Veckans Topp 5
Vecka 17

Veckans Topp 5

Veckans Topp 5
(Vecka 17)

Hej bandylovers!
Dags att kolla in vad som hände runt bandyn och elitserielagen vecka 17, finns en hel del intressanta och lite förvånande bandynyheter att rapportera om i veckans lista.

-----


Plats 5: Mästarföreningen som försvann
Ja vi måste ta med lite dambandy med denna vecka… det handlar om AIK:s damer som efter att först plockats bort och sen fått chansen 22/23 för spel i högsta serien, (då AIK la ner herrlaget på grund av ekonomin) fixade en tredjeplats. AIK damer bildades säsongen 76/77 och redan säsongen efter så tog man steget upp i division 1, som då var landets högsta serie… man har sen aldrig åkt ur och AIK:s damer har verkligen varit en del av den svenska moderna bandyhistorien!

Denna vecka kom därför det stora chockbeskedet… AIK:s damer utesluts från Elitserien 23/24! Ett tufft slag för spelarna i laget och inte minst för föreningen, som tagit flest SM guld av alla inom dambandyn, hela 15 stycken… man har dessutom 10 SM silver, 5 World Cup segrar och 10 segrar i DM samt 8 SM guld i rinkbandy… ja ni hör, vi pratar om en anrik och grymt framgångsrik klubb som eventuellt nu går ur tiden!?

Ledningen i föreningen ska överklaga beslutet… och på något sätt så hoppas jag man löser det ekonomiska, AIK:s bandydamer behövs i den högsta serien och drar massor av publicitet till huvudstaden och svensk bandy… det tror jag är en ovärderlig reklam i stort för dambandyn… dock så ska såklart finanserna vara i fas om man ska driva föreningen vidare, det skriver jag under på alla dagar i veckan. Fortsättning lär följa…


-----

Plats 4: Bollar av stål och ett lag med massor av hål
Sandvikens AIK är alltid förknippat som ett av Sveriges stora topplag från säsong till säsong… klubben bildades redan den 16 mars 1901, (då med namnet IK Stjärnan fram till 1906) men själva bandyn drog igång året 1922… man har sen dess firat stora triumfer med sina 9 SM guld där det senaste kom 2014! Man är dessutom etta i elitseriens maratontabell och har på meritlistan även vunnit Svenska Cupen 6 gånger, World Cup 3 samt att man är Europamästare 2 gånger!

Stålmännen från Viken med kända låten ”Bandybollar av Stål” är och har oftast varit laget alla andra vill slå… nu är frågan, är storhetstiden förbi för det klassiska bandylaget? Ja kanske är jag lite dramatisk… men något har hänt och publiktillströmningen ökar inte heller med åren, kanske är denna så kallade generationsväxling helt nödvändig för att åter hitta ett nytt Sandvikens AIK i toppen av Svensk Bandy!?

Med oerhört rutinerade spelare som lämnat denna Sillys Season… senast i raden då i lördags då Linus Pettersson valde Bollnäs som ny adress - övriga som slutat eller bytt är Joel Othen målvakt, Daniel Mossberg, Linus Forslund, Daniel Bäck Nirs, Victor Bergling och Samuel Heeger… samt då att tränaren, Joakim Forslund slutat… så känns laget trots skarpe Joel Engström in allt annat än som ett topplag vintern 2023/24.

Kaptenen Daniel Berlin har nu ett mycket tungt ansvar att axla och möta en ny tid, där de Svartvita kanske måste ha tålamod och växa tillbaka som ett storlag i elitserien… det kommer säkerligen att ta sin tid, men förhoppningsvis är den nya vägen ändå till sist mödan värd? Ett ljus i mörkret är också att man fått in en ny ung försvarare från det finska landslaget, Topi Saukonnen!

Med förlusten av Linus Pettersson i lördags och hela 7 rutinerade spelare ut så kände jag att denna nyhet absolut måste med på veckans lista.


-----

Plats 3: Försvarsgeneralen rundar på klassisk mark
Det har varit lite av skrällarnas Silly Season våren 2023… en av dessa kom dagen före att Valborgsraketerna skulle avfyras ute i landet… Linus ”Lusen” Pettersson går från SAIK till Bollnäs Bandy!? Ja inte alls väntat men kanske ändå just det? Vad säger han nu? Jo de två bandyvännerna Erik Pettersson och Linus dito har pendlat förut tillsammans… då mot storstaden och AIK bandy, nu tänkte Linus sluta men så hörde EP av sig och då föll bitarna på plats om en ny och sista utmaning… nämligen att runda av karriären på klassisk bandymark i Hälsingland och Bollnäs!

