Är transferfönstret över för City?

Är transferfönstret över för City?

Guardiola indikerar att man är klara med sommarens transfers. Är detta sant så är truppen smalare än på många år och City blir då extremt känsliga för skador.

Citys transferfönster
Med värvningen av den oprövade Sergio Gomez så anser Citys ledning att man är klar med truppen för säsongen 2022/23.
Det som förvånar när man jämför med den trupp som City hade till sitt förfogande när Aguero firades av i maj 2021 så har antalet seniorspelare minskat med ytterligare två vilket är förvånande mot bakgrund av de problem som klubben hade under slutet på den förra säsongen när Ake, Dias, Stones och Walker var skadade. Lägger man till att tre kvalificerade seniorspelare i Jesus, Sterling och Zinchenko sålts blir det ännu mer besynnerligt. Till detta ska förlusterna av Fernandinho, Mendy och Ferran Torres läggas.

Låt oss se på förändringarna i truppen sedan den förra sommaren
Till dags datum ser det ut enligt följande:
Ut Aguero - Ersättare Erling Håland
Ut Torres - Ersättare  Cole Palmer
Ut Fernadinho - Ersättare Kalvin Phillips
Ut Jesus - Ersättare Julian Alvarez
Ut Steffen - Ersättare Stefan Ortega
Ut Mendy -  Ej ersatt
Ut Sterling - Ej ersatt
Ut Zinchenko - Ersättare Sergio Gomez

Den inledande frågan är då på vilka punkter som City har förstärkt? Den givna är självklart att Håland är bättre i jämförelse med den skadebenägne Aguero under sitt sista år i klubben. Vidare att Kalvin Phillips är en bättre spelare än Fernadinho som hade svårt att hänga med i tempot under det sista åren. Målvaktsidan bedömer jag vara oförändrad där Stefan Ortega är i nivå med Steffen som lämnat klubben.

Men sedan blir värre när man jämför utgående spelare mot ersättaren. Cole Palmer har inte visat något som gör att han kan jämföras med Ferran Torres. Ersättarna till Jesus och Zinchenko, Julian Alavrez och Sergio Gomez är helt oprövade. Möjligt att de är lovande och att de kan utvecklas men på kort sikt har City blivit svagare på dessa platser.

Till sist så har Raheem Sterling inte ersatts vilket känns en smula besynnerligt och Mendy som startade den förra säsongen kan möjligen ersättas av den unge Josh Wilson-Esbrand men Josh är inte upplockad i A-truppen vilket medför att hans status är oklar i nuläget.

Det som är svårast med de unga lovande spelarna som kommer fram från EDS truppen är att steget till spel i Citys A-lag är för stort och att fortsatt spel i utecklingslaget i Premier Leauge 2 ger inte spelarna nödvändig matchning för sin utveckling. Då blir lösningen att skicka spelarna på lån till andra klubbar som i fallet med Taylior Harward-Bellis, Kayky,  James McAtee och nu även Liam Delap.

Men tyvärr blir effekten att det blir dom ännu yngre spelana som får utveckling av spel i Premier Leauge 2 som blir de som blir tillgängliga för spel i A-laget om det blir många skador. Men dessa spelare är betydligt yngre och svagare än de spelare som nu lånats ut eller sålts som i fallet med Romeo Lavia. Ingen ska inbilla mig att Luke Mbete, Oscar Bobb eller Rico Lewis räcker till i Premier Leauge.

Sammanfattning och slutsats
City har förstärkt truppen på två punkter och försvagat truppen på fyra punkter och det kan kosta rejält med bara ett par skador. De punkter där det är mest uppenbart är ytterbackarna där City endast förfogar över Cancelo och Walker. För egen del har jag svårt att se att den nuvarande truppen ska räcka till för två matcher i veckan under den här säsongen.

John Talbot2022-08-17 10:42:00
Author

Fler artiklar om Manchester C