American Express Community Stadium, 2023-05-04 21:00

Brighton - Manchester U
0 - 0

Brighton 1 - 0 Manchester United
En poäng försvann för United i sista minuten då Brighton gör 1-0 på straff.

Brighton 1 - 0 Manchester United

Brighton får en straff på tilläggstid och avgör en annars jämt tillställning på Amex Stadium. Ett surt slut för United och syndabocken Shaw som ändå gör en kanonmatch som vikarierande mittback. Ny match redan på söndag för United, då man åker till huvudstaden för att möta West Ham.


Sammanfattning:
United börjar med ett högt presspel och är så nära att få utdelning redan efter 2 minuter när Bruno hittar Antony i djupled, skottet går tyvärr strax utanför. Brighton svarar upp direkt med att sätta press och får Linderlöf att slår en alldeles för lös passning mot Wan-Bissaka som Mitoma kan bryta och han får ett friläge. De Gea kommer dock ut fint och räddar med huvudet. Lagen byter  chanser med varandra första 20 minutrarna och båda lagen spelar med ett väldigt högt presspel. United jobbar fram ett par riktigt fina lägen att ta ledningen på, Casemiro med en farlig nick, Rashford rycker förbi sin försvarare och är så när att få in bollen, Antony med ett misslyckat skott efter en hörnvariant och Martial kommer fri efter ett fint vägspel med Fred men skottet går rakt på Steel. Även Brighton skakar fram några lägen där MacAllister kommer närmast med ett distansskott som går strax utanför De Geas stolpe. Men första halvlek slutar 0-0. En väldigt underhållande halvlek där United vinner på poäng.

Sämre tempo i andra halvlek av båda lagen. Brighton forsätter spela bra utan att komma till några riktigt bra farligheter och United sticker upp ibland, även de utan att få till det riktigt sista tredjedelen. Det dröjer ända till 90 minuten innan Brighton får sin första riktiga chans i andra när MacAllister återigen testar lyckan med ett skott. De Gea är snabbt nere och styr ut bollen till en hörna. Sista som händer i matchen är att Brighton får straff efter att Shaw tar med handen efter en hörna och MacAllister sätter dit 1-0. Allt föranleder tyvärr av att domaren Marriner dömer frispark till Enciso som lägger sig otroligt lätt i en närkamp. Frisparken leder fram till hörna och efter hörnan får Brighton straff. Ett surt slut för United som var värda minst ett poäng i denna match.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Shaw, Dalot - Casemiro, Fred (Sabitzer In 76`) - Rashford, Fernandes, Antony (Sancho In 76`) - Martial (Weghorst In 84`)

Brighton (4-2-3-1): Steel - Caicedo, Webster, Dunk, Estupinan - Gilmour (Colwill In 75`), MacAllister - Enciso, Buonanotte (March in 63`), Mitoma - Welbeck (Undav In 75`)

Statistik:
Målskyttar (assist):  MacAllister (Straff)
Gula kort: 4 - 4
Bollinnehav (%):  59 - 41
Avslut (på mål):  23 (7) - 16 (5)
Hörnor:  8 - 6

Bäst i United: Shaw

5 tankar om matchen:

1. Uniteds första halvlek….
United kommer ut och pressar Brighton riktigt högt upp i planen. Den höga pressen har verkan flera gånger och vi kan komma till många farliga lägen. Även när Brighton spelar bort oss i pressen är vi snabbt tillbaka på rätt sida igen. Om vi jämför med förra matchen mot Brighton då deras mittfält fick alldeles för mycket boll, så hade Erik ten Hag löst det i denna match genom att låta Fred och Bruno nästa punktmarkera Brightons innemittfältare i uppspelsfasen. Ett lycka drag.  Enda jag saknade i första halvlek var egentligen ett mål eller två. För det hade vi verkligen chanser till.

2. … och andra
  Sen  i andra är det som allt presspel är bortblåst. Vi kommer lite försent in i pressen och både Fred och Bruno som markerade bort MacAllister och Gillmour tappar sina gubbar i för många lägen. Trots detta så kommer inte Brighton till så många klara chanser. Hade gärna sett ett byte på Fred tidigare i matchen då han hade sprungit väldigt mycket i första och såg ut att vara trött redan i början av andra. Även vårt anfallspel vart lidande av att vi inte orkade hålla upp pressen och vi kommer inte till några farliga avslut i andra halvlek.
Detta är tyvärr inte första matchen det blir så här. Vi gör en stark första halvlek men sen inte orkar hålla spelet upp i andra. Det kanske är för mycket att begära redan första säsongen för Erik ten Hag att vi ska orka spela på det sättet han vill under 90 minuter. Är ett helt nytt spelsätt för många i våran trupp. Men till nästa säsong vill jag se att vi har utvecklat detta och verkligen orkar en hel match och inte bara 45 minuter.

3. Mittbacksparet
Förutom ett felpass av Lindelöf och Shaw olyckliga hands i slutet så tycker jag vårat vikarierande mittbackspar gör det jättebra i denna match. Jag tycker inte de sätter många fötter fel i matchen och fortsätter de så här så ska det inte vara någon fara att vi ska missa CL till nästa år, så länge vi börjar göra mål på våra chanser bara.

4.  5 matcher kvar i ligan
Då var vi nere på 5 matcher för att säkra den viktig CL platsen. Jag tycker den är viktigt för oss att ta inför nästa säsong. Inför säsongen hade jag nog nöjt mig med att få ett år till i EL med tanke på att vi fått en ny tränare och allt som det inneburit med nytt spelsystem och annat. Men som det ser ut just nu skulle jag nog mer se det som en besvikelse om vi missar det.

De matcherna vi har kvar är West Ham (B), Wolves (H), Bournemouth (B), Chelsea (H) och Fulham (H). Om jag får tippa lite skulle jag säga att i tar minst 13 poäng i dessa matcher och då är CL platsen klar till nästa säsong.

5.  Martial osynlig
Kanske är lite hårt mot Martial men förutom väggspelet med Fred som ledde fram till ett friläge, där han sköt rakt på Steel i Brighton målet, så gör han för lite nytta på planen just nu. Just nu behöver vi en anfallare som är ett hot och tyvärr är inte Martial där just nu. Det är lite oroväckande då den andra renodlade anfallaren vi har är Weghorst och honom får vi tyvärr inga mål från. Hoppas och tror vi kommer få se Rashford på topp resten av säsongen nu. Vi behöver en anfallare som hotar backlinjen i djupled framöver.

Vad tror ni om slutet av säsongen?

GGMU

Marcus Sundellminiraka@hotmail.com@Miniraka2023-05-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham