Nedflyttning det bästa som hänt!
Tomoki Iwata har varit briljant i Birmingham sedan han köptes från Celtic.

Nedflyttning det bästa som hänt!

Birmingham City åkte ur Championship förra säsongen. Men nu vinner laget match efter match inför fulla hus på hemmaplan och manager Chris Davies har byggt ett lag som mycket väl skulle kunna hävda sig i övre halvan på Championship. Inte minst beror det på ett visst mittfältspar.

Efter elva matcher med nio vinster, en oavgjord och en förlust toppar Birmingham City League One-tabellen med fyra poängs försprång och en match mindre spelad jämfört med andraplacerade Wrexham.

Nu senast blev det vinst hemma mot starka Bolton med 2-0 och vi har tidigare besegrat Wrexham och Huddersfield som båda väntas kriga om uppflyttningsplatserna. Enda förlusten har kommit mot Charlton borta och dessutom inledde vi säsongen med 1-1 mot Reading. Nu väntar starka Mansfield Town borta på lördag vilka leds av den erfarne managern Nigel Clough.

Blues spenderade mer än vad någon annan klubb någonsin gjort i League One inför denna säsong och ägarna med Tom Wagner från Knighthead Capital i spetsen har byggt upp ett projekt som innebär att klubben ska inom en kort period ta sig upp ända till Premier League och få finansiell uppbackning för detta.

Därför har det varit relativt lätt att locka till sig elitspelare som förmodligen nu har i sina kontrakt överenskomna löneökningar om klubben skulle gå upp till Championship eller Premier League.

Därför spelar kvalitetsspelare som Paik Seung-ho och Tomaki Iwata för oss. Dessa två har varit så inflytelserika i alla matcherna hittills och bildar ett mittfältslås som hittills varit formidabelt i League One.

Paik, som nyligen spelade för Sydkoreas landslag, där han gjort 19 landskamper och tre mål, är så elegant i sitt spel och hittar alltid de rätta positionerna och passningarna. Han har blivit kallad ”Rolls Royce” av supportrarna.

Tomoki Iwata har gjort fyra landskamper för Japan och spelade tills helt nyligen i Celtic för vilka han spelade i Champions League förra året. Han kom till Birmingham samma dag som Jay Stansfield signerade ett stort kontrakt med klubben och Tomokis övergång kom i skymundan för Jays övergång vilken tog de stora rubrikerna. Men Tomoki visade direkt när han kom in att han har ett skott som överträffar de flesta andras och har redan gjort fyra mål för Blues.

Utöver dessa två har Christoph Klarer på kort tid klivit fram som en lagkapten i skadade Krystian Bieliks frånvaro. Klarer har tillsammans med Bieliks ersättare Ben Davies, på lån från Rangers, bildat ett solitt mittbackslås. Dion Sanderson har haft svårt att kunna ta tillbaka sin plats i försvaret.

I målet har Ryan Allsop nu ersatt Bailey Peacock-Farrell, som gjorde några upprepade misstag i de tidigare matcherna, och Ryan tackade för det med en straffsparksräddning mot Lincoln City och en bensparksräddning mot Bolton när båda lagen var nära att kvittera.

Ytterbackarna Alex Cochrane och Taylor Gardner-Hickman har också varit mycket pålitliga och nu har Ethan Laird kommit tillbaka så Gardner-Hickman får kanske vänta på nya chanser. Men han är egentligen en mittfältare, där också Marc Leonard, ung lovande spelare från Brighton, inte fått så många chanser hittills på grund av att Paik och Iwata spelat så bra. Men Leonard fick chansen mot Bolton som en nummer 10 och gjorde det bra.

Längst fram är nu Emil Hansson skadad, precis som Scott Wright, men Keshi Anderson har varit väldigt bra, inte minst i matchen mot Lincoln där han gjorde två mål. Willum Willumsson är alltid målfarlig och bidrar mycket med sin längd.

Alfie May, som gjort fem mål hittills, fortsätter att skapa chanser även om han missade några mot Bolton. Unge japanen Ayumu Yokoyama har fått hoppa in och gjort det bra. Och längst fram har vi vårt vassaste vapen, vilken är Jay Stansfield, som gjorde det avgörande 2-0-målet mot Bolton på straff. Rutinerade anfallarna Lyndon Dykes och Lukas Jutkiewicz finns också tillgängliga som jokrar i leken.

Det ser väldigt bra ut för Blues, framför allt eftersom vi hittills fått möta lag som är placerade antingen på övre halvan av tabellen eller som räknas som kandidater att gå upp. Och hemmamatcherna är mer eller mindre utsålda vilket skapar goda inkomster för klubben.

KRO
 

Jan Hökerberg2024-10-25 15:29:00
Author

Fler artiklar om Birmingham