2016-02-27 15:30

Werder Bremen - SV Darmstadt 98
2 - 2

Fulham - Manchester United 2-3 (2-3)

Matchen mellan Fulham och Manchester United blev som väntat en underhållande tillställning. Domaren Howard Webb fick blåsa för mål hela fem gånger redan i den första halvleken. Oavgjort hade varit ett rättvist resultat men Fru Fortuna grinar Fulham i ansiktet just nu.

I matchprogrammet innan dagens match mot Manchester United kunde man läsa att de tre senaste mötena lagen emellan på Craven Cottage hade slutat 1-1. Många av de 21 862 på en näst intill fullsatt arena förväntade sig en tät tillställning även den här eftermiddagen. De fick så rätt man kan få, även om matchen var tät i en positiv bemärkelse. Innan den första halvleken var över hade hela fem mål fallit på Craven Cottage. Matchen svängde fram och tillbaka och kunde ha slutat i båda lagens favör. Nu var det ändå, till Fulhamsupportrarnas stora besvikelse, United som gick segrande ur striden.

Chris Coleman gjorde tre ändringar från måndagens 1-0-förlust borta mot Tottenham. Mark Crossley ersatte något överraskande Tony Warner i målet och Collins John spelade från start istället för Tomasz Radzinski. I mittförsvaret petades Zat Knight till förmån för Alain Goma. Att Crossley vaktade målet förblir för mig en gåta då Warner har varit i det närmaste briljant i sina matcher för Fulham. Om det inte rör sig om någon lättare skada på Warner frångick Coleman här sin uttalade princip att de som spelar bra behåller sin plats i laget.

Första halvlek:
Den första halvleken började i ett rasande tempo och med bara minuten spelad anade man att detta kunde bli en riktigt underhållande tillställning.

1-0 efter 2', Collins John: Fulham chockade United direkt genom att snabbt ta ledningen. Brian McBride nickskarvade en långboll fram till Collins John som hade stora ytor att gå på. Den holländske landslagsmannen gick på skott snett ut till höger i planen men Rio Ferdinand stod i vägen. Returen studsade dock Johns väg som gick på skott igen. Den här gången stod inte Ferdinand i vägen. Edwin van der Sar slängde sig åt fel håll och 1-0 var ett faktum. Ferdinand skrek åt domaren Howard Webb och menade att John hade dragit med sig bollen med armen. På TV-bilderna är det svårt att bedöma om John använder armen eller ej. Webb valde dock att fria och Craven Cottage kokade.

1-1 efter 17', Ruud van Nistelrooy: Ji-Sung Park ordnade straff åt United efter att ha tagit fart och avancerat in i Fulhams straffområde. Straffen var dock mycket tveksamt dömd då den lille asiaten, när han fick en skuldertackling snett bakifrån av Moritz Volz, redan var i obalans. Webbs beslut var av den karaktären att det inte var fel att blåsa straff men det hade heller inte varit fel om han hade friat. Hursomhelst, Ruud van Nistelrooy stegade fram och rullade in bollen till vänster om Mark Crossley. Den walesiske målvakten var dock millimeter från att rädda straffen. Han slängde sig åt rätt håll och fick fingertopparna på bollen men den smet retfullt in i nät. Om Crossley inte hade haft kroppsformen av ett kylskåp hade han säkert räddat straffen.

1-2 efter 18', Wayne Rooney: Fulham drabbades, som laget ofta gör efter ett mål i baken, av ett par minuters härdsmälta. Bara minuten efter Uniteds kvittering tilläts Rooney rulla in sitt första och Uniteds andra mål för dagen. Ji-Sung Park drev upp anfallet och Claus Jensen tappade markeringen på Rooney samtidigt som mittbackarna stirrade sig blinda på bollen. Park stack in bollen till Rooney som behärskat överlistade Crossley i målet.

2-2 efter 28', Claus Jensen: Fulhams kvittering lät dock inte vänta på sig mer än tio minuter. Webb blåste frispark snett ut till vänster i planen, en frispark som Claus Jensen tog hand om. Dansken slog ett inlägg mot bortre stolpen, ett inlägg som blev till ett mål. Edwin van der Sar trodde att Rio Ferdinand skulle rensa bort bollen men blev helt ställd då mittbacken släppte bollen förbi sig. Bollen slank in i bortre hörnet och Craven Cottage kokade igen. Målet var inte helt olikt Morten Gamst Pedersens första på Old Trafford förra helgen.

