Villa Park, 2022-11-06 15:00

Aston Villa - Manchester U
3 - 1

Aston Villa 3 - 1 Manchester United

För första gången sen 1995 vinner Aston Villa hemma mot Manchester United, Resultatet blev 3-1, och det var verkligen en välförtjänt seger. Det var ett United som inte kom upp i den nivån som vi vet att de har i sig. Men redan på torsdag får United chans till revansch då Aston Villa kommer till Old Trafford för spel i ligacupen.

Sammanfattning:
En första halvlek där Aston Villa verkligen kör över Manchester United de första 20 minuterna. Redan i matchminut 7’ så gör Aston Villa 1-0.  Leon Bailey kommer loss från Martinez och avslutar säkert i botre hörnet. Fyra minuter efter det första målet slarvar United i backlinjen och Luke Shaw blir tvungen att dra på sig en frispark, som Lucas Digne vackert skruvar in bakom en chanslös De Gea. Aston Villa fortsätter att spela bra och har bud på flera mål. Först efter 30 minuter får United mer grep om matchen och har ett par fina lägen för att reducera. Precis innan halvtidsvilan kommer också reduceringen då Luke Shaws skott ändrar riktning på en försvarspelare och ställer Emiliano Martinez i Aston Villa målet.

Känslan inför andra halvlek är ändå att United har tagit över mer och mer, men redan efter 4 minuter ökar Aston Villa på sin ledning till 3-1 genom Jacob Ramsey. Annars är det United som är spelförande i denna halvlek och ett Aston Villa som backar hem. Men United har riktigt svårt att komma till de riktig bra lägena samtidigt som Aston Villa krymper ytorna på ett bra sätt. Aston Villa vinner verkligen välförtjänt den här matchen och från att 3-1 målet kom så var det aldrig spännande.

Manchester United: (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Lindelöf, Martinez, Shaw (Malacia 65’) - Casemiro, Eriksen - Rashford , van de Beek (Martial 65’), Garnacho (Elanga 65’) - Ronaldo

Aston Villa: (4-3-3-): Martinez - Cash, Konsa, Mings, Digne (Young 79’) - Dendoncker ( Sanson 90’), Douuglas Luiz, Ramsey - Buendia (Kamara 78’), Watkins (Ings 78’), Bailey (McGinn 70’)

1. Avsaknaden av Bruno Fernandes
Jag visste vi skulle sakna Bruno men att vi skulle sakna honom så här mycket, det trodde jag inte. Det vart Donny van de Beek som fick ta hans plats i startelvan. Tyvärr syns det att Donny är en bit ifrån matchtempo och att självförtroendet inte finns hos honom just nu. Vi saknade helt presspel första 30 minuterna och kom in i matchen först när Aston Villa börja backa hem och ge över initiativet åt oss.

Jag förstår varför Erik ten Hag har haft så stort förtroende för Bruno även när poängproduktionen inte har varit vad vi är vana vid. Hans presspel är väsentligt för oss och även hans djupledslöpningar som öppnar ytor till andra saknades verkligen idag. Att även Eriksen skulle bli drabbad av att Bruno inte spelade var inget jag trodde innan, men man såg det verkligen i denna match.

2. Martial tillbaka i spel
Så till det roliga i denna match. Martial är tillbaka i spel för oss. Jag tycker vi är ett så mycket bättre lag med Martial på topp än med Ronaldo eller Rashford. Nu hoppas jag att han kan hålla sig skadefri resten av säsongen för det skulle vi behöva. Kul är det i alla fall att få se vår fransman på gräset igen, även om han inte gjorde nått större avtryck i denna match.

3. Rekordmannen David de Gea
Efter tio minuter av matchen så blev David de Gea den spelare som har spelat flest minuter i Premier League historia. Han gick därmed om målvakten Ben Foster. Det är såklart en stark bedrift av våran spanska målvakt som har varit i klubben sen säsongen 11/12.

Det har varit mycket prat om United ska eller inte ska förlänga de Geas kontrakt som går ut till sommaren. Vi vet att han är en av de bäst betalda spelarna i klubben men om han skulle tänka sig att gå ner i lön tycker jag absolut vi ska behålla honom. Med det sagt tycker jag även vi ska kolla efter en ny målvakt, om inte till sommaren så absolut till sommaren efter.

4. Rotera i ligacupen
Vi vet att Erik ten Hag inte har gillat att rotera så mycket denna höst. Men i ligacupen på torsdag hoppas jag ändå vi får se lite andra namn i startelvan än vad vi brukar få se. Jag anser matchen mot Fulham nästa vecka i ligan är en match vi bara måste vinna för att hänga på om topp fyra placeringarna i ligan. Så min förhoppning är att spelare som Martinez, Dalot, Shaw, Casemiro, Eriksen, Bruno (trots han inte spelade idag), Rashford och Martial inte är med i startelvan på torsdag.

5. Målproduktionen
Skrev i införrapporten att vi behöver göra mer mål i våra matcher. Efter denna match kan vi konstatera att så är det fortfarande. Det som var lite oroväckande i idag var att vi inte skapade så många klara målchanser som vi har gjort tidigare. Nu spelade Aston Villa bra försvarspel och gav oss inget grattis i matchen.
Nej detta var en match som jag hoppas vi snabbt lägger bakom oss. Men att vi behöver göra mer mål än vad vi gör just nu är alldeles uppenbart, och det hoppas jag Erik ten Hag har en plan för.