Lagbanner

IFK-bloggen: Framtidens bandyhallar

Läser en gammal artikel i Idrottens Affärer om vad som måste vara bandyns framtid. Det handlar om bandyhallar av en sort som det ännu inte byggts ett enda exemplar av i bandysverige, trots att bandyförbundet gjort företaget som bygger dem till sin officiella samarbetspartner.

Så kallade Air Dome-hallar. Fördelarna är många - de går snabbt att bygga (ca 4 månader) och är relativt billiga att både bygga och driva i jämförelse med mer traditionella ishallar. VD:n säger till Idrottens Affärer att de skulle kunna smälla upp en bandyhall inklusive läktare för 2000 personer för 10-20 miljoner kr.

Just den aspekten gör den sortens hallar intressanta för framtiden. Jag har inget problem med att elitserieklubbar får stora flashiga hallar för dyra summor. Elitidrott handlar om så mycket mer än att få bra träningsförhållanden, det handlar om att sälja en upplevelse för publiken och sponsorerna som lägger ganska stora pengar på bandyn varje säsong.

Men för de små bandyorterna har prislappen alltid varit ett problem i kampen för en bandyhall - få kommuner vill lägga 40-50 miljoner på en hall åt ett div 1-lag i bandy. Men när priset börjar komma ner i runt 10 miljoner kr så börjar plötsligt priset bli mer rimligt. Det är ungefär vad det kostar att bygga en billig hockeyhall eller att anlägga en konstgräsplan för fotboll.

Med en rimlig prislapp blir det svårare för kommunpolitikerna att neka bandyklubbar en hall då bandyn helt enkelt kan hänvisa till att investeringar av liknande storleksordning har gjorts på andra idrotter i kommunen.

- - -

Diskussionerna i bandysverige handlar ju mycket om att man är rädd att skillnaden mellan eliten och bredden ska bli för stor när bara eliten har hallar. Billiga övertryckshallar kanske kan lösa det problemet genom att ge fler orter möjlighet att bygga en hall.

Framförallt tror jag att det är en attitydsfråga. I Sverige vill vi fortfarande att våra arenor ska vara byggda med stadiga stål- eller träbalkar istället för en uppblåsbar tältduk. Men det är orealistiskt att tro att alla bandyorter i Sverige ska bygga hallar av stål eller trä för 40-50 miljoner.

I Norge använder exempelvis norska storklubben Rosenborg en Air Dome för fotbollsträning på fullstor plan året om. Funkar det med fotboll så funkar det med bandy.

Väl medveten om att detta framstår som en ren reklamartikel så hoppas jag verkligen att fler klubbar får upp ögonen för att det finns billiga alternativ som går fort att bygga om man vill ha en bandyhall. Ju fler hallar desto bättre för sporten.

Alla måste inte bygga dyra multiarenor eller en enkla med relativt dyra plåtburkar. Ibland räcker det bra med en billig övertryckshall över befintlig bandybana och vips så har förutsättningar för bandy på orten förbättras markant. För som sagt - kan en kommun bygga konstgräsplaner, ridhus, gymnastikhallar eller hockeyrinkar så kan den bygga en bandyhall för samma kostnad.
 

IFK-redaktionen2013-05-22 02:20:15
Author

Fler artiklar om Vänersborg