Hur Premier League-klubbar tjänar sina pengar
Premier League är den liga i världen där det florerar mest pengar – både in och ut. Men var får de sina pengar från och hur är det uppdelat? Vi tar en titt.
Pengar kan inte köpa lycka, sägs det. Men pengar kan köpa väldigt mycket i fotbollsvärlden. Och särskilt i engelska högsta ligan, Premier League. Även om det fortfarande är de spanska superklubbarna Real Madrid och Barcelona som främst lockar världens bästa spelare så lockas många till England just på grund av pengarna, fansen och fotbollskulturen.
Så – hur tjänar de sina pengar? Det är inte tack vare preferensaktier eller liknande, utan främst tack vare fem ständiga ekonomiska stöttepelare: TV-intäkter, matchintäkter och reklamintäkter. Vissa klubbar får in pengar via sina ägare också, men vi tittar främst på den rena affären. Och då är Arsenals säsong 2017-2018 ett bra exempel.
TV-intäkter
Det här är en rörlig summa som beror på hur många matcher TV-bolagen ämnar visa. Och de vill givetvis alltid sända de största matcherna med de bästa lagen. För det är det som drar tittare.
Premier League är där de största pengarna finns – och Arsenals matcher visas ofta på TV, tillsammans med Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham och Manchester United. De klubbarna ligger oftast på 25-30 matcher per säsong som TV-sänds.
Champions League ger en hel del TV-pengar också, men då Arsenal endast spelade i Europa League fanns det inte jättemycket pengar att hämta där. De inhemska cuperna ger inte heller särskilt mycket stålar. Totalt under 2017-2018 låg Arsenal på ungefär 180 miljoner pund.
Matchintäkter
Arsenal har legat stadigt på ungefär samma nivå sen flytten från Highbury till Emirates, i runda slängar 100 miljoner pund i intäkter på matchdagar. Detta inkluderar även spel i Champions League och Europa League – men det är ju i de engelska turneringarna de flesta matcher spelas.
Med sina cirka 60.000 sittplatser drar de in en hel del pengar på deras dyra biljetter, mat, dryck och annat i samband med match. 99 miljoner pund låg de på i matchintäkter efter 2018 – mycket tack vare skrala resultat, jämfört med de 100 miljoner pund de tjänade säsongen innan.
Reklamintäkter
Självklart står sponsorer för en stor del av intäkterna. Detta gäller både tröjsponsorer, reklamskyltar, arenasponsor etc. Arsenal fick ju in Adidas som ny partner för matchstället nyligen, men 2018 låg det på lite lägre nivåer. På grund av att klubben tappat lite av sin stjärnglans efter missat CL-spel föll intäkterna från 117 miljoner pund till 107 miljoner pund till 2017-2018.
Totala intäkter
Ett par extra intäkter förutom dessa tre behöver räknas in också, men de är ganska små (under 2018 var det en fastighetsförsäljning). Summan hamnade på totalt 403 miljoner pund efter säsongen summerades.