Matchrapport: City - Spurs

På grund av den uteblivna poängskörden på bortaplan så har City fått luta sig mot sitt fina hemmafacit där man som ett av få lag i ligan inför denna omgång kunde ståta med en nolla i förlustkolumnen. Tottenham är visserligen inget lag City har speciellt lätt för men det kändes ändå försiktigt optimistiskt innan matchen speciellt då deras bortaspel inte övertygat så här långt in på säsongen.

Första halvlek:
City började rätt bra, höll i boll och jobbade sig djupt ner på Tottenhams planhalva utan att skapa några direkta farligheter. Matchen bjöd inledningsvis på öppen och underhållande fotboll där anfallen avlöste varandra. I 16e minuten vann Tottenham en frispark halvägs in på Citys planhalva, en frispark som slogs perfekt av Tainio in mot Citys straffområde där City-försvaret var mer än givmilda och en nästan helt ostörd Calum Davenport kunde nicka bollen förbi en chanslös Weaver. Isaksson som har några centimeter på sin numera skäggige kollega hade nog möjligtvis tagit den bollen.

Bara 8 minuter efter 0-1 är det dags för ytterligare ett Tottenham-mål. City hade lyft spelet en aning i jakt på kvittering vilket gav Tottenham chansen att komma upp i en till synes harmlös kontring. Ghaly slår en kross mot Tom Huddlestone som 20 meter från mål får drömträff och dundrar in 0-2 bakom en chanslös Weaver, där hade inte ens giraffen Isaksson kunnat nå bollen.

Efter 2-0 faller Citys spel ihop och buropen börjar höras mer frekvent från läktarna. Efter halvtimmen spelad tvingas man dessutom göra sitt första byte då Richards förmodligen kände av sin skada från derbyt och inte ansåg sig kunna fortsätta matchen. In kom istället Ireland och Trabelsi föll ner på Richards plats. Innan halvleken var slut hade Tottenham skapat lägen för en större ledning men en lysande och rasande Nicky Weaver avvärjde samtliga säkert.

Sammanfattning:
Matchen startade bra med öppen och underhållande fotboll, Tottenham får dock alldeles för bra utdelning på de chanser man skapar vilket verkar knäcka City. Framåt är våra forwards osynliga vilket leder till att våra anfall inte leder till några chanser. Bakåt gör Dunne en ojämn insats, blandar mästerliga brytningar mot riktiga Kalle Anka-indianare till Tottenham-spelare.

Andra halvlek:
City gör ett byte i halvtid, Onouha in mot Samaras, vilket innebär att Trabelsi kan kliva upp igen.

Halvlekens första chans är Tottenhams, då Defoe skjuter ett skott i nätet, fel sida lyckligtvis.

Därefter så känns det som att City börjar ta saker på allvar igen, man spelar runt och kommer upp högre i banan, dock fortfarande utan att skapa några riktigt heta lägen. I 58e får Ireland ett riktigt bra läge efter en lysande framspelning av Reyna, men han skickar bollstackaren hela vägen till Bolton. Helt klart värt ett bättre öde.

I 64e minuten lyckas man dock reducera efter ett furiöst förarbete av en i andra halvleken pånyttfödd Paul Dickov. Dickov krigar till sig bollen på vänsterkanten och slår ett perfekt inlägg över straffområdet till Joey Barton som på volley skjuter in bollen bakom Robinson.

Strax därefter pressar City ner Tottenham djupt i banan med bara tio man i spel, då Reyna skadat sig efter en smäll med en Tottenhamspelare. Tacklingen tar så illa att Reyna måste bryta och in kommer istället Ousmane Dabo.

I 85e minuten stormade Joey Barton fram jämsides med Steed Malbranque på höger utsida av Robinsons straffområde, Barton hamnar i gräset och gestikulerar uppgivet mot domaren. Först kändes det som en liten filmning och inte alls någon straff men reprisen visade tydligt att Steed först drar honom i tröjan och sedan fäller honom klockrent utan att vara i närheten av bollen. Solklar straff med andra ord.

Det sista som händer i matchen är att Dickov på ett liknande sätt som vid 2-1 vinner bollen på vänsterkanten, slår ett inlägg in i boxen som når Trabelsi som dessvärre varken får fart eller riktning på nicken som går ut till inspark.

Slutsats:
City rycker upp sig i andra och förtjänade definitivt ett oavgjort resultat, trots att man till synes gav upp efter 2-0. Problemet med att vi varken skapar eller förvaltar våra chanser kvarstår och det ska bli intressant att se vad Pearce hittar på i Januarifönstret. Jag har personligen ansett att man bör prioritera en vänsterback och en mittfältare framför en forward men nu när mittfältet börjat spela bättre känns det som en vänsterback (Billy Jones?) och en forward av AJ-mått är högsta prioritet.

Spelarbetyg:
Weaver - 7 - Chanslös på målen, några bra räddningar därefter.
Richards - 6 - Hann inte vara med så mkt
Dunne - 6 - Blandade och gav, måste bli jämnare.
Distin - 6 - Städade upp effektivt emellanåt, men stod även han för några missar.
Jordan - 6 - Gör en ok insats, men det känns som det här är hans maximala kapacitet.
Trabelsi - 6 - Inte alls som vi vant oss att se honom, osynlig.
Barton - 7 - Vackert mål och stark andra halvlek.
Reyna - 7 - Ovanlig påhittig framåt, spelar som han hör hemma i startelvan.

Vassell - 5 - Offside i 90 minuter.


Dickov - 7 - Dålig i första, men höjde sig rejält i andra. Vacker framspelning.
Samaras - 5 - Kämpade hårt i boxen men det leder aldrig till något.
Onouha - 6 - Var illa ute nån gång men känns ändå trygg i sitt spel.
Dabo - 5 - Kanske inte den spelartyp vi behövde i det läget.
Ireland - 6 - Fick en liten konstig roll där han skulle springa på bollar från mittfältet men det saknar han speeden för. Gav dock hopp för framtiden.
 

Mattias Viberg (scim)2006-12-17 18:56:00

Fler artiklar om Manchester C