Brexit och Engelsk fotboll
Brexit närmar sig när UK lovat lämna EU senast den 31 oktober. Frågan är vad det kan tänkas betyda för den engelska fotbollen?
England vill som bekant lämna EU och frågan är vad det kan betyda för den engelska fotbollen och ligans status?
Det första och mest uppenbara är att en spelare från exempelvis Frankrike eller Spanien behöver arbetstillstånd i likhet med spelare som kommer från Afrika eller Sydamerika.
Här är frågan hur restriktiva myndigheterna kommer vara när det gäller arbetstillstånd för spelare som kommer från EU? En möjlig utveckling skulle kunna vara att det endast blir etablerade stjärnor som erhåller arbetstillstånd vilket skulle göra det svårt för bra spelare som saknar A-landskamper i meritlistan att erhålla arbetstillstånd. Detta skulle medföra att det blir svårare att värva spelare som Aymeric Laporte, Andy Knockhart eller N´golo Kante.
Dock skulle en möjlig väg från denna hårda tolkning är att spelaren som en klubb vill värva bedöms utifrån den roll han skall fylla för klubben. Ett exempel på detta är Citys Brasilianske U-23 kapten Douglas Luiz som inte fick arbetstillstånd för spel i City inför den förra säsongen vilket medförde att han lånades ut till Girona i Spanien. Nu är han på väg till Aston Villa och här kan erhålla arbetstillstånd när han är betydelsefull för klubben.
Med tolkningen av betydelsen för den enskilda klubben skulle de mindre klubbarna fortfarande kunna värva mindre etablerade spelare från EU. I annat fall så kommer enbart de kapitalstarka klubbarna kunna köpa stjärnor som uppfyller regelns högre krav med spel på högsta nivån.
Nästa punkt på dagordningen är att en icke UK spelare måste få sitt arbetstillstånd prövat på nytt efter 3 år i England. Det borde rimligen inte hindra klubbarna att skriva långa avtal med spelarna som värvas möjligen kan man tänka sig att adderar in någon form av klasul som är kopplat till det framtida arbetstillståndet.
Nästa stora fråga är alla de unga spelare som kommer från EU länder och ansluter till de olika klubbarnas akademier. Kommer de att kunna ges uppehållstillstånd i England efter Brexit? Den här frågan är lite knivigare att besvara men givet att spelarna skall utbildas och genomgå en utbildning så konkurrerar de inte på den brittiska arbetsmarknaden. Vilket talar för att klubbarna även fortsättningvis bör kunna rekrytera unga spelare och fostra dessa som "home-grown" men det är knappast givet.
Tillåts inte klubbarna utbilda spelare från andra länder inom sina akademier kommer jakten på unga talanger i England eskalera ytterligare. Förlorarna kommer då sannolikt vara mindre klubbar som inte har de resurser som krävs för att utveckla eller betala spelarna.
Förändringar i krav på antalet icke "home-grown" spelare i trupperna?
Engelska fotbollsförbudet FA har rest frågan om att begränsa det nuvarande antalet spelare som inte fostrats inom landet från 17 spelare till 12 spelare. Syftet som anges är att de engelska talangerna får för lite speltid. Detta är dock något som klubbarna motsätter sig rejält när det skulle innebära att man tappar konkurrenskraft mot övriga klubbar i Europa. Klubbarnas syfte i den moderna fotbollen är att bygga och exponera varumärket globalt som den del av underhållningsindustrin som fotbollen är idag.
Skulle förslaget bli verklighet så skulle rimligen detta föregås av någon form av succesiv nedtrappning i antalet spelare som inte är hemmafostrade. Men blir förslaget verklighet så kommer priset på inhemska spelare av bra kvalitet stiga ytterligare från de premienivåer som redan råder. De lovande spelarna kommer naturligvis bli ännu dyrare.
Skulle detta genomföras samtidigt som brexit sker är risken stor att myndighterna blir restriktiva med arbetstillstånd och detta kommer sänka ligans attraktionskraft och toppklubbarnas konkurrensförmåga i Europa.
Slutsatsen av Brexit är att det kan komma att förändra förutsättningarna för engelsk fotboll men att det inte behöver bli så allvarligt om politikerna och andra beslutsfattare har en mer pragmatisk syn på frågan. Det borde rimligen finnas ett intresse av att värna om ligans status när det finns så stora ekonomiska värden i England som snurrar runt fotbollen.