Lagbanner

Krönika: Visst lever bandyn

Nästan 27 000 personer runt om i landet följde sina lag när de spelade bandy denna klassiska bandydag. Högsta siffran sedan 2002. Ryktet om bandyns död, som massmedia försöker sprida framstår därmed som betydligt överdrivet.

Ni har säkert alla hört hur tugget gått på sistone, framför allt i riksmedia; "Bandysporten är döende", har tidningar och tv som i vanliga fall inte bryr sig ett jota om bandy tryckt upp på stora rubriker. Har alltid haft svårt för rikstäckande tidningar och tv som är blixtsnabba på att skriva om bandy när det handlar om skandaler eller skulder eller dåligt intresse.

Det är ju på grund av att vissa media inte vill ta i bandy med tång ens som bandysporten klassas som döende. Intresset minskar ju eftersom ingenting håller det levande. Lite dubbelmoral med andra ord - tidningarna som dömer ut bandysporten som döende är själva med och tar död på den.

Men årets annandagsbandy visar faktiskt att intresset för bandy finns i Sverige och är riktigt stort. Bästa publiksnitt på fem år (3304) och det trots att ett par matcher spelades i bl.a. Ljusdal och Uppsala där publiksiffrorna inte gjort någon glad de senaste åren. 
Ryktet om bandyns död känns betydligt överdrivet.

Snarare visar dagens publiksiffror det verkliga problemet med bandyn: Folk är ointresserade av grundserierna. Man struntar helt enkelt att gå på matcherna i södra och norra allsvenskan, utan väntar till elitserien och superallsvenskan - och givetvis annandagen. Intresset för bandy finns kvar ute i stugorna, men det krävs något mer än gammal tråkig serielunk för att locka dem till matcherna.

Hallar är ett exempel på "något mer" som kan locka folk till bandy. Många kan nog tveka på att gå på bandy när det regnar och blåser storm och är kallt. Men får folk gå till en fin hall och se på bandy så bryr de sig kanske inte om väder och vind utan går ändå. Jag tror att bandysporten kommer få ett rejält publikmässigt uppsving när det börjar bli fler och fler hallar i Sverige.

I Expressen/GT skrev man om att vissa städer inte kan ha hallar, för publikunderlaget finns helt enkelt inte. Man sa att i Stockholm måste man bygga en hall, och i Vänersborg borde det fungera med en hall eftersom IFK Vänersborg är ett hyfsat publiklag. Men på andra håll i Sverige skulle det alltså, enligt Expressen, inte fungera med en bandyhall.
Jag håller inte med. 
Hallar ska byggas överallt där det går. Vill man i Ljusdal ha en hall och har råd att bygga en, så ska man göra det. Även om publiken stannar hemma nu så kanske man kommer när man har en hall. Se på Edsbyn, en liten by i Hälsingland som  drar runt 2000 pers på alla sina matcher. 
Kan det funka med hall där kan det funka överallt.

Annars är det underligt vad mycket tradition kan göra. IFK har haft usla publiksiffror hittills i år, ändå kommer det nästan 4000 för att se på bandy på annandagen. Nästan en 1000-procentig ökning jämfört med vissa andra matcher! Det var nästan exakt en tiondel av Vänersborgs befolkning och såg bandyn idag. Det är, faktiskt, riktigt bra. Motsvarande siffra i t.ex. Västerås borde vara i storleksordningen runt 13 000 personer om man räknar proportionerligt.

Därför tycker jag man inom bandysporten borde införa fler traditionsfyllda matchdatum.

Varför inte Alla Helgons Dag-bandy 4:e november?

Vintersolståndsbandy i december där man spelar en match mitt i natten för att hedra det långvariga mörkret?

Nobelbandy den 10:e december - varpå laget som vinner med flest mål får nobelpriset i bandy?

Nyårsdagsbandy under sloganen: "Vem fan är intresserad av backhoppning - egentligen?"

Eller trettondagsbandy där alla får ta med sin gamla gran och slänga in på planen i halvtid. Närmast mittlinjen vinner.

***

Bandyn behöver sina speciella dagar och matcher som betyder något. Det är svårt att motivera någon att stå ute i minusgrader och frysa för att se en betydelselös match. Förhoppningsvis löses det problemet nu när man inför en rak allsvenska där varje match gäller något från början.

Dessvärre - och något jag tycker är oerhört tråkigt - så gör bandyförbundet som vanligt allting halvdant. 12 lag i allsvenskan är minst två för få, även om bandyförbundet envisas med att påstå att det inte finns 14 bra bandylag i Sverige. Jag tycker att årets serier bevisat motsatsen. Alla lag har haft chans att slå alla - det finns inget lag som åkt på stryk av samtliga lag med tvåsiffrigt.

Men man får väl ta det som bjuds, även om man inte kan annat än sucka åt att bandyförbundet verkar styras av dårar som klubbar igenom beslut utan att tänka igenom dem eller diskutera med klubbar och supportrar först. Jag menar - Västerås spelade annandagsbandy mot Örebro på Rocklunda, Tillberga mot Sirius på Studenternas.

Vad tänkte förbundet på när de delade dem åt?

*** 

Bandyn lever och visar sig från sin bästa sida på sin högtidsdag! Trots det ägnade TV4 mer tid åt sin annandagshandboll och juniorhockey än bandyn. Ett inslag från Bollnäs - Edsbyn och tabellerna från grupperna bjöd man på. 

***

Som sagt: Som bandysupporter får man väl ta det som bjuds.

Daniel Johansson2006-12-26 20:33:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg