Vad är felet med Berbatov?
Den mystiske Dimitar Berbatov har blivit en av Manchester Uniteds mest ifrågasatta spelare. Hans spelstil kritiseras ständigt och enligt många fans gör han för få mål. Är detta sant? Och vad beror det på i sådana fall?
Efter en lång tids rykten värvades Dimitar Berbatov till Manchester United i september 2008. Man kan nog kalla affären något stökig då Man City var inblandade i budgivningen på bulgaren in i det sista. Dessutom hade tidigare värvningsförsök nekats av Tottenham. Hur som helst, Berbas övergångssumma blev till slut 30.75 miljoner pund, vilket gör honom till en av Uniteds dyraste (om inte den dyraste) värvning.
Denna prissumma har ständigt använts som argument för att Berbatov varit en dålig värvning för United. Jag kan inte tala för Sir Alex men Berbas notoriska målfarlighet undet tiden i Tottenham måste varit den faktor som lockat mest till ett köp. Bilden av Berbatov som måltjuv är nog inpräntad i de flestas näthinnor, men jag tänkte försöka slå hål på den myten nu. Under sin tid i Tottenham bokfördes Berba för 27 mål på 70 matcher. Det ger ett målsnitt på 0,39 mål per match. I den röda tröjan har han hittills gjort 17 mål på 52 matcher (räknat till sista januari 2010). Det ger ett snitt på 0,33 mål per match. Att han skulle vara mindre målfarlig i United är alltså till viss del sant, men det är ingen dramatisk minskning vi ser här.
Berbatovs spelstil retar nog upp väldigt många fans, då han inte direkt kan liknas vid en brittisk slugger. Elaka siffror har visat att Berba vissa matcher springer färre meter än en målvakt. Själv vill Dimitar hellre ses som den smarte spelaren, den som redan innan han fått bollen har tänkt ut de kommande stegen. Och visst, de matcher han är som bäst är han verkligen planens elegant. Man ska också komma ihåg att Berbatov inte är försteanfallare i United och han har heller inte använts på samma sätt som i Spurs. Han har ju odiskutabelt fina kvaliteter i boxen och han är en lysande framspelare. Han kan göra absurda missar ibland, som senast mot Portsmouth där han missade öppet mål från sex meter. Actim Index, som är en statistikbas över spelarna i Premier League, visar dock att hans målprocent per skott ändå är högre än Wayne Rooneys.
När Berba i höstas blev Bulgariens meste målskytt i landslagssammanhang visade det ju på att han ändå gjort något rätt. Hans målfarlighet i landslaget är betydligt högre än i ligaspelet, 0,65 mål per match. Det säger egentligen ingenting mer än att han alltså är en målskytt av rang. För att göra en jämförelse som går att ta på kan jag avslöja att både Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic snittar på 0,35 mål per match i landslaget.
Nog med statistik nu, kontentan är att Berbatov åtminstone lever upp till gamla meriter. Han har en spelstil som han förmodligen inte kommer ändra på oavsett vad Uniteds supportrar tycker. Han har visat att han kan göra mål och att han kan spela smart. Trots 8 mål gjorda den här säsongen har vi ändå inte sett särskilt mycket av honom. Det första skälet är den knäskada han har dragits med under en längre tid. De brittiska tabloiderna rapporterade ständigt att han skulle opereras för detta i höstas, samtidigt som SAF menade att Berba bara behövde vila. Hur det egentligen ligger till vet nog bara Dimitar och klubben. Ligamentproblem eller inte har han åtminstone börjat synas allt mer i matchtrupperna. Vi kan alla dock vara överens om att ett skadat knä hindrar en spelare från att prestera maximalt. Berba har själv sagt till Times att han har legat på 75 % av sin kapacitet, att han är medveten om pressen på sig själv men att han försöker ta det med ro och förbättra sitt spel för varje dag som går.
Knäskadan är åtminstone känd, men den kidnappningsincident som uppdagades i december känner nog inte alla till. För att ge er ett sammanhang ska vi först slå ner i en händelse under Berbas yngre år. 18 år gammal var han en av de mest lovande spelarna i CSKA Sofia. Efter en träning blev han plockad av tre underhuggare till maffiabossen Georgi Illiev. Denne ägde klubben Levski Kjustendil som han ville tvinga Berbatov att spela i. Lyckligtvis lyckades Berbas pappa betala den "lösensumma" Illiev krävde för att lämna honom i fred.
I december 2009 började ett rykte florera på nytt om Berbatov och ett kidnappningsförsök. Det visade sig att den bulgariska maffian försökte kräva honom på 500.000 pund i en "skyddsavgift". Maffian hade ringt ett samtal till Berbatovs mamma, Margarita och hotat att kidnappa hans fru och dotter om de inte fick betalt. Man kan ha vilka fördomar man vill om de östeuropeiska länderna, men faktum var att bulgariska myndigheter sägs ha varit inblandade och därför vägrade Dimitar kontakta den inhemska polisen. Istället ska han själv ha förhandlat en deal direkt med Maffian. Dessutom ska SAF ha skickat en privatjet för att flyga Berbatov och hans familj till England. Hur surrealistisk denna soppa än må vara, har klubben bekräftat att historien är sann. Säkerheten har höjts kring hans hus i England och Berba har lovat att belöna eventuella tips om skumma aktiviteter kring hans hus i Bulgarien.
Med detta facit i hand känner åtminstone jag att man ska ta Berbas insats hittills på planen säsongen 09/10 med ro. Pressen att spela för en av världens bästa fotbollsklubbar, liksom pressen att bli frisk från skada i kombination med ett kaotiskt privatliv kan ta knäcken av den bäste. Man glömmer lätt i dagens hetsiga supporterkultur att även fotbollsspelare bara är människor. Alla har sina toppar och dalar och det Berba presterat den här säsongen är därför absolut godkänt. Han springer inte flest kilometer på plan, han leder inte skytteligan men han rankas idag som Premier Leagues 8'e bäste anfallare baserat på sina faktiska insatser på plan. Som Andy Grey sa i höstas under Liverpool-Man U; "Berba is rather like a gloomy shadow". Låt oss hoppas att Uniteds skugga finner harmoni och kommer upp i sina 100 % den här säsongen. Först då kan vi på allvar diskutera hans värde.