Krönika SW6: "Adressändra aldrig Stamford Bridge"
Klubbens grundsten tillsammans med området kring arenan.

Krönika SW6: "Adressändra aldrig Stamford Bridge"

I veckans SW6 tas ämnet kring betydelsen av arenans placering och område. Vad händer om man sliter upp klubbens rötter för nya marker. Förändras klubbidentiteten och vad händer med kringverksamheten som formats kring arenan?

Var på min första bortamatch med Chelsea förra helgen. Lägligt hade tunnelbanesystemet till Upton Park stängts av och den vanligtvis korta promenaden på några hundra meter utökades till 1 timme och 15 minuter. Men den här krönikan kommer inte handla om någon bitterhet över dålig planering från tågverket i London eller polisen som medveten gjorde den redan långa promenaden längre. Istället vill jag ta upp det jag såg under gången genom West Ham-land.

Det är lätt att göra narr av West Hams supportrar t.ex. genom att kalla dem talibaner och ifrågasätta att det är enklare att få tag i en indisk pirog än fish and chips längs Green street. Lika lätt är det också att se hur mycket ett lag betyder för ett område, och att det framförallt sitter inbränt i hela området. Varje unge som spelar fotboll på den närliggande fotbollsplanen för spontanidrott håller på laget och är asiatiska fotbollsturisters motpol. Stadsdelen kring Upton Park är West ham, men kanske inte så länge till.

För klubben och kommunen Newham Council vill flytta hela verksamheten från nuvarande arenan till OS-arenan vid Stratford 44 minuters gångväg bort. Arenan kommer ta 55 000 åskådare och tillgänglig direkt efter olympiska spelen i London 2012. Inte helt självklart att löparbanorna plockas bort. Avståndet mellan nuvarande arenan och ev. den nya översätts snabbt i några få tunnelbanestationer, trots det tror jag mycket av klubbens ryggrad kommer gå förlorad.

Genom att läsa Colchester-redaktionens utmärkta reseberättelser har jag också kunnat följa vad som händer ifall man bygger en ny arena och överger den andra. Pubar som tidigare livnärde sig på matchdagar får snabbt slås igen, arenan som format klubben rivs och blir bostäder. Den nya arenan är fräsch och mer ekonomisk utvecklingsbar, men till priset av ett stycke historia omöjlig att få tillbaka. Många hävdar att Arsenal aldrig kommer bli sig lik efter flytten från Highbury till Emirates Stadium.

På samma sätt är Fulham road och området kring Stamford Bridge lika viktig för Chelseas klubbidentitet. Pubarna, atmosfären och vetskapen om att utan arenan hade klubben inte existerat idag. Varje unge och person som växer upp eller besöker området formas som Chelsea-supporter. Spelare kommer och går, precis som tränare, ägare och tyvärr i vissa fall supportar. Men när allt kommer omkring, oavsett division, tabellplacering och dag i veckan kommer man alltid kunna ta en pint på So Bar med utsikt över arenan.

Med den vetskapen blir det lite enklare att möta Blackpool på hemmaplan under all möjlig press, hur det än går är allt ändå inte förlorat.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2010-09-18 16:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea