Ytterligare ett fall framåt för Boltic
Kosta framme i den 88:e minuten och bränner en straff.

Ytterligare ett fall framåt för Boltic

Hemma mot Vetlanda föll Boltic med siffrorna 5-6. Med andra ord ytterligare ett fall framåt som med lite mer skärpa i avsluten minst hade givit en poäng. Man kostade på sig att bränna två straffar en i varsin halvlek och det har man inte råd att göra i Elitserien. Där med går jakten vidare på första poängen hemma.

Uppdaterade 02:20

Det råder inga tvivel om att IF Boltic var väl värda poäng om inte båda två när man hemma tog emot Vetlanda igår kväll. Men marginalerna i den händelserika matchen var inte på hemmalagets sida. Det började som sagt bra för gästerna som redan efter åtta minuter kunde ta ledningen på en kontring där Joakim Andersson hittade fram till tidigare ÖSK-spelaren Tomas Knutson som inte gjorde någon av de på plats Vetlanda-supportrarna besvikna när han satte 1-0.
Boltic fick chans till att replikera omgående fyra minuter efter då domaren höjde händerna mot skyn i en kross rörelse och signalerade för straffslag. Pål Hanssen gick fram och tog straffen som Jonas Persson kunde greppa.

Man märkte av att det var skillnad på Boltic om man jämför med senaste hemmamatchen mot Kungälv. Nu small det på tidigare i matchen och man tog jobbet på ett helt annat sätt. Lägen vaskades fram men oförmågan framför målet eller upphakningar i skottmomentet bidrog till att det inte blev några mål. Robin Olsson och Konstantin Akhlestin var två spelare som var riktigt duktiga som laget och helheten Boltic. Vetlanda skapade inte speciellt mycket i målchans men när man fick chansen så hög man till. Med halvtimme spelad ungefär, 33:e minuten för att vara exakt, slog Tomas Knutson till för andra gången i matchen. Patrik Gustafsson hittade fram till en framåtrusande Knutson som gick åt höger och pangade upp bollen i vänstra krysset, helt otagbart för Jon Karlsson i Bolticmålet.

Vetlanda hade utökat ledningen men Boltic fortsatte att kriga och kämpa på och till slut kom utdelningen när Nils Sigurd stack fram med en kanonpass till Ted Wiklund som fri med Jonas Persson i VBK-målet inte gjorde någon av de 400-åskådarna på Tingvalla besvikna när han rundade målvakten och satte reduceringen till 1-2. Mer skulle det komma. Med tre minuter kvar av de första 45:e var det dags för Oskar "Lill-Grappo" Petersson att skriva in sig i poängligan då han svarade för passningen fram till Pål Hanssen som bara hade att panga på och vi hade 2-2 in i pausvilan.

- Vi har ett par lägen i böran på matchen men jag tycker att vi gör en jättebra halvlek även om vi missar en straff och inte riktigt får till det. Det blir som det blir och jag känner på mig att vi skulle ha lett med 5-2 efter första 45:e minuterna. Återigen gör vi en bra match men vi sätter inte lägena, säger målskytten Ted Wiklund om de första 45 minuterna.

En av tränarna i Vetlanda Mattias Rehnholm säger så här om de första 45:e minuterna:

- Det var motvind för våran del och medvind för Boltic. Vi visste innan att det skulle bli en tuff match och det var det rakt igenom. Inte bara i den första halvleken utan även i den andra.

- Jag tycker att det är mycket krigande och vinden såklart påverkar spelet men vi går upp till 2-0 ledning innan Boltic krigar sig tillbaka och får 2-2 innan halvtid. Chansmässigt kanske de hade mer chanser än vi men spelmässigt kändes det som det var rättvist efter första halvleken. Dessutom tog våran målvakt Jonas Persson en straff, han är grym i målet och förutom straffrädningarna (han kom att ta ytterligare en straff i den andra halvleken vi återkommer till den senare) är han en del av vårat lag, säger Mattias Rehnholm nöjt.

Målskytten i Vetlanda Tomas Knutson fick förklara sina mål i den första halvleken:

- På det första målet var det en jättebra pass från Joakim Andersson och då var det bara att stöta in den. Andra målet får jag en fin lyra och knackar in den i bortre krysset.

I den andra halvleken fick Vetlanda en perfekt start när man genom en lyra skaffade sig en vänsterhörna och Björn Einarsson kunde sätta 3-2 omgående, det efter en retur rakt ut från Jon Karlsson. Men som under hela matchen repade Boltic nytt mod, krigade, kämpade och verkligen gav allt. Det var som sagt ett helt annat spel om man jämför med matchen mot Kungälv eller Bollnäs för den delen där det offensiva fungerade bra men det defensiva var lite si och så om.

I dag (läs i går) fungerade även det defensiva sett över hela matchen. Ungefär i samma veva som lagkaptenen Mattias Svensson tog en utvisning på högerkanten när han stoppade ett Vetlanda-anfall så stack Boltic upp och Joakim "Jocke" Jansson kunde servera Ted Wiklund och vi hade kvitterat i matchen igen.

Ungefär fyra-fem minuter senare började domaren att ta utvisningar fram och tillbaka. Några helt rättfärdiga men även några tveksama. Båda lagen drabbades av det och först att bli utvisad vart var Vetlandas Patrik Stybjörn och han kom att få sällskap minuten senare när kaptenen Patric Gustavsson menade på att bollen var inne efter en hörna, domaren visade ut honom och då var Boltic tio mot Vetlandas nio. I det läget kunde Vetlanda komma med en kontring och Johan Löfstedt kunde sätta 4-3 då var det 30 minuter kvar av matchen. I situationen efter målet åkte målskytten Löfstedt ut tio minuter för osportsligts uppträddande då han åkt förbi och hånat hemmasupportrarna.