Man förstår Sandvikens besvikelse, men samtidigt så tror jag detta var rätt beslut av Linus som inte riktigt kom igång säsongen 22/23… efter en annars bländande karriär med ett antal SM och VM guld så behövdes en ny morot för den forna försvarsgeneralen i blågult och SAIK. Nu landar han hos de orangeblå Giffarna i Bollnäs, där fansen verkligen ställer hårda krav på laget och speciellt då på nyförvärven… kanske är det precis det Linus behöver för att trigga igång och avrunda en fantastisk karriär!? En av Silly Season mest oväntade övergångar detta… och självklart en stark topp tre placering på Veckans Topp 5 lista!


-----

Plats 2: Bomber o tidiga Valborgssmällar runt Trollhättan
Det blev en hektisk vecka för medierna runt Trollhättan och Vänersborg… först kom ryktet att den ratade anfallaren, Mikko Lukkarila (utlånad till Norsk klubb) från Gripen Trollhättan, eventuellt nu skulle ingå i hans gamla klubb IFK Vänersborgs tränarstab!?  Någon dag senare så var han klar för IFK, då som spelare igen! Anfallare Mikko Lukkarila är hemma igen och ett viktigt nyförvärv för IFK!

Samtidigt väntade många IFK:are på besked från en av deras bästa spelare… Ilja Grachev. Beskedet som kom slog till sist ner som en bomb, en smällkaramell som troligen ekande ända ut på Västgötaslätten… då TTELA gick ut med att Ilja Grachev valt att skriva på 2 år för Gripen Trollhättan… man kan inte klaga på dramatiken i bandybältet nere i Västergötland, där lagen Villa, Vänersborg och Gripen slåss om att vara högst upp i hierarkin… just nu har Villa abonnerat på förstaplatsen rätt länge, men en spelare som Ilja Gratchev vill säkert visa att Gripen inte är att leka med framöver…  en av Silly Season hetare värvningar detta och två övergångar (Lukkarila vs Gratchev) nog inte många såg komma!

En klar tvåa på veckans lista och fortsättning lär följa då vi snackar övergångar mellan dessa tre rivaliserade klubbar!


-----

Plats 1: Grönvit poängkung lägger berömda skridskor på hyllan
Den 35 årige poäng och assistkungen, Tobias Hjälmeby Holmberg har efter mer än 10 säsonger hos Mesta Mästarna Västerås Sportklubb (samt en i ryska SKA Neftyanik) nu bestämt sig… det blir inget mer spel och karriären är slut.

Vi kan bara lyfta på hatten till en stor lirare som verkligen satt färg på bandyn under 2000 talet! Med massor av mål och assist så har han sett till att VSK:s poängskörd verkligen legat på topp… speciellt under åren 2014 till 2021 då mål och poäng låg på dryga 30 alla säsonger… toppen kom 2015 med hela 50 poäng, då Tobias gjorde 27 mål och 23 assist!

Men även tidigare så rasslade bollarna in i nätet… redan i tjugoårsåldern så laddade herr Holmberg in 66 poäng på två säsonger i VSK! Ja ni hör, denna lirare och poängmaskin har verkligen bidragit till härliga stunder för fansen i Västerås!  En legend som också verkligen klev fram i flera SM finaler och var tongivande till gulden som VSK tagit på 2000 talet, och kanske minns fansen guldet 2009 extra mycket där en ung ”Hompa” som han kallas, var fantastiskt het med 1 mål och hela 4 assist samt en grym match där han låg bakom det mesta!

Dessutom var Tobias en lagspelare av stora mått som alltid gav allt under matcherna och för laget… det är minst lika viktigt då man är elitidrottare. Alltid tråkigt då bra spelare försvinner… men vi på SF kan bara säga stort tack för showen och lycka till i framtiden, nummer 8 Tobias Hjälmeby Holmberg!

-----

Ja det var Veckans Topp 5 lista det bandyvänner… nästa söndag om allt vill sig väl så presenterar jag en ny lista som börjar idag (Vecka 18)
Önskar er därmed en mycket fin och skön 1 maj.

 

Torleif Wikström (Bandyredaktör)torleif.wikstrom@telia.com2023-05-01 12:43:00
Author

Fler artiklar om Sverige