2021-03-28 23:00

St Louis - Anaheim
2 - 3

Barcaredaktionen inför Champions League-mötet.
Typisk svensk Cule?

Barcaredaktionen inför Champions League-mötet.

Även i år byter vi frågor med Emily på Barcelonaredaktionen inför revanschmötet i CL. Nedan följer hennes svar på våra frågor (en från varje redaktionsmedlem) som ställdes innan helgens matcher.

1. Manchester City har prickat in den sämsta formen på fem säsonger lagom till CL-mötet och vi räknar alla med att det finns en gata genom Cityförsvaret. Hur ser Barcelonas form ut och vad bör man se upp med utöver den där självklara Argentinaren? 
 
Efter en stökig tid i klubben vid årsskiftet är det stor harmoni i laget och formen är ruskigt bra. Åtminstone var den det fram till i lördags när vi förlorade mot Málaga på Camp Nou. Barcelona hade dessförinnan 11 raka segrar och har bland annat besegrat Atlético Madrid tre gånger på två veckor i januari, något vi inte lyckades med på sex försök förra säsongen. Trots en plump i protokollet i lördags och trots att Barcelona inte lyckades komma upp i normal standard ser laget ändå väldigt bra ut både fysiskt och mentalt och självförtroendet är på topp, även om det nog fick sig en liten törn efter förlusten i lördags. Jag tror dock att det kan vara en bra väckarklocka för oss efter de 11 raka segrarna och spelarna lär vara på tårna på Etihad på tisdag.
 
Förutom den där argentinaren finns det ju en viss brasse som verkligen har hittat rätt i Barcelona efter en halvdan första säsong i klubben. Neymar trivs väldigt bra tillsammans med Messi och de har under säsongens gång utvecklat ett magiskt samarbete. Om City sätter 3-4 man mot Messi på högerkanten kommer troligtvis Neymar får en hel del ytor till vänster och Messi har för vana att lyfta bollen över motståndarnas backlinje mot just Neymar, så om City inte vill släppa in mål gäller det att försöka kontrollera både Messi och Neymar. Utöver det har vi ju Suárez som gör ett otroligt jobb vad gäller att öppna ytor för både Messi och Ney. Jag skulle tippa att City kommer att få fokusera mycket på defensiven på tisdag.
 
Nåt annat att se upp för, och det som är annorlunda jämfört med förra årets möte, är att Barcelona nu för tiden utnyttjar ytor och kontringar på ett helt annat sätt än tidigare. Nu kan det räcka med tre passningar från egen planhalva innan bollen ligger i nätet i motståndarmålet så City bör se upp med att lämna allt för stora ytor på egen planhalva. Barcelonas höga presspel är tillbaka och om det fungerar som det ska på tisdag kan det bli svettigt för City när vi vinner boll mitt i en Cityomställning. 
 
2. Finns det någon lagdel som du anser att City är starkare än Barcelona i?
 
Individuellt sett nej. Barcelona är starkare än City på varje position, enligt mitt tycke. Det betyder dock inte att Barcelona som ett lag är starkare än City. Ser man till kollektivet har Barcelona haft problem under flera säsonger och det är ganska ofta individuella prestationer som har lett till att vi vunnit vissa matcher. Det är först nu Barcelonas kollektiva spel har börjat fungera bättre, men det är fortfarande en bit kvar och det finns mycket att jobba på. Framför allt har mittfältet sett ihåligt ut under den här säsongen eftersom de centrala mittfältarna slickat kanterna och lämnat Busquets alldeles för ensam centralt i banan. På senare tid har det blivit bättre, men jag skulle ändå säga att mittfältet är Barcelonas akilleshäl för tillfället, vilket är lite ironiskt med tanke på hur dominant mittfältet var för några år sedan. Men på grund av det skulle jag kanske kunna sträcka mig så långt som att säga att Citys mittfält möjligtvis är starkare än Barcelonas, åtminstone just nu.
 
3. Vad är störst sannolikhet, Messi/Aguero i Barca eller Messi/Aguero i city? Och vart hade det blivit mest succé? 
 
Oj, jättesvårt att svara på. Sannolikheten att Messi går till City känns ungefär lika stor som att Agüero går till Barcelona – extremt liten. Jag har svårt att se Messi lämna Barcelona och om han skulle göra det tror jag inte att City är hans första alternativ på grund av att City i dagsläget inte är en klubb som på allvar kan utmana de etablerade giganterna i Champions League. Missförstå mig inte nu. City har ett riktigt bra lag med spelare i världsklass, men ni saknar den där sista lilla, lilla pusselbiten som gör er till en toppkonkurrent i CL. Möjligtvis skulle Messi kunna vara den pusselbiten som behövs. Men ser man på det med någorlunda realistiska ögon tror jag inte att Messi skulle välja City om han någon gång lämnar Barcelona. I dagsläget är City en underdog i CL-sammanhang och i takt med att rutinen blir större kommer ni säkerligen att räknas till en av de stora i framtiden, men just nu får ni nöja er med underdog-stämpeln och därmed sluta drömma om en värvning av Messi. Å andra sidan tror jag inte att Agüero skulle gå till Barcelona heller, så svaret blir helt enkelt att inget av alternativen är sannolikt. 
 
Var det hade blivit störst succé om de spelat tillsammans? Det hade säkerligen blivit succé både i Barcelona och i City. Kanske lite mer i Barcelona eftersom det är där Messi trivs bäst, men oavsett i vilket lag de hade spelat tillsammans hade det varit en fröjd att skåda.
 
4. Det blir allt tydligare att Barcas framgångar haft mer med en gyllene generation att göra än någon magisk spelidé. Hur ska ni fortsätta vara den ledande klubben?
 
Här håller jag inte med alls. Grunden i Barcelonas framgångar stavas spelidén, eller spelsystemet om man så vill. Under de framgångsrika åren med Pep vid rodret hade Barcelona en spelidé som laget och spelarna litade på till 110 procent. Oavsett vilka spelare som startade en match var det alltid samma spelidé som utgjorde grunden i spelet. Ge bänknötarna speltid och det var ändå samma filosofi. Släng in en spelare från Barça B och det var fortfarande samma tänk. Starta med fem spelare från B-laget, det spelade ingen roll, den grundläggande spelidén var alltid densamma. Alla spelare visste vad de skulle göra, alltid. Allting utfördes med millimeterprecision och var ett resultat av en smått fanatisk tro på en spelidé som grundade sig i kontroll och bollinnehav. Att spelidén fungerade i praktiken beror självklart på att vi hade spelare som kunde utföra de moment spelidén krävde, så visst hade spelarna en mycket stor del i framgångarna. Men det som la grunden till framgångarna var spelidén som genomsyrade precis allt spelarna gjorde.
 
Nu har vi inte längre spelare som kan omsätta den framgångsrika spelidén Pep införde och det är framför allt mittfältet som saknar en spelare som Xavi, som i princip ensam kunde kontrollera en hel match. Under Luis Enriques ledning har vi spelat mycket mer direkt, vilket har varit en ganska svår omställning eftersom ett flertal spelare från possessionseran fortfarande är nyckelspelare i laget. Barcelona är inne i en övergångsperiod och dessutom mitt uppe i en generationsväxling. Vi är på väg bort från det extrema bollinnehavet och håller på att utveckla en ny spelidé med större variation än under framgångarna 2008-2011. Efter en lång höst med mycket experimenterande från Luchos sida har vi sakta men säkert börjat hitta en ganska bra balans i laget, men det finns mycket kvar att jobba på. Kontinuitet är som vanligt nyckeln och med tanke på det kommande presidentvalet i sommar finns det en risk att det blir ett tränarbyte till nästa säsong, så efter det får vi se vilken riktning klubben tar.
 
5. Hur ser du på transferstoppet och får det någon betydelse överhuvudtaget? 
 
Har man gjort fel får man stå sitt kast och ta sitt straff, så enkelt är det. Nu tror jag inte att Barcelona är den enda klubben som brutit mot Fifas regler gällande värvning och registrering av minderåriga spelare, men Bartomeus försök använda det som en bortförklaring känns bara väldigt pinsam. Det är bara att acceptera straffet, lära av sina misstag och göra det bästa av situationen. Klubbens försvar har också varit att Fifas regler inte ligger i linje med den spanska lagstiftningen och därmed har klubben trott att man har gjort rätt eftersom man har följt den spanska lagstiftningen. Nu är jag inte särskilt insatt i vilka lagar som finns i Spanien, men oavsett är det upp till klubben att se till att man följer Fifas regelverk, vilket man uppenbarligen inte har gjort. Jag tror dock inte att transferförbudet får någon stor betydelse alls. Eftersom domen sköts upp under överklagandeperioden förra sommaren kunde vi värva spelare då, vilket klubben verkligen utnyttjade. Dessutom kan Barcelona värva spelare i sommar, låna ut dem och sedan plocka hem dem i januari nästa år. Nu ryktas det dessutom att klubben ska se över om man kan få in någon Champions League-klausul som gör att de spelare Barcelona eventuellt värvar och lånar ut i sommar inte kommer att få spela CL-fotboll med sitt lag under hösten och därmed blir helt tillgängliga för Barcelona från januari nästa år. 
 
Om Barcelona inte säljer en massa spelare i sommar känns det faktiskt inte som att transferförbudet spelar någon roll. Truppen är bred, det finns gott om potential i ungdomsakademin och det finns utlånade spelare att hämta hem om det skulle behövas. En sommar utan värvningar kommer inte göra varken till eller från och jag tror inte att Barcelona kommer att halka efter konkurrenterna på grund av transferförbudet.
 
6. En viktig konkurrensfaktor i framtiden blir högklassig infrastruktur. Utöver arenabiten, där City har en mindre men modernare arena, så har vi genom Ferran och Txixi sneglat en del på Barcelonas berömda La Masia när vi byggde Etihad Campus (förmodligen världens bästa träningsanläggning). Kommer Barcelona kunna kontra med att än en gång ha världens bästa akademi och finns det några andra planer som rör en förbättring av infrastrukturen?
 
Jag ser inte riktigt kopplingen mellan att ha världens bästa träningsanläggning och världens bästa akademi. Träningsanläggningen gör inte akademin, det är en massa andra faktorer som spelar in. Barcelona har dock planer på att bygga om Camp Nou och övriga klubbfaciliteter. För ett år sedan presenterade ledningen projektet Espai Barça som bland annat går ut på att renovera Camp Nou och utöka arenans kapacitet till 105 000 platser, bygga en ny Palau Blaugrana (basketarena), bygga en isrink, ett ”socialt område”, kontor, ännu en upprustning av La Masia och 5000 parkeringsplatser. Klubben höll en officiell omröstning bland medlemmarna som fick rösta för eller emot förslaget. Omröstningen hölls i början av april förra året och trots att bara drygt 37 000 av 119 000 medlemmar röstade var det en överväldigande majoritet som röstade för att projektet skulle genomföras.
 
Det finns inga konkreta ritningar eller liknande på hur klubbens nya anläggningar skulle se ut och exakt vad de skulle innehålla, än så länge är det bara hypotetiska modeller som har visats. Projektet skulle gå loss på svindlade 600 miljoner euro som klubben delvis finansierar själv (eller med sponsorer) och delvis med banklån. Personligen är jag starkt emot hela Espai Barça och anser att vi har fått rösta i blindo eftersom det inte finns några konkreta planer att gå på. Dessutom sägs det att Qatar ska ha ett finger med i projektet och bara det borde vara tillräckligt avskräckande. Inte nog med att Barcelonas ledning har sålt tröjan till Qatar, det här projektet skulle mycket väl kunna sälja även Camp Nous namn till diktaturstaten. 
 
Enligt planerna ska dock inte Espai Barça börja byggas förrän 2017 och hela projektet kanske faller om den nuvarande ledningen inte blir omvald till sommaren. Oavsett om vi har en ny president efter sommarens val tror jag att en förbättring av infrastrukturen kommer att ske inom en relativt snar framtid.
 
7. Neymars övergång rapporterades kosta Barcelona 57,1 miljoner Euro i verkligheten är kostnaden minst 86,2m Euro efter alla kostnader till ett bolag kontrollerat av spelarens pappa. Nu vill åklagarmyndigheten öppna ett ärende om skattebrott mot Barcelona och den tidigare presidenten Sandro Rosell. Kan ni uppdatera oss om statusen i detta ärende?
 
Faktum är att Sandro Rosell redan för ett år sedan anklagades för att ha fifflat med Neymars kontrakt och var i rätten i juli förra året för att försvara sig mot anklagelserna. Hela värvningen av Neymar har varit väldigt komplex och Rosell ser ut att ha gjort allt i sin makt för att fiffla med summan och kunna skryta med att han lyckades värva en av världens största talanger för en relativt låg summa, åtminstone sett till de sjuka summor som förekommer fotbollsvärlden i dag. 
 
Den siffran som presenterades i samband med att Neymar värvades var att han kostade 57,1 miljoner euro – 17,1 miljoner euro gick till hans gamla klubb Santos och 40 miljoner euro gick till Neymars pappas företag N&N, som ägde delar av spelarens rättigheter. Senare framkom uppgifter om att det var en hel del andra pengar som hade flödat åt massa olika håll under flera år, bland annat hade en massa extra miljoner gått till Santos för att Barcelona skulle få första option på tre talanger och för en vänskapsmatch som fortfarande inte har spelats. 
 
Det som var mest anmärkningsvärt var dock att Neymars pappa hade fått en massa pengar utöver de 40 miljoner euro som gick till N&N. Drygt 10 miljoner euro till ska brassens pappa ha fått i provisioner och avgifter från klubben och sen ska det ha varit ytterligare några mindre betalningar (jämfört med 10 miljoner euro i alla fall) till Neymar den äldre. 
 
Det är helt uppenbart att värvningen av Neymar inte har gått helt enligt regelboken och Rosell är anklagad för att ha fifflat med kontraktet och på så sätt undvikit att betala runt 9 miljoner euro i skatt, vilket klubben och Rosell har förnekat. Trots det betalade Barcelona 13,5 miljoner euro till den spanska staten för ungefär ett år sedan och hoppades kanske att saken därmed skulle vara ur världen, även om Rosell och hans junta ansåg sig vara oskyldiga. 
 
Det senaste i Rosells soppa är att åklagarsidan har bett domaren att avsluta den pågående utredningen och starta en ny utredning om skattebrott som ska ha begåtts mellan 2011 och 2013. Åklagaren anklagar nu både Rosell och klubben för att inte ha betalat 2,4 miljoner i skatt 2011 och 6,9 miljoner i skatt 2013, så nu är det inte bara Rosell som står till svars utan även klubben. Åklagarens ärende går ut på att Rosell påbörjade betalningen av Neymarvärvningen redan 2011 och därefter skrivit elva olika kontrakt, fyra med Santos och sju med Neymar och hans pappa, där en massa olika summor för diverse avgifter förekommer. Det återstår att se vad som händer, men medier i Spanien spekulerar i att det hela skulle kunna lösas genom att Rosell och klubben erkänner skattebrotten, betalar skadestånd och att ärendet i så fall inte skulle gå till rättegång.
 
Som om inte detta var nog har även den nuvarande presidenten Bartomeu nu dragits in i härvan och utreds för ett skattebrott som han enligt åklagaren ska ha begått 2014. Bartomeu fick försvara sig i rätten härom veckan och skyllde föga förvånande på Rosell. Det är verkligen tragiskt att såna här personer styr Barcelona och jag önskar dem så långt bort från Katalonien man kan komma.
 
8. Hur mycket mer än en klubb är egentligen Barcelona?
 
Sedan Sandro Rosell (och numera Bartomeu) tog över presidentposten är det tyvärr inte mycket. Bit för bit har dessa giriga män slitit bort stora delar av Barcelonas identitet och det gör ont i ett blårött hjärta. Den moderna kapitalistiska fotbollen har nått Barcelona och det är inget annat än sorgligt att se denna utveckling, både inom fotbollen i stort och inom Barcelona.


Cityredaktionen tackar Emily för hennes eminenta svar men vi hoppas ändå att hon och hela Barca får lida när de förlorar.
Våra svar på Emilys frågor hittar ni på svenskafans.com/spanien/barcelona

Redaktionen2015-02-23 15:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester C