Följer Norge övriga skandinaviska länder med spelreglering?
Spelmarknaden har länge varit en het potatis och hemma i Sverige resulterade det ju till slut i en ny spellagstiftning häromåret. Även i andra länder har ämnet diskuterats och debatterats flitigt - vi kollar till statusen i de skandinaviska länderna.
Den 1/1 2019 trädde en ny spellag i kraft i Sverige. Den innebar bland annat att Svenska Spel tappade sin tidigare monopolställning - men det är inte "vem som helst" som får komma in på marknaden. För att erhålla licens till den svenska spelmarknaden krävs att ett koppel punkter efterföljs. Det handlar en hel del om ansvarstagande för att motverka problemspelande, framförallt reglerat i följande punkter:
- Spelbolag måste synliggöra tjänsten Spelpaus.se, en tjänst som helt enkelt erbjuder kunder att utesluta sig från alla spelbolag under en tidsperiod som kunden själv väljer.
- Spelgränser måste också synliggöras. Det innebär att det ska vara obligatoriskt för samtliga kunder på samtliga spelbolag att ange hur mycket pengar som får sättas in och förloras, samt hur lång tid som får spenderas inne på sidan.
- Självtest skall också erbjudas och synliggöras. Kunder som funderar över sitt spelande skall ha möjlighet att genomföra testet och därmed få hjälp att identifiera ett eventuellt problemspelande.
Dessa tre tjänster skall hela tiden finnas synliga på sidan och inte vara möjliga att stänga ner eller "scrolla bort". Vidare får inte längre bonusar delas ut (förutom vid kundens första insättning) och kunder får inte uppmuntras till spel via gåvor och belöningar. Spel på kredit får inte förekomma och spelbolagens reklam och marknadsföring ska vara "måttfull".
I Danmark fungerar lagstiftningen i stora drag som den svenska - och danskarna var tidigt ute. Omregleringen av den danska spelmarknaden skedde redan 2012 då privata aktörer tvingades ansöka om licens för att få bedriva sin verksamhet. Arbetet med detta har ansetts lyckat och Sverige har i stora drag kopierat det danska upplägget.
I Norge har man inte riktigt hunnit lika långt med avregleringen av monopolet. De statliga bolagen Norsk Tipping och Rikstoto har fortfarande en särställning och för att råda bukt med konkurrensen från utländska bolag har man försökt blockera (DNS-blockering) sådana aktörer, som t.ex. Norgecasino.com - som namnet till trots inte ännu fått licens i landet. Man har även förbjudit banktransaktioner till och från dessa bolag, vilket dock gått att "komma runt" via andra typer av betallösningar. Diskussionen om att följa de danska och svenska exemplen går varm och att det så småningom landar i ett liknande licenssystem - eventuellt med ännu stramare riktlinjer, inte minst för att motverka spelberoende - är ingen vågad gissning.