Lagbanner
Inför Crystal Palace
Matt Targett har ansetts vara säsongens överraskning och "flipp". Kan han fortsätta att briljera både defensivt och offensivt mot Crystal Palace?

Inför Crystal Palace

Har Crystal Palace rutinerade manager Roy Hodgson några ess kvar i rockärmen att lägga på pokerbordet mot Dean Smith och Aston Villa? Efter ett inhopp i den 72:a minuten i torsdagens omgång mot Everton, är det rimligt att förvänta sig att Grealish varvar upp inför ett eventuellt deltagande i sommarens fotbolls-EM? Vad har dessa två fotbollslag att spela för? Tre frågor som vi ska försöka att besvara och reda ut här nedan.

COACHDUELLEN
Roy Hodgson är en manager vars ryggsäck är full av erfarenheter. Eller vad sägs om nedan meritförteckning? 

  • Svensk mästare 1976,1979, 1986 och 1989
  • Dansk mästare 2001
  • Förbundskapten för Schweiz (1992-1995), Förenade Arabemiraten (2002-2004), Finland (2006-2007) och England (2012-2016)
  • Tränat klubblag i bland annat Schweiz, Italien och Norge.

Idag ”rattar” denna brittiska 74-åring Crystal Palace, som i skrivande stund befinner sig på en 13:e plats i Premier League. Hodgson har tränat laget sedan 2017, där en 11:e plats har varit den högsta placeringen hittills. Under den framgångsrika säsongen, vilket var 2017/18, hade Hodgson spelare som Ruben Loftus-Cheek (på lån fr.Chelsea), Aaron Wan-Bissaka (idag i Man.Utd) och Yohan Cabaye (då värvad från PSG) att tillgå. 

Hur har Hodgson valt att formera laget under säsongen 2020/21? Tidigare under säsongen var han en flitig användare av 4-4-2, men under senare delen av säsongen har vi märkt en formationsförändring som är mer att liknas vid 4-3-3. Ser vi till de fyra senaste matcherna med uppställningen 4-3-3 så är det Scott Dann och Cheikhou Kouyate som har bildat mittbackspar. I försvarslinjen hittar vi även Joel Ward till höger och den unge Tyrick Mitchell på den andra kanten. 

På mittfältet har Milivojevic och Eberechi Eze haft Hodgsons fulla förtroende med Riedewald eller Jeffrey Schlupp som det tredje alternativet på mittfältet. 

Anfallstrion har, sett till de fyra senaste omgångarna i ligan, främst bestått av Wilfried Zaha och Christian Benteke där Jordan Ayew eller Andros Townsend har fått turas om att agera och anfalla från högerkanten. 

Enligt sportbladets journalist Kalle Karlsson så lägger Hodgson stort ansvar på gediget lagarbete, där Eze och Zaha främst ska bryta mönster och ges utrymme för att göra det oväntade. 

Hodgson ska i sin tur duellera mot VillaSwedens favorit på ledarsidan, Dean Smith. Den tjugofyra år yngre ledaren är en man som sällan gör några förändringar frivilligt gällande uppställning och formation. Han har hållit sig till en 4-2-3-1 där Mings och Konsa har varit det givna och gjutna mittbacksparet, där Matt Targett som säsongens ”flipp” och säkraste kort har fått agera ytterback till vänster i försvarslinjen. 

På mittfältet har vi mestadels under säsongen följt och sett Douglas Luiz och John McGinn fått bära och ta ett större defensivt ansvar på mittfältet medan nyligen landslagsuttagna Anwar El Ghazi, inlånade Ross Barkley och nyförvärvet från Lyon, Bertrand Traore, fått agera högre upp i planen. Annars har kapten Jack Grealish varit den givna till vänster snarare än Anwar El Ghazi. Längst fram finner vi Ollie Watkins, succényförvärvet från Brentford som startat samtliga matcher under säsongen bortsett från senaste omgången mot Everton. Då fick han stå över på grund av avstängning. Men den engelska målmaskinen beräknas vara tillbaka till söndagens match mot Crystal Palace. 

GREALISH AKTUELL FÖR FOTBOLLS-EM? 
Efter att ha missat 12 matcher för sitt älskade Aston Villa så fick Jack Grealish äntligen kliva på fotbollsplanen igen i torsdagens match mot Everton. På frågan huruvida Grealish ska ”varvas upp” och spelas i toppform lagom till fotbolls-EM som startar i juni så besvarar Dean Smith det med följande; 

Först och främst så måste han bli uttagen, vilket jag räknar med att han blir. Jack kommer att visa sin kvalitet i de återstående matcherna.

Utifrån detta uttalande så kan vi nog räkna med att Dean Smith väljer att spela sin kapten från start på söndag. 

Samtidigt som Grealish hyllas för sin säsong, sin mognad som spelare och människa och för sina kaptens-och ledaregenskaper så väljer Dean Smith att även lyfta på sin hatt för ett par andra spelare i Aston Villa: 

Ezri Konsa spelar just nu på en nivå där han konkurrerar om en plats i det engelska landslaget. Likaså för Matt Targett. Ollie Watkins har redan debuterat och gjort för mål England. John McGinn, som bara blir bättre och bättre, representerar och är idag en ordinarie spelare för Skottland. VI har ett lag som utvecklas i rätt riktning för att ta nästa steg. 

Som tidigare nämnt så är även Anwar El Ghazi uttagen till det Nederländska landslaget. Det bör nämnas att Aston Villas yttermittfältare, med 8 mål i säsongens bagage, är uttagen i en landslagstrupp bestående av 34 spelare som ska bantas ned när Europamästerskapen närmar sig. Men med god form och fortsatt hårt arbete så finns det förhoppningar om att se El Ghazi även till sommaren på den stora internationella scenen.

SPELMÄSSIGT VÄRDE?
Ja, vad har då dessa två fotbollslag att spela för, mer än äran och eventuella poäng in på kontot? Aston Villa parkerar i skrivande stund på en 11:e plats i tabellen med 49 inspelade poäng. Om Leeds förlorar lördagsmatchen mot Burnley, så kan Aston Villa vid oavgjort och seger ta sig förbi och landa på plats nummer 10 i tabellen. Som flera har tolkat det så verkar en topp-10 placering i Premier League vara målsättningen, vilket Aston Villa har fortsatt högsta hugg på. 

Crystal Palace finner vi två placeringar bakom och totalt 8 poäng efter Aston Villa. Vid seger så behåller laget sin plats i tabellen. Vid förlust eller oavgjort så kan, om övriga resultat går emot, Southampton och Burnley ta sig förbi och Crystal Palace i sin tur sjunker ned till 15:e plats. 

SKADELÄGET
För Aston Villas del så kan man räkna bort Morgan Sanson, Trezeguet och förmodligen Matty Cash som utgick och byttes av mot Elmohamady i torsdagens 0-0-möte med Everton på Villa Park. 

Stämmer vi av läget med Crystal Palace så saknas Nathan Ferguson, James McArthur, Mamadou Sakho, Connor Wickham och Patrick Van Aanholt. Även Nathaniel Clyne och James Tomkins är tveksamma till spel. 

AVSPARK
Matchen spelas på Selhurst Park med avspark klockan 13:00. Matchen kan du se på Viaplay. 

Oskar Laurell2021-05-15 13:21:18
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa