2 - 10

Storseger mot Hammarby
Christoffer Edlund på målhumör.

Villa vann fredagens bortamatch mot Hammarby med 10-2.

På fredagskvällen så hade Villa begivit sig till kungliga huvudstaden för bortamatch mot Hammarby. Säsongens första på uteis. Anton Johansson var tillbaka som backup på målvaktsposten. Johan Löfstedt saknades fortfarande och nu hade Gustav Friman blivit sjuk också. Eftersom Hugo Behlander och Gustav Nygren spelade med LAIK så ställde Villa endast upp med en 14-mannatrupp denna gång. Hos Hammarby saknades David Pizzoni och Ivan Lebedev.

Förutsättningarna på Zinkensdamms IP var drömskt vackra för en bandyälskare. Runt tio minus, svag vind och en härligt knastrig is mötte spelarna. När bandy spelas utomhus under dessa förutsättningar så går det från att vara ett idrottsevenemang till att bli en kulturupplevelse. Passa på och njut.

Hammarby kom ut med hög energi och satte full fräs redan från start mot ett något yrvaket Villalag. Tre högkaratiga lägen skapades under matchens första två minuter. Det första och kanske bästa redan efter tjugotalet sekunder men då räddade Jesper Thimfors.

Villa hämtade sig snabbt och snart så tog man ledningen i matchen genom Christoffer Edlund från hans favoritläge. Det vill säga, från ingen vinkel alls. Kändes som han nästan var inne i Zinkentältet på kortsidan innan skottet avlossades. 2-0 kom efter ett vackert anfall där Hammarbys lag effektivt rullades upp innan Alexander Härndahl kunde avsluta.

3-0 kom på Villas första hörna från vänster genom Martin Andreasson som förstaskytt. Han fick inget rus alls på sig där. Lite senare fick vi se ett nytt fint anfall med flera passningar innan Edlund kunde avsluta från nära håll inne i straffområdet. 4-0 efter dryga tjugo minuter borta mot Hammarby. Alla drömstarters heliga moder hade vänligen nog klivit ner och plockat upp Villa i sin trygga och varma famn denna kväll. Det tackar vi för.

Isac Karlsson reducerade för Hammarby innan Villa avslutade halvleken med två mål där hemmalaget välvilligt bjöd på lägen. Först 5-1 när man inte fick bort bollen inne i eget straffområde och Tim Persson kunde dyka upp likt en Jack in the box (leksaken, inte restaurangen) och näta. Sedan bjöds det på en hörna och Andreasson smackade in 6-1. Åter igen som förstaskytt och även denna gång utan något rus på sig. Ganska märkligt kan tyckas.

Pausen blev 20-25 minuter längre än normalt eftersom en spricka i isen behövde lagas. Förmodligen på grund av det kalla vädret. Det var inte i närheten av förra säsongens debacle då bortamatchen mot Hammarby fick ställas in en kvart innan matchstart på grund av isproblem. Den här sprickan åtgärdades snart efter lite fixande och trixande och matchen kunde fortsätta.

Om första halvlek var väldigt händelserik så blev den andra lite mer stillsam. Tempot sjönk och Villa var inte riktigt lika intensiva i sina anfallsförsök. En reducering till 6-2 kom på hörna genom Kasper Milerud. Sedan fick Villa lite fart på målskyttet igen. Edlund satte 7-2 och 8-2. Först på ett skott från höger efter fin passning av Alexander Karlgren och sedan på en vänsterhörna med ett våldsamt hårt skott. Nu hade Hammarby faktiskt rus på Andreasson men det fick man inte mycket för.

Sista tio satte Villa ytterligare två mål. 9-2 Tim och 10-2 Erik Säfström med liknande skott från vänstervinkel. 10-2 är för övrigt Villas största seger någonsin borta mot Hammarby. 7-2 i december 2018 var den tidigare största. Hammarby på bortaplan är som regel inget motstånd man bara går ut och kör över.

Villa firade stora triumfer offensivt i den här matchen med ett väldigt varierat spel. Snabba passningar längs isen omväxlat med långbollar ställde till det rejält för Hammarbys rätt så splittrade defensiv. Speciellt Christoffer Edlund var på bra humör denna kväll och noterades för 4+2. Hans klubba var stundtals lika het som en eldgaffel.

Hammarby borde givetvis utnyttjat något av sina lägen i början. Det skapades en del ströchanser senare i matchen också men det är ju lite skillnad att göra mål när det står 0-0 än 1-5 om man säger så. Man fallerade rätt så rejält både offensivt och defensivt och då sprang siffrorna iväg.

Nu får Villa fira jul som obesegrade serieledare. På annandagen, bandyns stora dag, så väntar en riktig toppmatch borta mot Västerås. Svåraste matchen på hela säsongen men kanske också den roligaste utmaningen att bita tag i. Om ni vill så syns vi bakom en av pelarna i ABB Arena. Det finns några att välja på.