Veckans Topp 5

Veckans Topp 5

Veckans Topp 5 (Vecka 16)

Hej där!
Ja veckorna går fort och vi har bara en kvar nu innan vi skriver in maj månad 2023. Det händer en hel del nu under Silly Season, och även om det snart börjar avta lite under den senare delen av maj månad, så har vi nog ännu en hel del godbitar att rita ner innan vi summerar lagens trupper inför 2023/24!

Tror ni alla läst med att ett förslag har kommit in om att Västerås vill vara värdar för SM finalerna i bandy i framtiden… ett tredagars event med allt vad det innebär? Förslaget ligger nu hos förbundet så får vi se vad som kommer ut av det?
Ja dags att kolla Topp 5 veckan som gått. Vi börjar med femman och jobbar oss nedåt.


-----


Plats 5. Svenska Cupens nya ansikte
Ja här blev åtminstone jag väldigt glad och inspirerad då jag läste om hur det kan se ut med denna cup i framtiden. Gruppspel med alla 14 lag från elitserien uppdelat på Norr och Söder… sen slutspel i mitten på oktober med de två bästa från varje grupp, för att sen kora en mästare! Herrar och damer gör upp under samma finalhelg.

Vad innebär detta? Ja som jag ser det är det inte bara själva bucklan som är det väsentliga… nej det är att alla elitlag i slutet på augusti får börja lira tävlingsmatcher, vilket jag tror spelarna och föreningarna tycker är väldigt intressant… ja Fansen håller nog med, visst låter det skoj att få kolla in bandy redan under sommarens sista månad!

Utvecklingsmässigt så är det nog också bra för Svensk bandy, samtidigt som man säkert känner att den tuffa uppbyggnadsperioden under sommaren går allt lättare. För mig kan man gärna lotta grupperna istället… men nu ville klubbarna själva dela det på Norr och Söder, ja då får man köpa det och faktiskt hylla de som kom på den här briljanta idén med! Nytänk är ett måste även inom brukssporten bandy.



-----

Plats 4. Två toppspelare med rätt att måla!
Han hade anbud från flera toppklubbar… men till sist så valde det unga stjärnskottet från Småland att stanna kvar hemma med ett treårskontrakt i fickan… vi talar om anfallaren, August Ljung från Vetlanda BK, en 19 årig supertalang som spelade i Team Sweden P-19 redan 2021 och som denna säsong bara var någon millimeter från att skjuta sitt Vetlanda till en femte och helt avgörande match om semifinal borta mot VSK, då han i förlängningen klockrent träffade ribban innan VSK sen avgjorde. 8 mål blev det och nu börjar en ny resa på tre år för en av Sveriges kanske mest lovande spelare! Grattis VBK och sportansvariga där som rodde detta i land!

Påskrift och förlängning nummer två handlar om en spelare vars otur med skador verkligen grinat honom illa ett antal gånger… så även denna säsong då den 27 årige mittfältaren med näsa för mål (102 mål i VSK på fyra säsonger) åkte på en huvudskada och missade stora delar av slutspelet… men den Vetlandafostrade Daniel Johansson reste sig på nio och avslutade med en final och ett SM guld, det är en bragd i sig bara det! Nu blir det ett år till för Daniel i ett VSK som ser ut att satsa på guld nummer 22!? En mycket viktig förlängning för Mesta Mästarna det.


-----

Plats 3. Stålmännens skyttekung flyttar hem med nytt krut i bössan
22 mål och seger i den interna skytteligan blev det för anfallaren(mittfältaren) Samuel Heeger, ett rekord för Samuel som verkligen fick ett genombrott i SAIK säsongen 2022/23. Som junior skyfflade han in mål, men tidigare i elitserien i just Sirius så var 9 mål rekordet.  Samuel kan lira både som mitt och anfallare, vilket visar på en spelare med bredd och ett mycket starkt tillskott då han nu går tillbaka till klubben där allt tog fart, IK Sirius. Ett mycket intressant blåsvartrandigt lag som nu tillsammans med Samuel bygger för sin bästa säsong på mycket länge! Helt klart en het trea med Samuel Heeger på Topp 5 första lista!



-----

Plats 2: Lidköpingsgrabben som provade lyckan
Han utvecklades mycket som ung i Villas U-20 lag… fick A-kontrakt med Villa men lånades senare ut till Lidköpings AIK samma säsong… det blev startskottet till en resa där den starke ytterhalven spelat i Vetlanda BK, AIK bandy och senast nu då i IK Sirius. På de fyra senaste säsongerna så har den slitstarke kantspelaren hela 72 assist med sig i olika klubbar, det imponerar verkligen… att han sen med öser in en hel del mål gör inte saken sämre!

Vi snackar såklart om Tobias Nyberg… halven som verkligen imponerat de senaste åren och blev het som chili under denna Silly Season, där det snackades att han var aktuell för ett flertal klubbar.  Nu föll valet på laget som blev Svenska Mästare i mars månad… eller som vi säger i folkmun, Mesta Mästarna Västerås Sportklubb!  Tobias Nyberg har varit med i landslaget med och är just nu en av Sveriges mest rutinerad halvor med sina 30 år fyllda… ja det blev helt klart en av veckans hetaste nyheter, då Nyberg lämnade ett storsatsande IK Sirius som värvat de två mycket lovande spelarna Karlgren och Härndahl från Villa. Men Tobias valde en ny egen väg... och det ska nu helt klart bli kul att följa hans insatser i VSK den kommande säsongen!



-----

Plats 1. En sann bandyikon lägger skridskorna på hyllan
Magnys Joneby, ja när jag skriver ner det namnet tänker jag inte på den bäste spelaren genom tiderna, inte heller den bästa målskytten eller poängspelaren. Nej jag tänker på en lagspelare som man helst vill se i sitt eget lag och som alla motståndare har svårt för… kort och gott en spelare som gör skillnad och i stort sett gör allt för att laget ska vinna matcher! En slitvarg som kan spela på lite olika positioner… och en person som får med sig alla de andra för att lyckas vinna någonting.

Fyra guld blev det hos Mesta Mästarna Västerås Sportklubb… och då jag varit med under denna resa sen ung så lyfter jag bara på hatten för en otroligt stark karriär, och säger samtidigt att vi hade behövt fler spelare som Magnus i dagens bandy, där alla numer (med några undantag) tyvärr är stöpt lite i samma form. Helt klart veckans största nyhet detta… som också fått mycket och välförtjänt uppmärksamhet i media… vi tackar och bockar för föreställningen, Magnus Joneby!

-----

Ja det var min första ”Veckans Topp 5” lista det… nu hoppas vi på fler intressanta nyheter den sista veckan i april månad, så återkommer jag nästa söndag med det bästa och hetaste som hänt under vecka 17!

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-04-23 11:15:00
Author

Fler artiklar om Sverige