Även Boltic skulle komma att drabbas av utvisningar och inom loppet av sex minuter (60:e-66:e) fick Henrik Jönsson, Erik Wallman och Jacob Bucht åka och  besöka botbänken. Spelet blev också efter hur många spelare som det fanns på planen.
Med kvarten kvar tätnade dramatiken efter att först Henrik Jönsson och Erik Wallman i hemmalaget och Vetlandaspelarna Patrik Styrbjörn, Johan Löfstedt och Johan Löfstedt var tillbaka. Gästerna fick en vänsterhörna och på kraft pangade Tomas Knutson in 5-3 målet. Helt otagbart för Jon Karlsson i Bolticmålet.

Hemmalaget gav inte upp så lätt och på en kontring åtta minuter efter Vetlandas (83:e) 3-5 hittade Ted Wiklund snyggt fram till Pål Hanssen som gav 4-5 och nytt hopp i matchen. Men gästerna från Småland drog upp ett anfall direkt efter avslag och Jonas Löfstedt kunde fri med Jon Karlsson snyggt sätta 4-6 (84:e).  Många kanske började misströsta där men som sagt kämpade Boltic matchen igenom och man fick en gyllene läge att sätta 5-6 när domaren blåste för straff efter att en Bolticspelare (osäker på vem) hade åkt igenom och blivit fälld. Konstantin Akhlestin tog hand om straffen och som med Pål Hanssens tog Vetlanda-målvakten Jonas Persson den. 

Hoppet är som bekant det sista som överger en och i den 90:e skickade Robin Olsson in en fösare som gav hopp om poäng i matchen. Men Vetlanda stod emot de sista fem minuterna och kunde ta med sig två poäng från Tingvalla Isstadion. Sjävklart var tränaren VBK Mattias Rehnholm nöjd efteråt.

- Vi var väl rätt taggade för att gå ut och spela i medvind i andra för det var en rätt så kraftig vind. Vi får utdelning direk efter ett lyft som resulterade i en hörna som vi small.Det var en skön start på den andra. Sedan återigen en hel del kriga, många chanser åt olika håll och vi får in våra lägen kändes det som kunde gå ifrån med två mål, säger Mattias och fortsätter:

- Sen tappar vi in så de kommer ikapp men vi krigar och totalt sett blir det en tuff och hård match. Det är jäkligt skönt att vi kunde vinna. Mattias var nöjd med laget men extra nöjd med målvakten Jonas Persson. Målskytten Tomas Knutson hade svaret på frågan vad som gjorde att Vetlanda vann matchen:

- I grunden är vi bättre bandyspelare tycker jag och det är väl det vi vinner på plus lite indviduell skickligthet i dag. Boltic har också duktiga spelare, det är inte det jag säger och de har ett spel som de tror på och jag är övertygad och tror att det kommer ge poäng till slut. Det var nära för dem i dag, säger Tomas och fortsätter:
- Det var en tuff match med mycket känslor, mycket viljor och det är klart att det rinner över ibland och så är det det är idrott, apropå utvisningarna som duggade tätt i mitten av den andra halvleken.

# Hur mycket betyder tidigare Bolticprofilen Fredrik Rinaldo för Vetlanda?

- Han betyder mycket med sin erfarenhet, han är en gammal man på 37-år som har rutin från allt ifrån landslag, spel i Ryssland. Han betyder mycket på och utanför planen.

# Patrik Styrbjörn också tidigare i Boltic, hur mycket betyder han?

- Han är alltid en stabil spelare som spelar för andra i laget, han är mycket av en lagspelare.

# Personligen, börjar du komma i form nu? Tre mål ikväll.

- Jag har ju två säsonger sedan tidigare i högsta serien med Örebro SK där vi har varit upp och ner och jag hade större delen av min första säsong i Vetlanda ifjol där jag var skadad en hel del, nyckelbenet var av men det känns som man är på gång mot en toppform i alla fall.

# Vad framför allt är det som du känner att du går framåt?

- Det finns alltid saker att jobba på orken vill man alltid förbättra och den är en färskvara så det är bara att pumpa på, säger Tomas och nu väntar Hammarby borta på lördag:

- Vi har en matchplan att spela efter och mot Hammarby kommer det nog att se annourlunda ut än vad det såg ut i dag men vi trummar på.

# Vad diskuterade du med din gamla tränare från Örebrotiden Per-Erik Saikoff efter matchen?

- Han tyckte att vi inte gjorde någon bra match idag och jag ska att det spelar ingen roll det är bara två poäng man kan få för seger.

Avslutningsvis avrundar vi med lite synpunkter från tvåmålskytten i Boltic Ted Wiklund som Tomas Knutsson fick pris som bästa spelare.

# Hur gick snacket i paus inför den andra halvleken? Var det att ni skulle gå framåt och ta vara på lägena?

- Absolut, det var att gå framåt och ta vara på lägena (paus-snacket) vi skulle kära på något också gjorde riktigt bra men det är det sista lilla som saknas, säger Ted Wiklund som tycker att man har höjt sig rejält:

-  Jag tycker att vi höjer oss rejält från alla andra matcher och vi gör vår bästa match hittills både defensivt som offensivt där vi gör det bra. Synd bara att vi missar straffarna - annars hade vi haft det här i våra händer.

# Vad blir det att ta med sig till Sandviken borta på lördag?

- En bra defensiv och offensiv, det är bara att gnugga vidare nu och jag är säker på att vi är på gång nu. Det ska inte dröja länge innan vi tar poäng, avslutar Ted Wiklund.

Anders Andersson2010-11-24 21:03:00
Author

Fler artiklar om Boltic

Boltic är redo för Ljusdal på bortais
Mikael Bood snart tillbaka - längtar efter att få spela match