Brentford Community Stadium, 2022-01-19 21:00

Brentford - Manchester U
1 - 3

Brentford 1 - 3 Manchester U
United firar efter 1-3 mot Brentford.

Brentford 1 - 3 Manchester U

Det blev en seger till slut för de röda djävlarna från Manchester i bortamatchen mot Brentford. Trots en knackig inledning visade Rangnicks manskap fart och styrka i framför allt kontringarna, där en viss svensk blev rubrikernas man.

Sammanfattning:
Manchester United började matchen mot Brentford på lika illa sätt som laget avslutade senast mot Aston Villa. Det såg både rörigt och förvirrat ut. Ett exempel på det var när Diogo Dalot bjöd på ett misstag bara några minuter in i matchen och De Gea stod för en jätteparad, för att återigen visa sig vara Uniteds bästa spelare. Det är väl lite sorgligt ändå att målvakten i Manchester United nästan alltid ses som lagets bästa, eller? 

Hur som helst. Den första halvleken slutade mållöst men det var sannerligen ett Brentford som hade kunnat leda med, ja... ett par bollar i alla fall... Men på något sätt klarade sig United undan den här gången då Jensen, Mbuemo och grabbarna inte lyckades förvalta chanserna, i kombination med en storspelade spansk målvakt i borta kassen.

I den andra halvleken var det som att Ralf Rangnicks instruktioner gick fram. Det var mer direkt och tydligt vad laget skulle åstadkomma med framåt. Och det skulle bara dröja dryga tio minuter av den andra halvleken innan laget spräckte nollan. Vem var det då? Jo, ANTHONY ELANGA. Men hallå, kom igen... Man blir ju rörd ändå... Med en otroligt snygg avvägande djupledspassning hittade Fred till Elangas fötter, som på ett balettliknande sätt tog emot bollen, studsade upp den till sig själv och nickade in den i mål. Bra fart, bra teknik och succén fortsätter för den unge svensken.

Sedan var det som att något släppte. Det kändes mer avslappnat, även om hotet från Brentfords kontringar alltid var närvarande. Men det andra målet var väldigt snyggt det också. McTominay hittade ut med en fin passning, i ett trångt läge, till Ronaldo som bröstade den vidare ner i djupet mot en djupledlöpande Bruno Fernandes som i sin tur kom ren med målvakten och hittade Greenwood som rakade in den i öppen bur.

Det flöt på såpass bra att inbytte Rashford skulle få avsluta målskyttet med en skott upp i nättaket. Visst skulle väl Brentford få in en boll i slutet, men det var mer av akademisk betydelse den här kvällen. Det var en del oroande saker men också en stor skopa positivitet som man tar med sig i från onsdagens drabbning på Brentford Community Stadium.

Brentford (3-5-2): Lossl - Sorensen, Jansson, Pinnock - Rasmussen, Jensen (Wissa 67'), Norgaard, Janelt (Baptiste 64'), Canos (Henry 64') - Toney, Mbuemo.

Manchester United (4-3-3): De Gea - Dalot, Lindelöf, Varane, Telles - Fred, Mctominay (Matic 84'), Fernandes - Greenwood (Rashford 71'), Ronaldo (Maguire 71'), Elanga.

Statistik
Målskyttar (assist): Elanga (Fred), Greenwood (Fernandes), Rashford (Fernandes), Toney (Norgaard)
Bollinnehav (%): 43-57
Avslut (på mål): 8-5
Hörnor: 6-9
Gula kort: -

Bäst i United: David De Gea

Fem tankar om matchen
1. Succésvensken Anthony Elanga
Det går inte att sluta prata om denna succé som vår landsman just nu håller på att göra i Manchester United. Ralf Rangnick ger denna unga kille fullt förtroende och det märks på svenskens självförtroende. Det finns fart, det finns teknik och det finns finess. Att få göra det förlösande målet och på det sättet han gjorde det, ja men då är det bara att ta av hatten och buga för storheten. Lugn nu, han är inte en världsstjärna, än i alla fall... Men gud så trevligt det kan bli ifall det fortsätter så här. Man kan ju inte bli annat än glad.

2. Sittande mittfältaren Scott McTominay
Det märktes att Scott var tillbaka. Visst såg första halvleken ut så där för både skotten och United, men i övrigt tycker jag McTominay löser det galant. Han bidrar framåt och städar undan så gott det går bakåt. Idag hittade han vägar ut ur trängda situationer och spelade med både kraft och finess, kul att se. Vi alla vet att ett mittfält med Fred och McTominay inte håller i längden, men kan Rangnick få ordning på det i ett 4-3-3, ja kanske.

3. Det förvirrade försvaret
Det finns de som räknat ut att om ryssen attackerar, kommer Sverige klara sig i några timmar. Lite så känns det när man tittar på hur Manchester United spelar försvarsspel just nu. Det är allt för ofta både förvirrat och rent ut sagt ihåligt. Det hade som sagt kunnat stå både 1, 2 och 3–0 till Brentford om det inte vore för De Gea i den första halvleken. Mot Brentford såg det virrigt ut både hos mittbackarna och ytterbackarna, som inte hittade vare sig samspel eller hur man skulle ta sig ut ur Brentfords press. Men det såg bättre ut i den andra halvleken, dock måste prestationerna upp här om inte vi ska hoppas på ett mirakel hos vår spanske keeper var gång framöver.

4. Fasta situationer
Det börjar verkligen gå troll i sättet United var gång misslyckas med att göra mål på fasta situationer, framför allt hörnor. Manchester United har inte gjort mål på en enda hörna den här säsongen men släppt till desto mer bakåt. Bakåt kan det rinna in mål på fasta men framåt går det roll. Varför? Var är det defensiva markeringsspelet? Och kanske främst, varför slås inte hörnorna med bättre precision och med fler rena alternativ inne i boxen? Det är ett under. Frågan är om Rangnick hittar nycklar även här, just nu ser det tveksamt ut på den fronten.

5. Ronaldos barnsliga betéende
Med dryga 20 minuter kvar av matchen bestämmer sig Rangnick för ett mer defensivt byte och väljer då att plocka av den stora stjärnan Cristiano Ronaldo. Varför? Försiktighetsåtgärd? Bevaka ledningen? Oavsett, gick det allt jämt att följa när en minst sagt upprörd Ronaldo zoomas in av tv-kamerorna när han först utgår och sedan diskuterar bytet med sin arbetsgivare tillika tränare. Vad ska vi då dra för slutsatser? Jo, att varje spelare måste finna sig i hur tränaren agerar. Du kan bli missnöjd över att bli utbytt såklart, men det finns en gräns. Du sitter inte efter bytet och nästan blir tröstad av din tränare som samtidigt behöver förklara för dig varför han gjort som han gjort. Som om han har någon redovisningsskyldighet? Ronaldo du är och kommer alltid förbli en legend i klubben, men sluta med sådant här. Snälla!
 

Andreas Kristensson@adde7892022-01-20 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham