2022-12-09 19:00

Gripen - Villa Lidköping
1 - 5

Villa kämpade ner Gripen
Joel Broberg och Johan Esplund i en av många dueller.

Villa kämpade ner Gripen

Efter en tuff batalj så vann Villa till slut bortamatchen mot Gripen med 5-1.

Efter onsdagens kraftmätning mot Västerås så var det dags för Villa att styra iväg bussen mot Trollhättan för match mot Gripen på Slättbergshallens trånga isyta. Nu hade jag inte tumstocken med mig men den är nog ett par meter mindre både på längden och bredden än här hemma i Lisch.

När matchen visslades igång fick vi se en tidig Villaledning genom Christoffer Edlund som satte bollen från väldigt snäv vinkel. Det blev första halvlekens enda mål. Det var rätt så tufft att skapa riktigt heta lägen eftersom Gripen sjönk ner väldigt djupt på egen planhalva. Några chanser till ytterligare mål fanns dock. Bland annat när Tim Persson sköt i stolpen och returen skyfflades utanför.

Direkt i andra halvlek när Gripen hade två spelare fängslade på botbänken så kom däremot 2-0. Erik Säfström erövrade bollen på offensiv planhalva och åkte igenom och smällde in trasan i nät. Här kändes det rätt så lugnt ett tag framöver. Efter dryga timmen skulle det ändras när Gripen reducerade på en hörnretur.

Hemmalaget fick en rejäl syreboost av detta och det osade stundtals rätt så bränt runt Villakassen. Villas defensiv var relativt duktiga på att hålla Gripens attacker borta från straffområdet men en hel del luriga skott utifrån avlossades och några hörnor skapades och en uddamålsledning kan ju vara rätt så bräcklig att dra ut i krig med om man säger så.

Till slut så gick det ju vägen ändå. Efter att Edlund satte ett friläge i stolpen så blev det Johan Löfstedt som kunde lösa upp nervknutarna efter 85 minuter med ett skott från vänsterläge som slank in bakom en förmodligen skymd hemmakeeper. Edlund gjorde kort därefter 4-1 med en riktig bomb upp i nättaket från ett läge nästan nere vid kortlinjen. Tim avslutade med att sätta en retur till 5-1 på tilläggstid.

Villa kom inte alls upp i spelmässig nivå i den här matchen. Man kändes lite trötta och sega. Inte så mycket fysiskt kanske utan mer mentalt efter att ha mött Edsbyn förra fredagen och Västerås så sent som i onsdags. Två tuffa matcher som självklart måste slitit. När inte spelet stämde så blev det till att kriga och kämpa sig igenom matchen. Man fick möta Gripen på Gripens villkor och klarade av det också med viss möda.

Gripen är en bra nykomling med massor av elitserierutin i laget. Man är välorganiserade och väldigt täta defensivt. Dessutom spelar man rätt så hårt och tufft och gör livet surt för motståndarna. Sedan kanske det inte är den mest estetiskt tilltalande bandyn man utövar men det kan man förmodligen inte begära heller. Alla lag spelar väl på det viset som passar just dem bäst.

Det finns ju en rejäl klase med gamla Villaiter i laget också med Johan Esplund som största namn givetvis. Han gjorde deras mål på en hörnretur men utmärkte sig annars mest genom att visa upp ett rätt så grinigt humör. Mestadels på grund av Joel Broberg skulle jag tro. Har sett tre matcher mellan dessa två lag senaste året och även Villas matcher mot AIK säsongen innan det och det är rätt så tydligt att Joel lyckats krypa in och bita sig fast likt en elak liten alien under skinnet på Esplund.

Esplund är inte den första som blivit frustrerad och haft svårt att hantera Joels suveränitet ute på isen. Näppeligen är han heller den sista. Just denna batalj, Joel Broberg vs Johan Esplund, två giganter på var sitt håll som brakar ihop, tycker jag är underbar att skåda. Så länge det håller sig på en rimlig nivå givetvis. Nog babblat om detta.

När jag klev ut från Slättbergshallens iskalla plåtskal efter matchen så kände jag mig rätt så nöjd med att Villa kunde hitta ett annat sätt att vinna på nu när finliret uteblev. Visst blev det onödigt spännande och visst kunde Villa haft lite bättre styrsel på avsluten i första halvlek och avgjort det hela tidigare, men men. Två poäng, fyra plusmål och fortsatt serieledning. Fint det.

Nu blir det åter igen kort vila inför nästa match som är på måndag mot Sandviken hemma i Arenan. Till skillnad från igår så kommer den matchen spelas på en fullstor plan. Sandviken har haft en lite knackig inledning av serien men det finns ju normalt sett en skyhög kapacitet i det laget. Till slut så kommer det säkert att lossna men förhoppningsvis inte riktigt än.

Nu har jag skrivit alldeles för långt....igen. Snöiga hälsningar från Lisch. 

Villalandlisch05102022-12-10 08:23:28
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping