Föreningar – så kan ni marknadsföra era evenemang

Föreningar – så kan ni marknadsföra era evenemang

Stora klubbar som Arsenal i Premier League eller Hammarby i Allsvenskan drar storpubliker i match efter match. Bakom sig har de över 100 års erfarenhet och på olika sätt dragit till sig en stor följarskara. Men det ligger så klart även en hel del marknadsföring bakom att kunna värva nya fans och behålla de som följt laget i decennier. Men för mindre klubbar är detta inte lika lätt.

Särskilt i större städer är detta extra sant. Att som Stockholmsklubb försöka konkurrera med bjässarna Hammarby, AIK och Djurgården som snittar över 10.000 personer per match i Allsvenskan. Så hur gör man för att ens få folk på matcherna? 

Sociala medier är givetvis ett sätt att nå ut i vimlet utan att spendera några pengar. Har man en duktig sportchef (om man har en sådan) eller en medlem som brinner för klubben kan denne hitta supportrar på ett helt annat sätt än de större klubbarna gör. De kan pusha för familjekänslan i klubben, charmen hos föreningen eller liknande. I dagens moderna fotboll har många fotbollsälskare tröttnat på girighet kring biljettpriser, ölpriser, trängsel och brist på lagkänsla. Där kan de mindre klubbarna vinna mycket genom att visa genuinitet och kärlek till sporten snarare än att det blir ett jippo. 

Visst – det kan löna sig att slänga upp affischer, annonsera i lokaltidningen och dela ut flyers inför hemmamatcherna. Men det viktigaste är ändå klubbens rykte och ”word of mouth”. Att folk får uppleva evenemang med skön stämning, familjevänlighet och mysfaktor ihop med välspelad fotboll. 
Klubbkänslan kan förstärkas ännu mer om man som förening ser proffsig ut under själva matchdagarna och kring klubbhus (om sådant finns) och arenan. Det kan handla om familjeupplevelser med ansiktsmålning, knattefotboll på en sidoplan och liknande. Du kan även snygga till omgivningen med diverse egen-reklam med hjälp av självdesignade banderoller, reklamflaggor och klubbflaggor med föreningens logga som vajar i vinden. 

Att ha en fungerande ungdomsverksamhet är också en tacksam detalj för en mindre klubb. Då kommer medlemmar, föräldrar och ungdomsspelare och kollar även på A-lagsmatcherna – i hopp om att kanske se en familjemedlem i laget i framtiden. Visst är klubbar i lägre divisioner ofta en språngbräda för stora talanger – men det kan också vara en klubb man som spelare vill stanna i hela sin ”karriär” om man trivs bra där. 

I slutändan handlar det också mycket om resultat. Går det bra för laget och ryktet går om en fantastisk fotboll så vill folk komma och kolla på denna – särskilt om det är billigt och en trevlig sysselsättning för hela familjen. Går det dessutom bra i t.ex. Svenska Cupen kan det helt plötsligt komma ett storlag på besök – och då kommer storpubliken nästan automatiskt. Ett typexempel på det är när lilla Eskilsminne IF fick möta Hammarby tidigare i år – och drog över 1500 personer till matchen. Det ger ett skönt klirr i kassan för en liten förening. 

Tomas Nilsson2019-05-29 11:00:00

Fler artiklar om Nyheter

Favoriterna i SHL 2020/2021
De vinner junior-VM i hockey
Har Spurs chansen att utmana i säsongens Premier League?
Kan Ole-Gunnar Solskjaer få ordning på Manchester United?
Hur ska Barcelona gå vidare nu?