Lilla Paris-bloggen: Verkligheten kommer ikapp bandyklubbarna
En blogg om bandysverige och IFK Vänersborg.
Det har varit mycket svarta rubriker kring bandyklubbar hittills i år. Flera klubbar har stora skulder, andra har hallar men blir utkastade därifrån och en del klubbar måste lägga ner sin verksamhet av olika anledningar.
Det är givetvis trist, men knappast nåt bevis på bandyns stundande undergång som det garanterat finns människor där ute som påstår.
Snarare är det så att verkligheten har kommit ikapp många klubbar. På 80- och 90-talet så levde i princip alla bandyklubbar över sina tillgångar vilket ledde till stora skulder. Eftersom inga ekonomiska krav eller någon form av ekonomisk granskning existerade då, så fick det fortsätta tills klubbarna gick i konkurs i princip.
Många klubbar har redan blivit sprungna ikapp för 10-15 år sedan, däribland Vänersborg tillsammans med flera andra elitklubbar. Den ekonomiska smällen kom och man var tvungna att anpassa sin verksamhet efter det eller ta till nödlösningar för att klara sig.
Storklubbar som Västerås och Sandviken har klarat sig längre med sitt luxuösa leverne, mycket tack vare att det genererade framgångar som gjorde att stödet från sponsorer och kommuner förblev intakt. Nu börjar dock verkligheten komma ikapp även storklubbarna, framförallt för att man nuförtiden hyr stora bandyhallar som kommunerna gärna vill ha in hyra för - en hyra som är lite svårare att betala nuförtiden jämfört när man lirade ute för en betydligt lägre kostnad.
Så det som händer nu är inte särskilt konstigt, det är bara en försenad smäll av samma typ som de mindre och mellanstora klubbarna åkte på för ett tiotal år sedan.
- - -
I Ale har det blivit så att Ale-Surte BK, som IFK mötte i kvalet i vintras, lägger ner sitt A-lag eftersom kommunen vägrar betala för is i Ale Arena. Även där är det verkligheten som kommit ikapp en klubb som för en utomstående framstår som fantastiskt vanskött.
Ale-Surte har haft dålig ekonomi under en lång tid, vet inte hur många gånger tidigare de gått i konkurs men det är ett flertal. Trots det så väljer klubben att i egen regi bygga och driva en bandyhall. Ett beundransvärt initiativ, men kanske inte det klokaste att göra när ekonomin inte är den bästa.
Klubben klarar så småningom inte av kostnaderna för hallen utan kommunen tvingas köpa den och ta över driften. Nu vill kommunen inte betala mer pengar till arenans drift, eftersom det inte fanns med i budgeten från början och det inte var kommunens ansvar eftersom det inte var de som byggde eller ville ha hallen.
Trots att jag knappast är moderat så kan jag förstå deras resonemang i den frågan. De har fått en bandyhall lämpad på sig, byggd av en klubb som måste varit fullt medveten om att de inte skulle klara av kostnaderna själva utan helt litat på att kommunen skulle hålla dem under armarna när det oundvikligen skulle behövas.
Det är för mig också helt osannolikt att klubben - trots sin dåliga ekonomi och trots att de hade en hall att sköta driften av - medvetet valde att satsa stenhårt den gångna säsong genom att värva spelare som med allsvenska mått mätt är väldigt kostsamma. Ännu mer obegriplig blir satsningen när Ale-Surte inför kvalet säger att de kanske inte vill spela i elitserien ändå även om de går upp, för de har inte ekonomi nog för att klara av det.
Man satsar alltså stenhårt, risker sin ekonomi och sin hall på att satsa stenhårt mot elitserien med dyra nyförvärv - och sen när man är nära att nå sitt mål så säger man att ekonomin ändå inte räcker till.
Det finns ingen logik i det.
I fallet Ale-Surte så är det nog snarare så att det handlar om självsanering, de klubbar som inte klarar av att sköta sin verksamhet tar så småningom död på sig själva.
- - -
I övrigt kan jag tycka att debatten kring Göransson Arena och det eventuella utfrysandet av SAIK är ganska korkat, men samtidigt har SAIK satt sig i den sitsen själva genom att inte betala hyra. Det går liksom inte att skylla på något annat.
För givetvis är det inte så att Göransson Arena kommer fyllas av evenemang från januari till mars bara för att det inte spelas bandy där då, i så fall hade väl arenan var fullbokad resten av året också om trycket var så hårt på att få hyra den.
Inte hellre kan man hävda att det är av affärsmässiga skäl som man vill lira fotboll och innebandy i hallen istället - det lär knappast dra in mer pengar än det gör att låta SAIK spela och träna där.
Utan bakgrunden till hela situationen är så klart att SAIK inte betalat hyra och gjort hyresvärden sur, och nu vill hyresvärden hämnas eller statuera exempel. Den situationen hade lätt kunnat undvikas om SAIK bara gjort rätt för sig från början och betalat hyra. Således är det SAIK själva som satt sig i den sitsen - verkligheten har kommit ikapp dem. Det går inte att strunta i hyran och tro att hyresvärden ska se genom fingrarna med det hur länge som helst.
Det är synd dock.
Mitt förslag till SAIK skulle vara att överge Göransson Arena helt, om man nu blir utkastade från januari ändå. Att flytta mellan Göransson och Jernvallen mitt i säsongen skapar antagligen bara en massa problem, framförallt med sponsorförsäljning och liknande, så bättre då att köra utomhus helt och hållet.
Det visar kanske Göransson Arenas ledning att SAIK klarar sig utan hallen, men att Göransson Arena i längden knappast klarar sig utan SAIK. Det borde ge SAIK ett bättre förhandlingsläge, eftersom jag tvivlar starkt på att Göransson Arena kommer vara fylld till bredden av evenemang under vinterhalvåret som sagt.
- - -
Att Ale Arena stängs är trist och att en anrik klubb lägger ner är ännu tristare.
Men positivt, i alla för för Vänersborgs kommun, är att Arena Vänersborg plötsligt lär få fler hyresgäster när bl a Kungälv, Gais, Mölndal, Gripen och kanske även Karebys damer och Frillesås kommer behöva ha någonstans att försäsongsträna.
Eftersom Slättbergshallen inte har is förrän i oktober så blir Arena Vänersborg den bandyhall som ligger närmast till för de elitserielag och allsvenska lag som vill gå på stor is tidigt. Lidköping Arena kommer säkert också få en del extra bokningar.