Inget Elitseriekval för UNIK, i år

Det var nervöst, spänt och fantastiskt spännande. Efter flera dagars studerande av tabelläget och funderande på olika scenarier så kunde inget mer göras. Det var äntligen dags att gå in i Relitahallen och se hur laget skulle klara av dagens match och pressen som låg som ett vått täcke över hela föreningen; ett hägrande Elitseriekval.

Matchen startade i ett högt tempo och känslan av att det skulle bli två nervösa timmar besannades snabbt. I 12:e minuten slog Daniel Sandberg in UNIKs andra hörna till 1-0 och det började genast kännas lite bättre.

Med bara några minuter kvar av första halvlek räddar Jeppe på mållinjen vid en tilltrasslad situation. Men strax efter kvitterar Tellus på ett skott långt utifrån som måste ha tagit på någon alternativt att Jeppe var skymd, och det börjar knyta sig hårdare i magen igen. Då, då kliver han fram. Stefan Tranblom. En UNIK-hörna med bara någon minut kvar av halvleken och bollen glider förbi de första skyttarna, fram till Stefan som inte gör något misstag. Psykologiskt viktiga 2-1 just innan halvtid och varmkorven smakade extra gott i paus.

Andra halvlek började bra men sakta och säkert krympte de rödblå ihop och det såg mer och mer jobbigt och pressat ut. Det var därför extra kul att se Jeppe rädda en straff i 56:e minuten. Men när matchuret visade runt 60 minuter hade Tellus kvitterat och tagit över matchen. Matchcoach Magnus Larsson valde då att ta en time out för att få ordning på laget, men från sidan märktes inte någon större förändring. Jeppe utmärkte sig igen med en jätteräddning. Men när matchuret visade 85 så stod det 2-4 till gästerna och UNIK pressade på för en reducering. Ineffektiviteten som grinat oss i ansiktet under andra delen av matchen var påtagligt närvarande och Tellus försvarade sig bra, så chansen till fortsatt kamp om slutspelskval försvann för gott.

Direkt efter slutsignalen brukar jag få hjälp med att fånga in någon/några spelare för en kort videointervju, men den här gången var det stört omöjligt att få någon som ville snacka inför kameran. Besvikelsen var stor och humöret i botten. Hoppas de känslorna övergår till något gott inför söndagen och att HaparandaTornio får smaka på vår revansch.

Men uteblivna videointervjuer är inget att hänga läpp för. När alla prylarna var undanpackade (flest fotoprylar på slutet vinner!) och ungdomslaget som skötte kiosk och entré hade lämnat Relita så begav jag mig till omklädningsrummet med diktafonen i högsta hugg. Där möter jag en öde korridor och stängda dörrar. Ännu inte läge att få en intervju. Det var bara att vänta. Först ut var Richard Ringmar som försvann bort i kvällen fortare än varmkorven i pausen. Därefter kom Magnus Larsson och nu tog jag inte ett nej, jag hakade på och frågade enkelt och rakt på sak, varför vann vi inte idag?
- Vi gör för mycket misstag och kommer inte upp i nivå! Vi kan prestera bättre än så här. Rädslan att förlora var större än viljan att vinna! Men inställningen var riktigt bra, det kan vi inte ta ifrån killarna!

Å till slut kommer jag in i omklädningsrummet och får en pratstund med tränare Stefan Tranblom. Jag börjar med att fråga om han var nöjd med vårt spel förlusten till trots?
- Näe, vi jobbade hårt och försvarade oss bra, men resten var inge bra. Vårat spel funkade inte, det var alldeles för många som inte ville deltaga i spelet! Förmodligen nervositet och anspänning som stökade till det för jag är helt övertygad om att alla i laget ville vinna!
Så det var många som inte fick ordning på sina tankar och nerver?
- Så var det nog, vi har övervägande många spelare i laget som inte har spelat sådana här matcher. Vi har pratat med killarna om det här men vi lyckades inte komma upp i nivå idag. Vi skapade lägen men satte dem inte och de (Tellus) var effektiva och satte sina i andra halvlek.

Surt sa räven. Förlusten till trots så har vi ändå gjort det bra denna säsong. Just nu på femte plats med en match mindre spelad. Vinst imorgon ger ett steg upp i tabellen och sedan står Falun på menyn i sista matchen.
- Ny match och vi har bestämt att vi ska avsluta säsongen på ett bra sätt, säger Stefan och fortsätter
- Vi laddar på som vanligt och jag räknar med att vi ställer upp laddade och bestämda och tar revansch mot HaparandaTornio i morgon (söndag).
Blir det några spelarförändringar till söndagsmatchen mot ”Happis”?
- Näe, vi ställer upp med samma lag. De flesta kan bättre och de ska få visa det imorgon.

Dags att glömma den här matchen och blicka framåt. Ny match söndag kl 15. Ny motståndare och nya poäng att kriga om och till dess borde all anspänning som spökade för oss idag försvunnit och därför är jag övertygad om att vi återigen kan känna igen de rödblåa i fin form. Elitseriekvalet kan vänta tills nästa år.