Tema: Fotboll i Europa, Miljardbygget Chelsea, del 1.

Tobias Janssons artikel om Chelsea ur oktober nummret av Fotbollsextra Match.

I somras slog Chelsea alla tiders rekord. Londonklubben handlade spelare för 1,4 miljarder kronor.
Den stenrike ryssen Roman Abramovitjs vill vinna stora titlar - men alla supportrar gillar inte tillvägagångssättet.
- Det känns kortsiktigt och jag känner mig mycket kluven, säger Harri Hemmi, Sveriges i särklass största Chelsea-fan.

Roman Abramovitj är Rysslands näst rikaste människa, och han hamnade nyligen 49:a på en motsvarande lista som gällde hela världen. Han är oljemiljardär och uppges vara god för sådär 35 miljarder kronor.
Få vet motivet, men i början av sommaren gick Roman Abramovitj in i skuldtyngda Chelsea och köpte majoriteten av aktierna för 780 miljoner kronor. Därefter betalade han av det skuldberg på 1,17 miljarder kronor som Chelsea hade.
Men inte nog med det. Abramovitj fortsatte att ha plånboken på vid gavel och under ett par hektiska sommarmånader värvade klubben från sydvästra London 14 nya spelare för en total kostnad av 1,4 miljarder kronor. Så mycket har ingen annan klubb värvat för tidigare under samma år.

För dem som växte upp med Tipsextra på lördagarna kan det här kännas konstigt. Under 1970- och 80-talet var Chelsea ett lindansarlag som slogs för sin existens i högsta divisionen. När 1990-talet kom inleddes en storsatsning. Klubben började värva gamla utländska storspelare som gjorde antingen succé (Gianfranco Zola) eller fiasko (Winston Bogarde).

Chelsea skulle bli ett lag att räkna med igen. Och nu är åtminstone det målet uppnått.
- Det är nästan lite desperat att försöka köpa framgång på det här sättet. Jag känner en viss tveksamhet och det vet jag att många framförallt lite äldre supportrar också gör. Detta är omvälvande på något vis, säger Harri Hemmi.
45-årige Harri Hemmi från Västerås är ordförande i Chelsea Supporters Sweden. Han fastnade för klubben som tolvåring. 1978 började han följa sitt brittiska favoritlag på plats - så ofta det gick.
- Jag är uppe i 146 matcher nu. Jag snittar ungefär tio resor till London per säsong. Om några timmar flyger jag över för att se kvällens match mot Besiktas och i morgon bitti åker jag tillbaka till Sverige igen, berättar han.
Det var i början av sommaren som Roman Abramovitj gjorde entré i Chelsea. Den första reaktionen bland medlemmarna och supportrarna var lättnad.
- Det hade varit så många rykten och plötsligt hände något som aldrig tidigare hade hänt. Det var ju såklart bra att han räddade klubben och betalade av skulderna, men samtidigt började man fundera på vad som egentligen hände. Jag tycker att Chelsea har värvat lite väl många spelare nu. Det fanns en del unga egna killar som verkligen är bra och talangfulla, men de får inte plats längre utan är utlånade, säger Harri Hemmi.

Tycker du att det "var bättre förr"?
- På ett sätt. Det är lite tråkigt att det innan sommarens värvningskarusell knappt fanns en engelsman i Chelsea. Så har det i och för sig sett ut några år nu. Men det var också en annan atmosfär förr. Det är lite för många slipsar på Stamford Bridge vilket påverkar stämningen. Under alla de där skitåren slöt supportrarna upp på ett fantastiskt sätt och det var hur bra stämning som helst under matcherna.
Ändå vill Harri Hemmi förstås att hans klubb ska vinna titlar. Det finns en sorts motsättning i resonemanget, och det vet han om.

Främsta minnet hittills är segern i FA-cupfinalen mot Middlesbrough 1997. 26 års väntan på en titel var över. Men också vårens avslutande match mot Liverpool har satt djupa spår.
- Alla inne på arenan sjöng alla 90 minuterna och jag har aldrig varit med om något liknande. Det kändes som en stor cupfinal, men det var snarare en manifestation i stil med "här är vi, och vi står upp för Chelsea". Det har ju varit en del problem på senare år, inte minst med ekonomin.

Fortsättning följer.....

Harri Hemmi2003-12-08 20:35:00

Fler artiklar om Chelsea