Brandon Williams på lån till Norwich

Brandon Williams på lån till Norwich

Ytterbacken går på sitt första säsongslån nånsin i sin Manchester United karriär till nykomlingarna i Premier League.

Williams blir den andra spelaren i år att lånas ut till en Premier League klubb, med Axel Tuanzebe i Aston Villa. Ytterbacken blir även det andra lånet som Norwich har gjort denna säsong då den skotska Chelsea talangen Billy Gilmour togs in för ”The Canaries”.

I sin debutsäsong 2019 spelade den Manchester-födda produkten 36 matcher och tog över vänsterbacksplatsen från Luke Shaw som var skadad. Förra säsongen var 20-åringen involverad i bara 14 matcher och var redan i början av sommaren nära att gå på ett lån till Southampton. Istället blev det Carrow Road, som förhoppningsvis kommer ge akademiprodukten värdefulla minuter.

Nyhetspanelen består av Mikael Martinsson och Viktor Rundlöf.

Vad tror du om Williams, finns det en framtida startspelare i United där?

Viktor:
Tveksamt, jag tycker inte att man har sett de kvalitéerna hittills för att han ska vara en framtida startspelare. Med det sagt är han fortfarande bara 20 år och det finns utvecklingspotential. Förhoppningsvis tar han kliv i sin utveckling under perioden i Norwich och får spela regelbundet.

Mikael:
Jag trodde mer på Williams under hans debutsäsong. Det var imponerande att se den unge engelsmannens gedigna inställning och kämpaglöd - det riktigt lyste i ögonen på honom varje gång han fick chansen. Dessvärre har utvecklingskurvan sedan dess gått åt fel håll. Löpvilligheten och passningsfoten är det inget större fel på, men desto sämre är det med närkampsspelet, huvudspelet och förmågan att värdera i en-mot-en-situationer. Det går att skönja en tydlig frustration i Williams kroppsspråk när han hamnar fel på plan. Just det mentala tror jag är en stor orsak till att utvecklingen stannat upp.


Hur tror du att det kommer gå för Williams i Norwich? Truppen har redan två stabila ytterbackarna med Max Aarons och Dimitris Giannoulis. Kan det bli ett problem med spelminuterna?

Viktor:
Ja, det finns såklart en oro att båda ytterbackarna kan gå före Williams. Aarons håller jag i dagsläget som en bättre ytterback än Brandon, men han borde ha goda möjligheter att gå före Giannoulis. En positiv faktor är att Williams kan spela både vänster och högerback vilket gör att han kan konkurrera på båda kanterna. Norwichs försvar har sett riktigt skakigt ut även om det är lite orättvist att bedöma då man mött tuffast möjliga motstånd i Liverpool och City. Förhoppningsvis är tanken med lånet av Williams att man vill stärka upp defensiven och att han går in som ordinarie direkt.

Mikael:
Med reservation för att han får spela är kanske en utlåning precis det som behövs för att lösa upp knutarna för Brandon?
Det finns både för- och nackdelar med Norwich. Det är ett spelande lag - oavsett motstånd och ställning i matchen försöker kanariefåglarna rulla boll. Det i sig är utvecklande för unga spelare. Däremot lär det bli en tuff säsong för Farkes gäng vilket kan innebära att det blir en stukad talang som återvänder till Manchester. Personligen hade jag föredragit en utlåning till ett topplag i Championship.

United har en hel hög av spelare på lån nu. Är det rätt val att låna ut spelarna istället för att ge dem minuter i Manchester?

Viktor:
När det kommer till de unga spelarna Williams, Chong och Garner tycker jag det är helt rätt med en utlåning då samtliga behöver speltid för att utvecklas. Pereira och Tuanzebe anser jag är spelare som United borde försökt sälja istället då jag inte tycker att duon håller nivån för att spela för klubben. Uppenbarligen lyckades inte United med det och då är det näst bästa alternativet en utlåning. Förhoppningsvis motbevisar Pereira och Tuanzebe mig under sina respektive lånesejourer och kommer tillbaka till Old Trafford med gott självförtroende nästa säsong.

Mikael:
Både rätt och fel. Som jag ser det är det bara James Garner (av de i skrivande stund klara lånen)som har tillräckligt med verktyg i lådan för att på sikt slå sig in i A-laget.

Förmodligen beror massutlåningarna på sinande kassakistor i de flesta ligorna. Det återspeglas tydligt i exempelvis Pereira-affären där parterna strävade efter att dela på kostnaderna


Mina tankar

Ett lån för Brandon Williams känns som ett väldigt klokt beslut för båda parterna. Här finns det nog större möjligheter för speltid än i Southampton och Manchester United. Dock kommer det bli svårt att ta över Giannoulis plats direkt, då greken har bevisat sig hittills i Premier League. 

Att man lånar ut spelare är inget konstigt. Men samtidigt börjar det kännas att vissa spelare måste få chansen i seniorlaget eller säljas. En som jag tänker på speciellt är Ethan Laird, som jag anser vara ett bättre alternativ än både Williams och Dalot på högerbacken. Det finns inget särskilt behov att köpa in Kieran Tripper med alla unga talanger som finns i klubben. 

Framtiden i Manchester United för Williams? Likt vad både Mikael och Victor skriver är jag skeptisk på att ytterbacken kommer att ha en lång United karriär. Han kommer verkligen att behöva prestera i Norwich för att övertyga Solskjaer att han förtjänar en plats. Jag älskar att bli motbevisad och att vi ser honom löpa längs kanten igen på Old Trafford. 

Eric Länje2021-08-23 19:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham