Vinst och förlust på annandagen
Martin Johansson och Martin Andreasson. Två av de tre spelare som testats positivt för covid.

Vinst och förlust på annandagen

Villas damer vann och herrarna förlorade på annandagen.

Annandagen innebar två matcher ute på klassiska Isstadion. Först ut var Villas damlag som med avslag 15:00 ställdes mot Västerås i en SM-finalrepris. Det blev en total överkörning från Villas sida. 3-0 efter dryga tio minuter blev 6-1 i paus och till slut 11-3.  Största segern någonsin mot Västerås.

Fenomenet Tilda Ström hängde in fem baljor men matchens snyggaste mål gjorde nog ändå Moa Friman som efter en lång dribblingsuppvisning satte 7-1. Damlaget leder fortsatt serien och bygger på sin makalösa segersvit som nu är uppe i en och en halv säsong utan att man ens bjudit motståndarna på ett litet kryss.

424 personer såg matchen och merparten trivdes säkert alldeles utmärkt i det kalla och fina vädret och underhållningen man bjöds på. Damerna har nu spelat färdigt för året och nästa match är inte förrän 6 januari. Då möter man ånyo Västerås fast på bortaplan.

Herrlagets match mot Västerås som hade avslag 19:00 föregicks av ett sällan skådat kaos. Martin Johansson, Martin Andreasson och Johan Löfstedt testades positivt för covid tidigare under dagen och kom självklart inte till spel. Två tredjedelar av backlinjen + en Löfstedt i högform utanför truppen alltså. Från LAIK som annandagsspelade inne i Arenan 12:00 hämtades ynglingarna Hugo Behlander, Tobias Augustsson och Karl Tagesson. Även Melker Broberg skulle dubblerat men blev sjuk (ej covid dock) efter LAIK:s match och lämnade återbud.

För Behlanders del var det debut i Villas A-lag. Han spelar normalt libero i LAIK men klev nu in som vänsterback från start. Augustsson fick prova på lite elitseriespel redan förra säsongen med begränsad speltid. Nu fick han spela desto mer på en offensiv position. Förutom de yngre som lyftes in så blev det också viss omplacering av de ordinarie pjäserna i laget som fick dra ett tungt lass givetvis. Inte de bästa förutsättningarna men vad ska man göra.

Hade det varit ett annat datum så skulle matchen förmodligen skjutits upp och flyttats framåt i tiden. Nu var det ju dock annandagsbandy som stod på schemat. En traditionsrik företeelse vi bara har en gång per år. För många som åker hem över jul kanske det är enda matchen man ser på en hel säsong. Sedan finns det givetvis en ekonomisk aspekt också. För de lagen som har hemmamatch på annandagen innebär det många sköna slantar in på kontot. Det går ej att blunda för.

Matchen? Västerås gjorde 0-1 på hörna. Joel Broberg kvitterade innan Felix Pherson vackert bombade in 2-1 i krysset. Det fanns chanser till fler Villamål. Bland annat solodribblade sig Alexander Karlgren till ett kanonläge. Västerås satte en ny hörna i början av andra halvlek. Sedan blev matchen mållös en längre tid där Villa hade några bra lägen att näta. Istället gjorde Västerås 2-3 och var ett kanonskott i stolpens insida från 2-4. Christoffer Edlund kvitterade till 3-3 fint framspelad av Tim Persson innan Västerås gjorde 3-4 och 3-5. Alexander Härndahls reducering på övertid hjälpte föga.

Villa gjorde en riktigt strong insats även om det kändes som att orken började tryta med sisådär tjugo minuter kvar. Västerås fick flera omställningslägen med sig som man utnyttjade och deras seger går inte att protestera mot. Villa hade sina chanser både i första halvlek och vid 2-2 i andra. Där hade man behövt vara lite spetsigare för att få ett annat resultat med sig. Dock en jättebra insats av hela laget och framför allt de yngre som slängdes in i hetluften med kort varsel. När jag fick reda på förutsättningarna innan match så trodde jag Villa skulle vara tämligen chanslöst och förlora med 2-6, 2-7 någonting. Istället gav man Västerås en fight ända in på målsnöret. Så mycket kan jag om bandy....eller så lite kanske man ska säga.

2964 åskådare passerade vändkorsen till slut och bjöd på skön stämning runt den gamla slitna helgedomen. Publiken på alla läktarsektioner levde sig ljudligt med i matchen på ett sätt som inte ofta sker inne i den bekväma inomhusarenan. Tur med vädret hade vi också. 7-8 minusgrader, uppehåll och svag vind. Finns inget att klaga på där även om mina fingrar och tår stundtals tyckte annorlunda.

Nästa match för Villas del är Broberg borta på tisdag. En väldigt tuff uppgift även med ordinarie manskap. Sedan avslutas året med hemmamatch mot Frillesås på torsdag. Så var det tänkt åtminstone. Hur det egentligen blir återstår att se. De sjuka spelarna är givetvis inte aktuella för spel och dessutom har LAIK match både tisdag och torsdag. Så det blir inga spelare därifrån heller.

Den som lever får se vad det blir av detta kaos. Vi hörs.

Villalandlisch05102021-12-27 06:00:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping