Lagbanner
Lilla Paris-bloggen: Ekonomi och kvalserie

Lilla Paris-bloggen: Ekonomi och kvalserie

En blogg om bandysverige och IFK Vänersborg.

IFK Vänersborg hade årsmöte i veckan och där framkom att klubben gjort ett litet men viktigt plusresultat för det gångna verksamhetsåret. Totalt är skulderna för IFK:s del 440 000 kr, vilket ska jämföras med de 1,5 miljoner som klubben hade för mindre än tio år sedan som en följd av det banklån man då tog för att rädda verksamheten.

Det kan verka som att det är en liten struntsumma som IFK gått i vinst med, men man ska även betänka att IFK på två år ökat sina kostnader med sex miljoner - från sex miljoner till 12 miljoner kr - och därför tvingats öka sina inkomster lika mycket. Det ligger mycket hårt arbete bakom de där 37 000 kronorna man gick i vinst, för utan det arbetet kan vem som helst räkna ut att ekonomin inte hade sett jättebra ut med fördubblade kostnader.

Det som kostat mest är hyran för arenan - IFK hyr ju allt från is till omklädningsrum, kansli, café och butik i arenan. Dessutom satsar IFK hårt på ungdomssidan vilket medför resekostnader som är lika stora som A-lagets varje säsong. Ungdomssidan är dock ett område som IFK säger sig absolut aldrig kan tänka sig att dra ner på kostnaderna för.

Känns bra, både att IFK inte prioriterar ner ungdomssidan för att göra större vinst samt att man överhuvudtaget gör vinst.

- - -

En annan nyhet med IFK-anknytning är att bandyförbundets årsmöte röstat igenom IFK:s motion om att införa en kvalserie för upp- och nedflyttning till och från elitserien. Kanske har Bertilsson & Co läst den här bloggen, som propagerat för den ändringen i flera år.

Nu ska den träda i kraft från säsongen 2012/13 och det känns bra - även om IFK givetvis riskerar att vara ett av lagen som drabbas av ändringen om det vill sig illa, vilket jag i och för är övertygad om inte kommer hända.

Kvalserien innebär att inga lag flyttas upp eller ner direkt, utan måste spela en kvalserie om tre dubbelmöten med två allsvenska och två elitserielag i varje grupp. Det är logiskt och en mycket bra förändring av flera anledningar:

1) Det säkrar att de 14 bästa lagen i Sverige spelar i elitserien, vilket kan vara nog så viktigt när kvaliteten på allsvenskorna kan svaja rätt betänkligt från år till år.

2) De allsvenska klubbarna tvingas vara mycket bättre förberedda för elitseriespel när de väl tar klivet upp, vilket tvingar fram en utveckling hos de allsvenska klubbarna och även gör att vi förhoppningsvis slipper lag som går upp och får storstryk i var och varannan match.

3) Ekonomin blir bättre för de i kvalet involverade klubbarna eftersom det blir tre extra hemmamatcher för samtliga lag.

4) Elitserieklubbarna kan spela för att vinna, eftersom de inte riskerar att elimineras direkt utan får chansen att hänga kvar via ett kval. Lättare att våga spela för att vinna när man vet att det innebär döden att förlora.

5) Bredden i bandysverige är för dålig för att det ska åka ur minst två lag och gå upp minst två lag varje säsong. Det har väl inte minst visat sig de senaste åren.

- - -

Givetvis finns det folk som inte gillar förändringen, framförallt de som anser att serien kommer bli stängd och att det blir mycket svårare för allsvenska lag att gå upp. Men för det första så fanns väl det här systemet fram tills för bara ett par år sedan, så något nytt är det ju inte.

Och för det andra så är det som krävs för att en allsvensk klubb ska gå upp med det här nya systemet, att de är bättre än ett av elitseriens två sämsta lag samt ett allsvenskt lag.

Det är knappast att ställa orimliga krav på klubbarna. Man bör förtjäna sin plats i elitserien, och så länge allsvenska är så svajig kvalitetsmässigt så kan man inte alltid säga att den är en bra måttstock för om en klubb är elitseriemässig eller inte.

- - -

Sen finns den andra gruppen, de som hävdar att det tar död på intresset kring bandyn om det inte finns direkt upp- och nedflyttning. Som att ju fler lag som får chansen i elitserien, desto bättre för sporten.

Varför då inte bara göra så att de sex lag i elitserien som missar slutspel åker ur direkt, och tre lag från varje allsvensk serie går upp? Om det är nykomlingar och upp- och nedflyttning som är det viktigaste för bandyn - snarare än kvalitetet på serierna - så är det väl ett självklart förslag.

Jag själv är inte lika övertygad om att det är livsviktigt för bandyn med direkt upp- och nedflyttning. Vad har en nykomling för värde om den inte håller måttet? Är en elitserie med resultat som 20-1 mer intressant än en jämn elitserie, bara för att det är många nykomlingar?

Knappast, va.

 

Daniel Johansson2011-06-21 22:11:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg