AFC Bournemouth 0 – 1 Manchester United
Ett steg närmare Champions League nästa säsong

AFC Bournemouth 0 – 1 Manchester United

Casemiros akrobatiska mål räckte för en seger på Vitality Stadium. En seger vilket innebar att de Gea vann Golden Glove och att man behöver ta en poäng i de två kommande matcher för att säkra topp fyra.

Sammanfattning
Fernandes sparkade i gång matchen på Vitality stadium och det blev en reserverad inledning där inget av lagen hade ett direkt övertag. United skapade en halvchans genom Wan-Bissaka och fick ett litet momentum på det. En brasiliansk Rolls Royce skulle visa upp ett akrobatiskt nummer när han på Senesis misslyckade rensning smäller till med en volley och gjorde sitt tredje mål i årets säsong. United tryckte på för ett andra och Eriksen som assisterade Casemiro testade från distans. Bournemouth visade trots en svag inledning att det finns hot framåt och är ett passningsskickligt lag. Dominic Solanke löpte bakom Lindelöf och Varane och tvingade David De Ge till sitt första ingripande i matchen. Bompan tog över matchbilden och tryckte ner United i resten av halvleken. Flera gånger fick Varane och Lindelöf stå ut emot och rensa bort inlägg. Trots resultatet vid halvtid var det Bournemouth som antagligen var mest nöjda med första halvlek när man klev in i omklädningsrummet.

Erik ten Hag och Gary O´Neil valde inte att göra några byten under halvtidsvilan. Bournemouth inledde som man avsluta första halvlek och skapade en farlig målchans direkt. De Gea fick stå för ännu en viktig räddning Brooks drog till ett skott i straffområdet. Martial som var på spelhumör och hittade flera kombinationsspel med Fernandes, blev utbytt för Wout Weghorst. Direkt efter nederländaren blev inbytt skapade man två farliga målchanser. Fernandes kom nära att avgöra matchen med en volley utanför straffområdet men Neto lyckades att styra ut skottet. Resten av matchen var kaotisk och grinigt från båda lagen. Men United höll ut och tog en viktig seger i kampen om topp fyra.

AFC Bournemouth (3-4-2-1): Neto – Zabarnyi, Senesi, Kelly – Smith (Vina, 66´), Cook, Lerma, Anthony – Brooks (Moore, 56´), Christie (Outtara, 66´) – Solanke

Manchester United (4-2-3-1): de Gea – Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw – Casemiro, Eriksen (McTominay, 86´) – Antony (Fred, 86´), Fernandes, Sancho (Garnacho, 71´) – Martial (Weghorst, 57´)

Statistik: 
Resultat: 0 – 1
Målskyttar med assist: Casemiro (Eriksen)
Bollinnehav: 41 – 59
Avslut på mål: 4 - 5
Gula kort: 1 – 0
Röda kort: -

Bäst i United: Casemiro

Fem tankar om matchen

1. Äntligen en vinst på bortaplan!
Det var långt ifrån säkert och United var under press i majoriteten av matchen. Men igår visade man den mentala styrkan som har varit så efterlängtad på bortaplan. Casemiro med ett tidigt mål och sen efter det blir det krampaktigt. Men i stället för att fallera höll man ut i 90 minuter och tog med sig alla tre poäng från sydkusten. Två hemmamatcher väntar nu och det är en lättnad att United kunde bryta det dåliga facit på bortaplan. Men framförallt slipper man framöver att se United i det fruktansvärda neongula bortastället.

2. Försvaret håller hög klass
Man var orolig över hur försvaret skulle fungera när Martinez blev skadad. Men jag tycker att hela backlinjen har gjort bra ifrån sig sen dess. Lindelöf och Varane har en bra kemi och höll det rent återigen. Lindelöf har fått starta nio raka matcher och har nu bevisat varför han bör vara kvar i klubben. Aaron Wan-Bissaka visade återigen varför han är världens bästa försvarare i en-mot-en situationer och Luke Shaw bidrar med det offensiva spelet på vänsterkanten. David de Gea fick stå för några viktiga räddningar och den hållna nollan vann honom Golden Glove. Även om de Gea förtjänar det mest, så har försvaret varit en stor anledning till det.  

3. Weghorst hade en bra påverkan i matchen
Innan ni kommer med högafflarna, så låt mig i alla fall skriva klart. Jag personligen tyckte att det var märkligt när Weghorst väl togs in för Martial som faktiskt var på hugget och kom till bra lägen. Men han var nog det byte som faktiskt behövde i matchen. En fysisk spelare som vann dueller och löpte, vilket faktiskt höjde United. De två bästa målchanserna man producerade kom faktiskt efter Weghorst blev inbytt. Jag tycker absolut att han inte borde vara kvar till nästa säsong, men idag gjorde ten Hag rätt val att byta in honom och han fyller en viss funktion ibland. Garnacho skrev jag om införrapporten och man fick vad man förväntade sig. Direkt spel och löpningar bakom, men hade inte samma påverkan som när Weghorst kom in.

4. Casemiro äntligen tillbaka
Efter att ha varit i en formsvacka i över två månader visade vår brasilianska Rolls Royce sin betydelse i laget. En akrobatisk volley blev segermålet och överlag gör han en dominant insats. Tillsammans med Eriksen hade de full kontroll på mittfältet och det blir så tydligt hur mycket United blir när Casemiro spelar på sin högsta nivå. Det känns bekvämt att han har hittat tillbaka till sin vanliga standard inför avslutningen. Förutsättningarna att säkra topp fyra har blivit bättre men det är inte klart än.

5. En poäng från Champions League
Det var nära att topp fyra blev säkrat idag, då Aston Villa ledde framtill 89:de minuten. Gårdagens resultat innebär att United måste ta minst en poäng på de kommande två matcherna för att säkra en Champions League-plats. Det låter väldigt görbart för ten Hags mannar. United spelar dessutom bättre på hemmaplan de kommande matcherna så allt tyder på att man kommer säkra CL-spel nästa säsong. Men det är fortfarande två matcher som ska spelas och det är ett stormöte med Chelsea, trots vart de befinner sig i ligatabellen. Jag hoppas bara man löser topp fyra redan mot Chelsea, så slipper man att ha hjärtat i halsgropen i den sista omgången.  

Tre viktiga poäng från sydkusten blev det och nu är United bara en poäng ifrån Champions League, visst löser man det? Skriv vad ni tänker i kommentarsfältet.

GGMU

Eric Länje2023-05-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham