Lagbanner
Birmingham City värvar svensk yttermittfältare
Emil Hansson har haft två framgångsrika säsonger i nederländska Heracles.

Birmingham City värvar svensk yttermittfältare

26-åringen blir klubbens fjärde nyförvärv denna sommar efter två kanonsäsonger i Nederländerna.

Den 26-årige vänstermittfältaren Emil Hansson har skrivit på för Birmingham City för 1,5 miljoner pund som motsvarar cirka 20 miljoner svenska kronor. Han värvades till nederländska Heracles Almelo från Fortuna Sittard 2022 och den gångna säsongen gjorde han fem mål och sex assist på 24 matcher i Eredivisie.

Emil är född i Norge och spelade som pojke för Bergen-klubben Brann, samt även en kort tid i Kalmar FF, innan han gick till Feyernoords ungdomsakademi. 2019 fick han ett kontrakt med tyska Hannover 96, men gick sedan till Fortuna Sittard och sedan Heracles som dock 2022 åkte ur Eredivisie. Men under säsongen i den nederländska andraligan gjorde Emil 16 mål och 19 assist.

Det ska bli väldigt kul att se Emil i Birmingham. Hans pappa Patrik Hansson spelade i bl a Öster och Brann och Emils farfars bror är Tommy Svensson, legendarisk svensk landslagsspelare och förbundskapten som ledde Sverige till bronsmedalj i fotbolls-VM 1994.

Andra svenskar som spelat i Birmingham City är naturligtvis Sebastian Larsson, som spelade 157 matcher för klubben mellan 2007 och 2011 och är en klubblegend, samt Kerim Mrabti, som spelade 27 matcher för oss under säsongen 2019-2020. Även förre Arsenal-stjärnan Anders Limpar hade en kort, men inte så lyckosam, sejour i Blues 1997.

Den stora nyheten denna vecka för Birmingham City har annars varit att 30-årige målsprutan Alfie May har blivit klar för Blues från Charlton, vilka också spelar i League One. May har gjort fler än 20 mål per säsong under de tre senaste säsongerna i League One och vann skytteligan förra säsongen med 23 mål på 46 matcher för Charlton.

Med Alfie May, som har skrivit på ett treårskontrakt för uppskattningsvis 750 000 pund, får klubben en förhoppningsvis notorisk målgörare som åtminstone platsar i League One.

Även Lukas Jutkiewicz har nu tecknat kontrakt för ytterligare en säsong i Blues. Och tidigare har det blivit klart med att målvakterna Ryan Allsop och Bailey Peacock-Farrell spelar för Blues kommande säsong.

Däremot hände det något när den nederländske mittbacken Mike Eerdhuitzen kom till Blues för en hälsoundersökning och för att skriva på ett kontrakt som var mer eller mindre klart. Av någon okänd anledning blev det ingen affär och det kan tyda på att någon annan klubb i sista minuten bjudit över de 2,1 miljoner pund som Birmingham hade fått accepterat av Eerdhuitzens klubb Sparta Rotterdam.

Manager Chris Davies har också tagit in Nathan Gardiner från Tottenham som assisterande coach. Gardiner har en lång tränarerfarenhet och Davies har jobbat med honom i Spurs. Därmed blir ett nytt tränarteam så gott som klart med Davies, Ben Petty, Gardiner, Ashley Cole och Maik Taylor.

Den 18-årige attackerande mittfältaren Menzi Mazwi, som Manchester United, Tottenham och Chelsea, varit intresserade av, har nu signerat ett treårskontrakt och det känns ju väldigt bra. Jag tyckte att klubben hade en alldeles för defensiv inställning när vi lät den 16-årige yttermittfältaren Trevan Sanusi gå till Newcastle. Sanusi har ännu inte kunnat komma in i Newcastles förstalag.

Mittfältaren Alex Pritchard har gått till turkiska Sivasspor och det ryktas att Juninho Bacuna kan också vara på väg dit, eller till en annan turkisk klubb, Gaziantep, alternativt italienska Sassuolo.

KRO

 

Jan Hökerberg2024-07-06 11:24:00
Author

Fler artiklar om Birmingham