Två SM-guld av fyra möjliga
SM-guld för Villas damlag

Villas damer och P19 vann guld under helgen. Herrarna och F17 fick silver.

Det var tätt med Villaspelare och supportrar under finalhelgen i Uppsala. Fyra finaler spelades och Villa fanns representerade i samtliga.

F17 spelade sin final mot favorittippade Kareby/Surte fredag eftermiddag. Efter underläge 2-0 i paus och 3-0 en bit i andra så tog Villa nya tag. Elsa Tagesson reducerade och sedan var man bara en straffmiss från 3-2. Flera chanser skapades men man fick nöja sig med silver.

En mycket fin säsong av tjejerna där flera av dem snart kommer ta steget upp i damlaget.

På fredagskvällen var det dags för P19-finalen som blev högdramatisk. Villa ledde med 3-1 i paus. Edsbyn visade prov på ett sanslöst skytte och vände till ledning 5-3 efter att ha gjort alla sina fem mål på hörnor.

På slutet flyttade Villa fram folk och Melker Broberg reducerade innan backen Hugo Wernqvist kvitterade i slutsekunderna efter att ha slängt iväg ett skott mot mål.

I sudden kunde Villa dra fördel av medvinden och skapade mest. Till slut kunde Melker Broberg avgöra matchen efter ett otroligt solomål där han drev förbi stora delar av Edsbyns lag innan han avlossade bössan.

Ett underbart guld för junisarna där man blivit bättre och bättre under säsongen för att slutligen vara som allra bäst när det verkligen gällde.

På lördag var det dags för damlaget att ta sig an AIK. Sanna Gustafsson gjorde 1-0 på straff innan skyttedrottningen Tilda Ström satte tvåan på hörna. Matilda Svenler skickade upp en raket i bortre krysset till 3-0 innan Julia Wallgren avslutade målskyttet på ett frislag.

Så himla kul för damerna att få vinna ett guld inför publik till skillnad från förra säsongens träningshallsfinal. 4735 åskådare räknades in och säkert 4000 av dessa var Villasupportrar som bar fram laget. Ett synnerligen välförtjänt guld för detta lag som dominerat svensk dambandy de senaste två säsongerna.

Tyvärr fick man inte visa prov på sin fina bandy i finalen på grund av att sörjan som tydligen kallades för is var i stort ospelbar. Det var rent livsfarligt för spelarna när skridskorna fastnade i issörjan och de stöp som käglor där ute på planen. Genant och ovärdigt för bandyn att en final måste spelas under de här förutsättningarna.

Villa var dock smarta och körde med långa lyft mot anfallarna för att undvika för mycket spel längs isen. I första halvlek var det lite tunt men i andra flyttade man fram mer folk och skapade betydligt fler lägen.

AIK:s bästa chans till mål kom på hörna i andra halvlek där Villas landslagsmålvakt Pernilla Elardt-Östh först kanonräddade för att sedan se returen skjutas i ribban. Just Elardt-Östh meddelade efter finalen att hennes långa bandykarriär nu kommer avslutas. Vilket sätt att sluta sin tid hos Villa med SM-guld och en hållen nolla. Sofie Millqvist, en av landets mest lovande målvakter, står redo att ta över.

Herrfinalen fick skjutas fram en kvart från 16:30 till 16:45. Borde såklart skjutits fram ännu mer, upp mot en timme, men det är väl TV som styr. Även om isen var lite bättre så var det väldigt svårspelat på den sidan mot huvudläktaren där solen låg på. I andra halvlek när solen gått och lagt sig blev det något bättre.

Villa var inte riktigt med från start och efter 11 minuter så ledde Edsbyn välförtjänt med 2-0. Tack vare en magnifik Joel Brobergs två mål så hade Villa ändå närkontakt i paus och underläge med bara 4-3.

I andra halvlek när isen var lite mindre svårspelad så hade Villa stundtals ett rejält tryck mot Edsbyns mål. Edsbyn utökade dock på hörna innan Villa först missade en straff innan 5-4 kom på hörna genom Johan Löfstedt.

Villa pressade på och bollen studsade omkring som en flipperkula i straffområdet vid flera tillfällen och det var väldigt nära kvittering men den kom aldrig. Tyvärr så gav Villa bort matchen i första halvlek. Sedan fick man jaga resten av tiden och gjorde det bra men det räckte inte mot ett skickligt Edsbyn.

Efter matchen så meddelade Villas assisterande tränare Magnus Muhrén att han lämnar föreningen och bandyn. Han kommer i fortsättningen koncentrera sig på familj, jobb och sin mentala hälsa. Självklart helt rätt. Den egna hälsan är alltid viktigast. Man har ju bara ett liv. Tack för din tid hos Villa.

Två guld är alla tiders bra och fyra lag i final är fantastiskt. Sedan vill man såklart vinna allt och inte avsluta säsongen med en förlust men så är det. Förutom de här fyra finallagen så är även Villas P17 klara för SM-final efter att ha slagit ut Vetlanda i semifinal. I finalen som spelas i Gubbängen på fredag så står antingen Sandviken eller Tellus för motståndet.

Nu stänger vi butiken för den här säsongen och hoppas på en minst lika framgångsrik kommande säsong. Förhoppningvis helt utan restriktioner så att publiken hittar tillbaka på allvar till bandyarenorna.