Lagbanner
Villa Park, 2022-08-13 13:30

Aston Villa - Everton

Mest klassiska mötet!
Steven Gerrard vill ha mer att applådera åt mot Everton.

Mest klassiska mötet!

Minst en poängnolla kommer att spräckas när Aston Villa och Everton möts i det mest spelade mötet i engelsk fotboll. Två klassiska lag drabbar samman på Villa Park i en tidig lördagsmatch och utgången är oviss.

Med fina värvningar och en stark försäsong var förhoppningarna stora på Villa inför ligapremiären mot Bournemouth, men oj vad fans, spelare och inte minst Steven Gerrard blev besvikna efter 0-2-förlusten.
Inför Everton-matchen reflekterade Gerrard över förra veckans debacle. Vi förtjänade ingenting från matchen. Vi hade statistiken med oss, men förlorade straffområdena och det är där matcherna avgörs, konstaterade Villa-managern.
Småtrevligt duttande på mittplanen ger sällan poäng medan bestämd offervilja framför målen är ett betydligt mer vägvinnande recept. Det visade nykomlingarna från sydkusten med besked. 
Everton å sin sida var nederlagstippat mot Chelsea i premiären, men stod upp bra och förlorade med enda målet inslaget på straff. Trots noll poäng hade Frank Lampard större anledning till viss tillfredställelse än mittfältslegendskollegan på Villa-bänken. 
Två revanschsugna lag i poängbehov alltså på ett fullsatt Villa Park. Det blir rafflande och den historiska statistiken ger inga andra signaler. I alla turneringar har lagen mötts totalt 225 gånger (om jag har fått rätt info) med 83 segrar för Villa, 82 för Everton och 60 oavgjorda. Fascinerande jämnt! Villans har dock bra statistik mot Toffees på senare år, om man nu vågar skriva en sån sak. Vilket jag just gjorde… 
Villa har ett behagligt skadeläge i truppen. Endast Kortney Hause saknas. Tyrone Mings har haft några lugna träningsdagar på grund av känning i en adduktormuskel (i låret, men det visste ni förstås…), men är spelbar. En mycket intressant fråga är om före detta kaptenen, petad i premiären, får spela den här matchen. En annan fråga att ställa sig är om Philippe Coutinho får fortsatt förtroende på bekostnad av Emi Buendia. Barcelona-förvärvet var mycket blek mot de röda körsbären. Men å andra sidan var det få som imponerade, inte heller inhopparna Luiz, Buendia, Watkins och Archer. 
Den enda som kom undan med hedern i behåll var Marseille-förvärvet Boubacar Kamara. Den defensive mittfältaren gav ett gott intryck i en blygsam omgivning, något som Gerrard också påpekade på mediekonferensen inför matchen. 
Elaka rykten har ju genast florerat under veckan om att spelare är missnöjda och att Gerrard har som det brukar heta börjat “tappa omklädningsrummet”. Det är nog lite tidigt att ge sig på såna slutsatser, men Gerrard medgav på medieträffen att det är viktigt att hjälpa och stötta spelare som inte är nöjda över utebliven speltid. Hur ska då Villa ställa upp startelvan? Blir det storstädning efter förra matchen? Jag tror inte det, men någon spelare får nog flytta på sig. Med tanke på att Mings trots allt haft skadekänning under veckan lutar det ändå åt oförändrad backlinje med Digne-Carlos-Konsa-Cash. Martinez i mål, Kamara och kapten John McGinn på mitten känns också givna. Men därutöver kan man spekulera. Får Ollie Watkins starta på bekostnad av Danny Ings? Eller finns det plats för båda? Blir det Coutinho eller Buendia, eller båda? Jacob Ramsey var kanske blekast av alla i första halvleken mot Bournemouth och är sannolikt den som först får maka på sig. Leon Bailey var inte heller lyckad, men har ju gjort en strålande försäsong och förtjänar någon mer chans. 
Everton har ett besvärligare läge på skadefronten. I premiären mot Chelsea fick Ben Godfrey utgå tidigt och även backkollegan Yerry Mina försvann, båda på skadelistan den här helgen. Även tunge Dominic Calvert-Lewin är borta och eftersom Richarlison har försvunnit till Spurs så ser offensiven tamare ut. 

Morgan Carlsson2022-08-12 18:32:11
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa