Lagbanner

Phoenix League lever än

I november avslöjandes att det finns vissa krafter som jobbar för att en utbrytar-liga, Premiership 2, som gick under namnet Phoenix League, skulle startas. De som påstods vara inblandade förnekade, men nu bryter Birminghams VD, Karren Brady, tystnaden.

Birminghams VD, Karren Brady, är en erkänt stark och framgångsrik affärskvinna. Det hon ser hända inom fotbollen oroar henne, så pass mycket att hon inte ser någon framtid för klubbarna utanför Premier League om det inte görs något snart.

I en intervju avslöjar hon sina tankar, där hon talar om att en nystartad Premiership 2 är helt nödvändig för de klubbar som står utanför den högsta divisionen. Annars har hon svårt att se någon framtid för flertalet klubbar, då ekonomin är väldigt ansträngd på många håll. Hon går så långt att hon säger att antingen så bildar man en till Premier League eller så går klubbarna under, och det kan komma att gå väldigt fort.

Att hon skulle vara inblandad i samtal om den nya ligan, ber hon inte om ursäkt för. Som ansvarig för Birminghams ekonomi och framtid kan hon helt enkelt inte bara sitta still och titta på längre, utan undersöker alla alternativa lösningar. Det här borde gälla många klubbar, som har problem med ekonomin och det går inte längre att jobba som man har gjort tidigare.

Hon säger: Ingen vill vakna upp en dag och inse att det som har hänt till exempel Nottingham Forest, också har hänt dem själva."

Lösningen skulle då vara en ny liga, menar hon. På så sätt skulle fler klubbar få ta del av de enorma summor från bland annat TV-rättigheter, som i dag går till de etablerade klubbarna.

Hon säger vidare: "I dag är det ett enormt steg att ta för en klubb som blir uppflyttad. De som lyckas ta steget upp får 3 miljoner pund av ligan, medan de andra i Premier League får hela 15 miljoner pund. Det är inte bra för klubbarna, och jag tror inte det är bra för fotbollen i stort. Därför är en omstrukturering oundviklig."

"Att det inte har hänt tidigare är på grund av rädsla för så stora förändringar, men folk måste förstå att det är just rädsla som gör att vi försöker att göra den här förändringen."


Karren Brady har under sina 9 år i Birmingham tagit klubben från ekonomisk misär, till att ge sina längtande fans sin stolthet tillbaka och gett dem hopp om framgång inom en snar framtid. Omsättningen har ökat flera gånger om och St Andrews har fått ett rejält ansiktlyft. Men, dessa förbättringar har inte varit helt gratis.

Karren Brady igen: "Den största skillnaden sedan jag kom till Birmingham, är att det handlar mindre och mindre om att ha kul nu förtiden. Nu handlar det mest om pengar och den press, som det skapar."

"Press på ägarna, styrelsen och tränarstaben. För att tala klarspråk så har vi försatt oss i en mycket svår ekonomisk situation för att nå våra sportsliga mål. Vi har spenderat mycket pengar, pengar som vi inte har."

"Om man ska vara ärlig, så är det bara pengar som det handlar om nu för tiden. Det handlar inte om tur eller bra ungdomssatsning, oavsett vad gemene man tror. Allt handlar om vilka spelare du kan ta till klubben, spelare som sedan ger klubben den status, man är ute efter."

"Om du vill ha en sån spelare får du idag betala 20.000 pund i veckan. Det klarar man av, om man har ett publiksnitt på 45.000 och spelar i Premier League. Men, i division 1 ligger publiksnittet strax under 15.000. Man kan inte heller ha lika höga priser på inträdet, då man ofta möter småklubbar som exempelvis Crewe. Inget ont om dem, men det lär inte bli utsålt då."

"Vår marknad är mättad. Vi erbjuder kreditkort, telefonabonnemang, resor och till och med begravningar i klubbens namn. Hur mycket längre än så kan vi gå, för att hitta nya sätt att tjäna mer pengar?"


Samtidigt som man har vuxit mycket under de här nio åren, har även andra klubbar hängt med. Problemet är att det har gått så mycket fortare för de etablerade att de mindre klubbarna håller på att gå under. En sak som vuxit enormt är lönekostnaderna för klubben.

Hon säger så här om det: "När jag kom hit första gången hade vår bäst betalda spelare 500 pund i veckan. Jag minns att jag satt och diskuterade med David Sullivan (Birminghams huvudägare) om att värva en spelare från West Ham. Den här spelaren ville då ha 1000 pund i veckan och vi var oroliga om vi skulle kunna ha råd med så pass dyr spelare."

"På den tiden var den totala lönekostnaden ungefär 1 miljon, medan den nu är nära att passera 10 miljoner pund, och vi är inte ensamma om det."


Avslutningsvis säger Brady: Det vi talar om här är vår överlevnad. Om det inte sker en förändring, har vi ingen framtid. Kan vi inte genomföra detta kommer vissa klubbar inte finnas kvar om fem år. Det är jag helt övertygad om."

Det är en mörk bild Karren Brady målar upp. Är det så här illa, och i så fall, vilka är de stora bovarna att det blivit så här? Agenterna? TV?

Diskutera den här artikeln på vårt forum.

Läs även den gamla artikeln om dessa planer från 24:e november, som Fredrik Johansson på Liverpool Sweden, skrev då.

Björn Bondeson2002-02-02 16:06:00

Fler artiklar om Birmingham