Lagbanner
Förlust för Wayne Rooney i Birmingham-debuten
Ingen vidare lyckad start för Wayne Rooney i Birmingham City.

Förlust för Wayne Rooney i Birmingham-debuten

Ny taktik stämde inte – f d lagkamraten Michael Carrick i Middlesbrough vann duellen.

Efter att ha vunnit övertygande under John Eustace mot både Huddersfield och West Bromwich i de två sista matcherna inför det internationella uppehållet, så var det dags för Wayne Rooney att ta över managerrollen i Birmingham City mot Middlesbrough borta efter det att Eustace sparkats.

Och det gick inte så bra.

Medan Eustace konsekvent spelat med en 4-2-3-1-uppställning denna säsong valde Rooney att spela 4-3-3. Han gav Gary Gardner chansen till vänster i tremannamittfältet trots att Gardner bara spelat 37 minuter denna säsong efter att ha varit skadedrabbad. Rooney valde också, lite överraskande, att sätta vår kanske mest kreative spelare, Koji Miyoshi, på bänken. Och ytterbackarna Cody Drameh och Manny Longelo fick i uppgift att gå mycket offensivt. Longelo har den spelstilen, men Drameh är mer en renodlad högerback än en ytterback.

Trots att Blues-spelarna ibland såg lite vilsna ut i det nya spelsystemet så såg de ut att åtminstone kunna klara en poäng även om Boro hade de flesta chanserna. Men med bara två minuter kvar av ordinarie tid kunde inbytte Morgan Rogers göra segermålet för det formstarka hemmalaget, som under Michael Carricks ledning har vunnit de fem senaste matcherna.

Medan Eustace satsade hårt på försvarsspel och kontringsattacker, så vill Rooney att Birmingham ska dominera bollinnehavet. Det gick inte den här gången.

Klubbens delägare Tom Wagner har förklarat att anledningen till att han och VD Garry Cook bestämde sig för att byta ut Eustace mot Rooney är att de vill att Birmingham City ska spela offensivt ”utan fruktan” i stället för det lite mer försiktiga spelet under Eustace, vilket dock gett gott resultat.

Så vi fick se målvakten John Ruddy göra en utrusning och dribbla bort två spelare innan han förlorade bollen mot den farlige Isaiah Jones, som i mitt tycke var matchens lirare, och ta ett gult kort.

Det kan ta tid för Rooney att få spelarna att vänja sig vid det mer offensiva spelsättet. I Boro-matchen var de normalt pålitliga attackspelarna Sireke Dembele och Jay Stansfield relativt anonyma och Scott Hogan var som han brukar vara, det vill säga ganska medelmåttig.

Rooney har dock två starka kort att spela ut i Ethan Laird och Lee Buchanan när de är tillbaka efter skador och kan ta över de båda ytterbacksplatserna.

Hemmamatchen mot Hull City på onsdag blir en ny värdemätare på hur den nya taktiken kan fungera. Förlust där också och vi supportrar kommer att börja erinra oss hur Gianfranco Zola också ville att klubben skulle spela mer expansivt under säsongen 2016-2017 vilket slutade i en total katastrof.

KRO
 

Jan Hökerberg2023-10-22 14:51:00
Author

Fler artiklar om Birmingham