Lagbanner

Krönika: Utvandrarna

Fler och fler spelare flyttar varje år till Ryssland. Allt fler stannar också kvar allt längre. Med risk för att låta som en konservatist - men någonting måste göras för att hejda utvandringen av svenska klasspelare om vi vill se bra och underhållande bandy i Sverige om 5-10 år.

Jag har skrivit om det här ämnet tidigare och det har många andra också, och nu känns det som att det är aktuellt att göra det igen. De senaste säsongernas “spelarflykt” till Ryssland mottages på lite olika sätt runt om i bandysverige. Vissa anser att det är kanon att man kan tjäna pengar på att spela bandy. Andra säger att det kommer ta död på svensk bandy.

Jag håller med båda två.

Visst är det fantastiskt att men i en liten sport som bandy kan bli mångmiljonär om man jobbar tillräckligt hårt för att bli bra. Det kan säkert få fler att börja spela bandy och sportens anseende lär växa.

Däremot är det inte enbart positivt. Profilerna försvinner och utan spelare som kan göra det där “lilla extra” så blir bandy en lite gråare sport än den brukar. Dessutom kan det aldrig vara bra för en sport med så få utövare i Sverige, att det varje år försvinner 5-10 fler spelare än det återvänder från Ryssland.

Inom en tioårsperiod kommer det - om utvecklingen fortsätter i samma takt - råda stor brist på kvalitetsspelare i svensk bandy. De spelare som idag spelar på div.1-nivå kommer vara nyckelspelare i elitserielagen eftersom de andra spelarna som håller landslagsklass/precis under landslagsklass har värvats av ryssarna.

Det är, oavsett pengar och möjligheter för spelarna att bli rika, ingen bra utveckling.

Många tar upp hockeyn och elitserien kontra NHL som ett exempel.
Visst, likheter finns.
Skillnaden är att hockeyn har 70 000 aktiva utövare - bandyn har drygt 20 000. 
Och ännu färre licensierade spelare. Skillnaderna är också större i bandy. En hyfsad spelare i näst högsta divisionen i hockey skulle bli en hyfsad elitseriespelare också, medan en hyfsad div.1-spelare i bandy får oerhört svårt att klara sig i elitserien.

Inom svensk bandy finns därför inte samma automatiska påfyllnad som i t.ex. Hockeyn. Försvinner ett par riktigt bra spelare till NHL så värvar elitserielagen bara någon ny spelare av samma klass. Men försvinner en riktigt bra bandyspelare från Sverige till Ryssland, så är det oerhört svårt för vilket svenskt lag som helst att hitta en bra ersättare.

Det är ett problem som jag tycker nonchaleras alldeles för mycket.

Vill vi behålla våra åskådare och behålla kvaliteten på elitserien krävs att vi inte blir en farmarliga till Ryssland, där de ryska klubbarna bara kan öppna plånboken och shoppa loss som i vilken mataffär som helst. Det krävs att vi kan konkurrera på någorlunda liknande villkor.

Att bara sitta med tummen i röven och hoppas att spelarna tackar nej till 4 miljoner om året och ett liv med 22 timmars fritid och två timmars träning per dag, fungerar inte. Det krävs mer handfasta och konkreta medel för att hejda utvandringen.

Hejda, inte stoppa.

Möjligheten för ryska klubbar att värva spelare måste finnas kvar. Det gynnar bandysporten. Men det får som sagt inte gå till överdrift heller. Ryska klubbar måste ha ett krav på sig att välja de spelare de vill värva med omsorg,. Tag två, betala för en-erbjudanden måste stävjas. Som det är idag siktar ryska klubbar in sig på en stjärna de vill värva. Den stjärnan vill dock oftast inte vara ensam svensk i klubben, så därför värvar den ryska klubben en lite sämre spelare som ska hålla stjärnan sällskap.

Bort med sånt. Bort, bort bort. Ska ryska klubbar värva spelare ska de tvingas göra det med omsorg.

Här har svenska och internationella bandyförbundet ett stort ansvar. Jag anser att det krävs en sorts regelverk som reglerar hur många spelar som kan gå mellan länderna varje år. Ungefär så här resonerar jag:

- Man kan tänka sig ett regelverk där svenska och ryska klubbar inte får ha fler än 3-4 utländska spelare i truppen. Då tvingas ryssarna vara mer noggranna med vilka spelare de värvar, och vi slipper kanske att alla bra spelare försvinner från Sverige till Ryssland samtidigt. 
Då kanske fem försvinner ett år, flyttar hem och sen får fem nya chansen. Istället för som nu - att 15 spelare sticker samtidigt och lämnar elitserien tom och öde.

- Eller så kan man försöka dra nytta av de kapitalstarka ryssarna. Eftersom många säger att man ska titta på ishockeyn och NHL och hur det fungerar, så säger jag - visst! NHL har nämligen ett avtal med utländska ligor där klubbarna får bra betalt när spelare plockas över till NHL. Inför samma system för värvningar mellan Sverige och Ryssland. Hade hockeyn inte haft ett sånt system hade antagligen betydligt fler valt pengarna i Nordamerika istället för elitserien.

Ska ryska klubbar värva svenska spelare, oavsett om de står under kontrakt eller inte, så ska de (klubbarna) tvingas betala en summa till spelarens moderklubb respektive senaste förening han representerade. Storleken på summan skulle i så fall bli större eller mindre beroende på spelarens eventuella landslagsmeriter och dylikt.

Nu strider det säkert mot någon obskyr EU-lag, men det skiter jag i. Har alltid varit EU-motståndare och kommer alltid vara det också.

Summa summarum är alltså att det är bra för svensk bandy att möjligheten till pengar finns, men det är också illavarslande för svensk bandy att fler och fler spelare som inte tillhör toppskiktet av spelare i elitserien lockas över till Ryssland i större och större kullar varje år.

Vill vi fortsätta njuta av högklassig bandy i Sverige så krävs det nog att något görs åt saken. Den likriktade spelarström som nu forsar mot Ryssland måste hejdas.
De ryska lagen måste tvingas välja sina värvningar med lite större omsorg.
De spelare som flyttar till Ryssland ska tillföra någonting till de ryska lagen - ryssarna ska inte kunna locka över en massa svenska spelare för att använda dem som utfyllnadsspelare eller reserver.

Sverige har en fin och stark bandykultur och vi supportrar har blivit bortskämda med fantastisk bandy i flera decennier.
Det måste vi värna mer om.

Daniel Johansson2007-05-10 17:00:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg