i Hammarbymålet. Det var 1-0 till SAIK.

Hammarbys första målchans kom i den nionde minuten då Markus Kumpuoja snappade upp en andraboll i SAIK:s straffområde, men skottet fastnade på en försvarare. Minuten senare kunde Erik Säfström ha utökat ledningen, men Säva sprätte bollen just utanför Hedbergs vänstra stolpe. Säva var pigg och tog sig ofta fram, i den 12:e minuten skapade han SAIK:s tredje vänsterhörna och då blev det farligt. Patrik Nilsson tog med sig bollen förbi ruset, men skottet fastnade i muren och Bajen fick undan returen.

Efter en mycket stark inledningskvart av SAIK kom Hammarby in i spelet och styrde i någon minut. Men inte helt ologiskt tog SAIK ledningen med 2-0. Det var i den 18:e minuten som Daniel Mossberg slog en passning från sin vänsterkant ut mot Erik Petterssons högerkant. EP tog emot bollen, lade upp den för ett högerskott och tryckte in bollen bakom Hedberg. Hammarby tog time-out direkt efter målet och man var med allra största sannolikhet inte nöjda med hur många chanser SAIK hade kommit till.

I den 23:e minuten fick SAIK sin fjärde hörna, den första från höger, och Patrik Nilsson drog till. Skottet var stenhårt men fastnade i muren och Hedberg fångade returen. I den 26:e minuten fick SAIK straff, Linus Forslund dribblade sig igenom på vänsterkanten och föll över Robert Rimgårds ben. Patrik Nilsson klev fram till straffpunkten, men sköt över och 2-0 stod sig. Med Rimgård utvisad tog Hammarby över bollinnehavet för att försöka få så mycket tid som möjligt att passera utan SAIK-chanser.

Utvisningsdödandet fungerade i någon minut, sedan hade Patrik Nilsson två skapliga chanser och Daniel Mossberg snubblade sig igenom på ett mirakulöst sätt innan Hedberg reflexräddade till en hörna. På den efterföljande SAIK-hörnan såg det ut att bli farligt för Hammarby som kontrade, men kontringen stannade av och skottet blev dåligt.

Efter 38 minuter var SAIK riktigt nära att utöka ledningen, Nicklas Gälman sköt ur högervinkel och det klingade till i Hedbergs högerstolpe samtidigt som Hammarbymålvakten bara stod och kollade. Efter att Martin Falk hade stått för en fin räddning fick Hammarby sin första hörna i matchen, detta efter åtta SAIK-hörnor och 41 spelade minuter. Hörnan blev resultatlös, men det var en början på något som såg lite oroväckande ut för SAIK. Lite sämre passningsspel varvades med konstiga beslut och tappade bollar på mitten.

Jesper Jonsson hade ett bra läge för Bajen i den 45:e minuten, men Martin Falk räddade ut till en resultatlös hörna. Adam Giljam hade ett bra läge en minut in på tilläggstiden men fick inte någon bra träff på bollen. Rasse Forslund bjöd sedan på en tredje Hammarbyhörna men jag tror att det var han som sedan täckte bort den. Efter tre tilläggsminuter tog sig Adam Giljam in i SAIK:s straffområde och föll över en SAIK-försvarare. Straffen var egentligen ingenting att diskutera, och Giljam klev fram och satte den stensäkert. Det var 2-1 i halvtid.

SAIK var riktigt bra i 40 minuter, sen kom Hammarby alldeles för lätt tillbaka in i matchen under de sista minuterna. Det är klart att det var bra att SAIK ledde, men det kändes obeskrivligt dåligt att det bara var med ett mål. Bajen hade egentligen bara försvarat sig under 40 minuter men var helt klart med i matchen när vi gick in i den andra halvleken.

Hammarby hade mycket boll i inledningen av den andra halvleken. SAIK kändes lite slarviga när man väl fick tag på bollen och Bajen satte en hög press. Daniel Mossberg hade visserligen ett hyfsat läge när han sköt ur snäv vinkel från höger, men Hedberg klarade och Bajen var hetast. Markus Kupuoja hade ett riktigt bra läge i den 54:e minuten när han sköt på halvvolley från 5-6 meter, men bollen gick utanför.

Hammarby var spelförande och valde att spela i ett betydligt lägre tempo än vad SAIK drog upp i den första halvleken. Det var chansfattigare och tråkigare att titta på. Efter en timme fick SAIK en vänsterhörna till skänks av Hammarby, Erik Pettersson sköt i muren men returen blev riktigt farlig. Både Mossan och EP var där och någon av dem träffade bollen som sedan fastnade på en försvarare bakom Hedberg. Delar av publiken ville ha det till mål innan Hedberg tag på den.

Hammarby kom runt på kanterna några gånger, men inspelen kändes mer som en jakt på hörna än på en målchans. I den 67:e minuten bröt Daniel Mossberg igenom och fick ett slag på klubban. Domare Karlsson blåste för straff och Erik Pettersson klev fram den här gången. EP sköt hårt och lågt till vänster om Hedberg som inte var i närheten av att rädda, 3-1 till SAIK.

Hammarby hade fortsatt svårt att komma till målchanser, men det var Bajen som var spelförande och SAIK som kontrade. Gästerna provade med några längre bollar upp mot Kumpuoja och Spjuth, men de var oftast offside. Klockan tickade på och med kvarten kvar så kändes Hammarby fortfarande inte som något hot. I den 77:e minuten tog Patrik Nilsson bollen djupt ner på egen planhalva och avancerade långt innan han spelade fram Erik Pettersson. EP tog bollen ute till höger och bröt in djupt nere i Hammarbys straffområde och vispade in 4-1 intill den bortre stolpen. Där kändes det som att matchen var avgjord. I den 80:e minuten hade Kumpuoja det bästa Hammarbyläget på länge, han sköt ett hårt skott ur vänstervinkel som Martin Falk styrde ut till en hörna. Efter det var SAIK närmare 5-1 än vad Hammarby var 4-2, och på en vänsterhörna i den 83:e minuten satte Patrik Nilsson 5-1 med ett stenhårt skott.

Det kom visserligen en Hammarbyreducering i anfallet efter då Jonas Enander sköt på Markus Kumpuojas klubba och in i mål, men SAIK-ledningen var aldrig hotad. I anfallet efter stod Hedberg för en grym räddning på Patrik Nilssons friläge, på den efterföljande hörnan träffade bollen stolpen två gånger och till slut kom 6-2. Erik Pettersson sköt ett lågt högerskott från en bit utanför straffområdet och satte den absoluta spiken i Hammarbykistan efter 85 minuter. Det var inte slut där, i den 89:e minuten kom Erik Säfström förbi till vänster och bombade in 7-2 intill Hedbergs första stolpe. Domaren lade inte till någon tid, utan matchen var över när klockan nådde 90 minuter och SAIK vann med 7-2.

SAIK reducerade visserligen bara till 2-1 i matchserien och har fortfarande en lång väg att gå, men dagens seger betydde mer än så. Nu hade SAIK studsarna på sin sida när det behövdes, nu var man den där procenten hetare som gjorde att man bröt istället för att det skulle bli ett friläge och nu satt bollarna bakom Hedberg som har storspelat tidigare i matchserien. Nu känns det plötsligt som att det är möjligt att vända på steken och att SAIK är det bättre bandylaget.

Hammarby var på väg in i matchen och kunde ha kvitterat i början av andra halvlek, men sedan fanns det liksom ingen jakt. De var aldrig nära att komma ikapp efter 3-1 och efter 4-1 var det helt klart. SAIK var bra under långa perioder av matchen men jag hade förväntat mig lite mer av Hammarby.

Bäst i SAIK var Erik Säfström. Trycket i skridskoåkningen och finessen i dribblingarna är oslagbar. Han tar sig förbi vad som än kommer i hans väg och har en passningsklubba som är i paritet med de allra bästa. Jag vill också plussa för Erik Pettersson som var ungefär på samma nivå och gjorde fyra mål. Erik har nu gjort 200 mål i SAIK-tröjan, och killen är 19 år gammal. Hur sjukt är inte det?