Villa säkrade finalplatsen
Finalklart.

Villa hemmavann mot Västerås med 6-3 i den femte och avgörande semifinalen.

På måndagskvällen så var det dags för den femte och avgörande semifinalen mellan Villa och Västerås. Ludvig Johansson saknades på grund av sin ljumskskada. Petter Björling ersatte istället och gjorde det magnifikt inför 4890 åskådare. Publiksiffran var säsongsbästa för svensk bandy.

Det var väldigt öppet och frejdigt spel redan från start. Västerås hade ett par lägen de första minuterna innan Villa lyckades stänga till lite bättre relativt snabbt. 1-0 kom genom Alexander Karlgren som slog in en retur efter att Erik Säfström gjort en suverän genomåkning.

2-0 gjorde Joel Broberg framspelad av Christoffer Edlund som i sin tur fick ett fint framlyft av Martin Karlsson. 3-0 gjorde Martin Andreasson på en vänsterhörna i slutminuten av första halvlek. 3-0 i paus efter en relativt jämn halvlek där dock Villa var betydligt mer effektiva. Västerås strösslade chanser runt omkring sig i alla tre matcherna här i Lidköping och då vinner man oftast inga jämna semifinaler. Så är det ju.

Kasper Sandgren reducerade till 3-1 tio minuter in på andra och det kändes efter detta målet som att Villa i några minuter möjligtvis blev lite väl låga i sitt försvarsspel när Västerås hade bollen. 4-1 löste upp många nervknutar när Johan Löfstedt med en suverän genomskärare nådde Edlund som rundade målvakten och lyfte in en backhand.

Löfstedt sopade själv in 5-1 på en vänsterhörna och där var väl matchen avgjord. Västerås chansade lite och flyttade bland annat upp Magnus Joneby i anfallet. Robin Andersson reducerade till 5-2 men relativt snart drog man på sig en utvisning och sedan en straff och ytterligare en utvisning. Straffen slog Edlund säkert i mål och firandet kunde börja.

Det är givetvis det perfekta slutet på hemmaspelet den här säsongen att få säkra en finalplats i en helt avgörande match inför fullsatt salong. Många spelare verkade aldrig vilja lämna isen efteråt. Kärleken mellan spelare och supportrar var högst påtaglig. Västerås har bjudit på tufft motstånd som förväntat men till slut fällde hemmaplansfördelen avgörandet. Sedan kunde ju Villa faktiskt ha vunnit detta i tre raka om man inte lussat bort sig själva i semifinal 2.

Nu väntar Edsbyn i final. Edsbyn imponerade mot AIK i sin semifinal och vet verkligen hur man spelar slutspelsmatcher och finaler. Det blir en riktigt tuff batalj. För spelkvaliténs skull så får vi hoppas på tur med väder och vind eftersom det blir tal om utomhusbandy. Prognosen visar att det kommer bli aningen varmt kanske.

Det kommer bli mycket Lisch i Uppsala fredag/lördag. Fyra finaler kommer spelas (F17, P19, dam, herr) och Villa har lag med i alla dessa finaler. Det är väl rätt så skapligt ändå.

Köp biljett så ses vi på Studenternas. Ha det gott så länge.