2-3 efter 45', Ruud van Nistelrooy: Bara sekunder innan halvtidsvilan kunde Ruud van Nistelrooy rulla in sitt totalt tionde mål mot Fulham. Wayne Rooney slog en långboll som skar igenom hela Fulhams backlinje fram till den lille asiaten Park. Helt plötsligt stod Park och van Nistelrooy helt fria med Mark Crossley som försökte dyka och ta bollen av Park men denne spelade behärskat bollen till van Nistelrooy som rullade in bollen i öppet mål. Vid det här målet kan man tro att målskytten ska blåsas av för offside då han i förstaläget var flera meter nedanför Fulhams backlinje men den assisterande domaren agerade helt enligt direktiven. Hur konstigt det än låter så räknas anfallet som en ny situation när Park får bollen. van Nistelrooy är en mästare på att utnyttja de här situationerna, en egenskap som skulle visa sig vara matchavgörande den här eftermiddagen.

Sammanfattning av den första halvleken:
Riktigt underhållande fotboll av två lag som inte var rädda att satsa framåt. Spelet böljade fram och tillbaka och fem mål var, även om det låter osannolikt, i underkant om man ser till antalet målchanser. Efter 2-2-målet tog Fulham över en aning. Steed Malbranque hade ett pressat volleyskott och Papa Bouba Diop ett riktigt bra distansskott. United tog dock tillvara chanserna bäst och kunde gå till halvtid med en uddamålsledning. Det som straffade Fulham, och som Ola Andersson i Canal+-studion påpekade redan innan matchen, var att backlinken ligger för högt upp i planen. Fulhams mittbackar är inte speciellt snabba och det räcker i princip för motståndarna att sticka in en boll och springa. Det återstår att se om Coleman rättar till detta taktiska misstag framöver.

Andra halvlek:
Fem mål i första halvlek, inga i den andra. Halvleken var långt ifrån tråkig men United stängde matchen genom bra positionsspel. Fulham hade två bra chanser mot slutet när först inbytte Heidar Helguson serverades av en annan inbytt spelare, Tomasz Radzinski. Helguson var naken vid bortre stolpen och hade med bättre timing i upphoppet nickat in 3-3. Helguson ska dock inte klandras då han har fått begränsat med speltid i inledningen av säsongen. Den andra chansen uppstod efter att Radzinski tagit ner en långboll i höjd med straffområdet. Han hade dock två Unitedförsvarare i ryggen och dessa gjorde att avslutet blev tamt. Papa Bouba Diop försökte efter en dryg timmes spel upprepa sitt drömmål från förra årets hemmamatch mot United. Skottet var bra men smet metern utanför Edwin van der Sars högra stolpe. Den holländske landslagsmålvakten, som gick till United från just  Fulham i somras, fick lämna sin gamla hemmaarena som segrare. United hade också sin beskärda del av chanser i den andra halvleken men dessa är av mindre betydelse då laget ändå vann matchen.

Spelarkritik:
Om vi börjar bakifrån med Mark Crossley så var han varken bu eller bä. Det fanns egentligen inga fantastiska räddningar eller riktiga tabbar att tala om. Mannen ser dock ut som en typisk engelsk fotbollshuligan och är därför av förklarliga skäl inte särkilt spänstig. I jämförelse är Tony Warner en riktig panter i målet.

Ytterbackarna - Moritz Volz och Niclas Jensen- svarade båda för bra insatser med Volz som den mest utmärkande av de två. De gjorde vad de skulle och kan egentligen inte klandras för något av de tre målen. De som ska klandras för dessa är mittbackarna Alain Goma och Carlos Bocanegra som pressade upp backlinjen för högt. Nu följde de säkert direktiv från Chris Coleman men när spelarna märker att taktiken inte fungerar måste de agera på egen hand.

Mittfältarna svarade överlag för bra insatser med yttrarna Luis Boa Morte och Steed Malbranque som de mest kreativa. Claus Jensen försökte gång på gång ta sig framåt men skapade egentligen aldrig några större farligheter. Malbranque däremot tog sig ofta förbi sin försvarare och slog bra inlägg. Boa Morte var sitt vanliga jag och rev och slet på kanten. Han lyckades aldrig bryta in i sin favoritposition - snett inåt i straffområdet - men var ändå ett ständigt orosmoment för Uniteds backlinje i allmänhet och John O'Shea i synnerhet.

Anfallarna Brian McBride och Collins John får godkänt men inte mer. När de väl var med i spelet var de bra men de hade en tendens att försvinna ur matchen emellanåt. Mittfältarna skapade chanser men anfallarna fanns sällan där för att förvalta dem. Inhopparna Heidar Helguson och Tomasz Radzinski var pigga när de kom in och kunde med lite tur ha ordnat en poäng till Fulham.

--

Mål:
Collins John 2'
Ruud van Nistelrooy 17'
Wayne Rooney 18'
Claus Jensen 28'
Ruud van Nistelrooy 45'

Varningar:
Darren Fletcher 27'
Luis Boa Morte 51'
Papa Bouba Diop 60'

Hampus Petersson2005-10-01 19:14:00

Fler artiklar om Fulham